Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην ποιότητα και την υγεία του ύπνου: Διατροφικές στρατηγικές για την υποστήριξη της μικροχλωρίδας.
Η μικροχλωρίδα του εντέρου αναφέρεται στα εκατομμύρια των μικροοργανισμών που κατοικούν στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα. Η ποικιλομορφία του επηρεάζει σημαντικά την υγεία και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Αντίθετα, το μικροβίωμα του εντέρου είναι μια ευρύτερη έννοια που περιλαμβάνει όχι μόνο αυτούς τους μικροοργανισμούς αλλά και τους μεταβολίτες που παράγουν, το γενετικό τους υλικό και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες. Από τη γέννηση σε όλη τη διάρκεια ζωής, το μικροβίωμα βιώνει δυναμικές αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά την υγεία.
Τα διαιτητικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών ινών, των ακόρεστων λιπαρών οξέων και των πολυφαινολών, μαζί με το χρόνο και την απόσταση των γευμάτων, επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα της μικροχλωρίδας να παράγει διάφορους μεταβολίτες απαραίτητους για ποιοτικό ύπνο και τη γενική υγεία.
Ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διερευνά τον ρόλο της μικροχλωρίδας του εντέρου στη ρύθμιση του ύπνου μέσω διαφόρων μεταβολιτών όπως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, η τρυπτοφάνη, η σεροτονίνη, η μελατονίνη και το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ. Αυτή η ανασκόπηση στοχεύει να διερευνήσει πώς οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου, τους μεταβολίτες που παράγει και τον επακόλουθο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου και τις σχετικές συνθήκες υγείας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η μικροχλωρίδα επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς δηλαδή το βιολογικό ρολόι στον ανθρώπινο οργανισμό, και οι διαταραχές στην ποσοτική και ποιοτική σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου έχουν ως αποτέλεσμα δυσβίωση, η οποία μπορεί να διαταράξει τις σωματικές λειτουργίες και δυνητικά να οδηγήσει σε ασθένειες και διαταραχές του ύπνου. Αλλά συμβαίνει και το αντίστροφο: Η επίμονη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού, λόγω αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες, της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών, του jet lag, της εργασίας σε βάρδιες ή του στρες, έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και κατά συνέπεια και στον ύπνο.
Επιπλέον παθογόνοι παράγοντες που προκύπτουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της δυτικής διατροφής, (με αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών και η μειωμένη πρόσληψη διαιτητικών ινών), της έκθεσης σε τεχνητό φως κατά τις νυχτερινές ώρες, της καθυστερημένης τροφής και των ακανόνιστων κύκλων ύπνου-αφύπνισης διαταράσσουν τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του ξενιστή και του ξενιστή, οδηγώντας σε αλλαγές το μικροβίωμα του εντέρου και το κιρκάδιο ρολόι του ξενιστή. Αυτές οι αλλαγές, με τη σειρά τους, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη διαταραχών ύπνου, χρόνιων φλεγμονών και ασθενειών.
Διαταραχή στη μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να προκύψει επίσης από τις διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν και το χρονοδιάγραμμα λήψης τροφής, την κανονικότητα των γευμάτων και τα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων, τα οποία επηρεάζουν τους μικροοργανισμούς που κατοικούν στα έντερα.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης ενισχύει την παραγωγή των μεταβολιτών που ρυθμίζουν τον ύπνο, ωφελώντας ενδεχομένως τη συνολική υγεία.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.