Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
11.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι εφικτή η κατανάλωση μέδουσας;

ΑρχικήυγείαΕίναι εφικτή η κατανάλωση μέδουσας;
spot_img

Όχι απλά καταναλώνονται αλλά έχουν και απροσδόκητα οφέλη.

   Οι μέδουσες είναι θαλάσσια ζώα σε σχήμα καμπάνας που βρίσκονται στους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο και εξελικτικά έχουν προέλθει από μια αποκόλληση των θαλάσσιων φυτών. Σε διαφορά σχήματα και χρώματα, είναι κυρίως γνωστές για τα μακρυά λεπτεπίλεπτα πλοκάμια τους που ενίοτε μπορεί να δηλητηριάσουν ή και να σκοτώσουν. Ενώ ορισμένα είδη μεδουσών είναι τοξικά για τον άνθρωπο, άλλα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

   Στην πραγματικότητα, οι μέδουσες κυρίως της οικογένειας Rhopilema esculentum, καταναλώνονται συνήθως στη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς πιστεύεται ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 11 είδη συνολικά που έχουν αναγνωριστεί ως βρώσιμα για ανθρώπινη κατανάλωση. 

    Σύμφωνα με τους ειδικούς του Healthline, οι μέδουσες μπορούν να χαλάσουν γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, είναι σημαντικό να τις καθαρίσετε και να τις επεξεργαστείτε αμέσως μετά τη σύλληψή τους. Παραδοσιακά, οι μέδουσες συντηρούνται χρησιμοποιώντας ένα μείγμα στυπτηρίας-αλατιού για την αφυδάτωση του κρέατος. Η στυπτηρία είναι ένα συστατικό άλμης που δρα ως αντισηπτικό, μειώνοντας το pH διατηρώντας παράλληλα μια σταθερή υφή. Μια μελέτη που επιδιώκει να συλλέξει παραμέτρους ασφάλειας και ποιότητας για τις βρώσιμες μέδουσες διαπίστωσε ότι οι μέδουσες που καθαρίστηκαν και υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με παραδοσιακές μεθόδους είχαν ελάχιστα έως καθόλου σημάδια μόλυνσης από βακτήρια ή άλλα δυνητικά επικίνδυνα παθογόνα.

  Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια είναι το χρώμα. Οι φρεσκοεπεξεργασμένες μέδουσες έχουν συνήθως ένα κρεμώδες λευκό χρώμα που σιγά σιγά κιτρινίζει καθώς γερνάει. Ενώ τα προϊόντα με κίτρινο χρώμα εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση, αυτά που έχουν γίνει καφέ θεωρούνται χαλασμένα και μη ασφαλή για κατανάλωση.

   Πριν από την κατανάλωση, συνιστάται συχνά να αφαλατώνετε τις μέδουσες και να τις μουλιάζετε σε νερό όλη τη νύχτα για να βελτιώσετε την υφή και να μειώσετε την αλμυρή γεύση. Η μέδουσα μπορεί να έχει μια εκπληκτικά τραγανή υφή, ωστόσο, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, μπορεί επίσης να είναι ελαφρώς λαστιχωτή όπως το χταπόδι. Μπορείτε να φάτε μέδουσες με πολλούς τρόπους, όπως κομμένες ή κομμένες σε λεπτές φέτες και περιχυμένες με ζάχαρη, σάλτσα σόγιας, λάδι και ξύδι για μια σαλάτα. Μπορεί επίσης να κοπεί σε χυλοπίτες, να βράσει και να σερβιριστεί αναμεμειγμένο με λαχανικά ή κρέας.

   Σε αρκετές ασιατικές χώρες, η κατανάλωση μεδουσών συνδέεται με μια ποικιλία πλεονεκτημάτων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, του πόνου στα οστά, των ελκών και των πεπτικών προβλημάτων. Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχουν υποστηριχθεί από έρευνα, υπάρχουν ορισμένα πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μέδουσας. Αν και μπορεί να διαφέρουν ως προς το θρεπτικό περιεχόμενο, έχουν γενικά αποδειχθεί ότι είναι χαμηλές σε θερμίδες ενώ εξακολουθούν να χρησιμεύουν ως καλή πηγή πρωτεΐνης, αντιοξειδωτικών και πολλών σημαντικών μετάλλων. Αν και είναι χαμηλή σε λιπαρά, μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το ήμισυ του λίπους στις μέδουσες προέρχεται από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα στη διατροφή. Τα PUFA, και ιδιαίτερα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ειδικά όταν καταναλώνονται στη θέση των κορεσμένων λιπαρών.

Τέλος, η έρευνα διαπίστωσε ότι πολλά είδη βρώσιμων μεδουσών περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, οι οποίες είναι φυσικά ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Επίσης είναι μια εξαιρετική πηγή σεληνίου, ένα απαραίτητο μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές σημαντικές διαδικασίες στο σώμα σας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας τα κύτταρα σας από το οξειδωτικό στρες. Επίσης διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης DNA, της υποστήριξης του νευρικού συστήματος, της παραγωγής λίπους για τις κυτταρικές μεμβράνες και της μεταφοράς και μεταβολισμού του λίπους. Έχει επίσης συνδεθεί με βελτιώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης μνήμης και επεξεργασίας. Πολλά από τα προτεινόμενα θεραπευτικά οφέλη της μέδουσας πιστεύεται ότι οφείλονται στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε κολλαγόνο, έναν τύποςπρωτεΐνης που παίζει ουσιαστικό ρόλο στη δομή των ιστών, συμπεριλαμβανομένων των τενόντων, του δέρματος και των οστών. Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα για το κολλαγόνο από μέδουσες κορδέλας διαπίστωσε ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου τους παρουσίαζαν σημαντικά αντιοξειδωτικά και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

    Ωστόσο εκτός από τα πιθανά οφέλη, η κατανάλωση μεδουσών μπορεί για κάποιους να ενέχει κινδύνους για την υγεία όπως το αναφυλακτικό σοκ καθώς κάποιου παρουσιάζουν αλλεργίες, παρόλο που είναι ασφαλές για τους περισσότερους. Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η μέθοδος διατήρησης των μεδουσών θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκθεση σε υψηλά επίπεδα αλουμινίου. Μια μελέτη που εξέτασε τη διατροφική έκθεση στο αλουμίνιο στο Χονγκ Κονγκ παρατήρησε υψηλά επίπεδα αλουμινίου σε έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα μεδουσών.

   Επομένως, ορισμένα είδη μεδουσών δεν είναι μόνο ασφαλή για κατανάλωση, αλλά και καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως επί του παρόντος λείπει η έρευνα σε ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο