Το υδροκυανικό οξύ εμποδίζει την κυτταρική αναπνοή
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση των ανακλήσεων στο RASFF λόγω της περιεκτικότητας σε υδροκυάνιο σε αμύγδαλα, κουκούτσια βερίκοκων και άλλα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά υδροκυάνιο.
Το υδροκυάνιο είναι μία οξεία τοξική ουσία που εμφανίζεται σε δεσμευμένη μορφή ως κυανογόνοι γλυκοσίδες. Οι γλυκοσίδες που περιέχουν υδροκυανικό οξύ, είναι δευτερογενείς φυτικές ουσίες και χρησιμεύουν για την προστασία των φυτών από τα αρπακτικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κομμάτια γυαλιού σε μπύρες Heineken – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση επικίνδυνου χυμού ντομάτας – Περιέχει θραύσματα από την αποκόλληση της εσωτερικής επένδυσης της κονσέρβας
Τα πικραμύγδαλα, οι πυρήνες του βερίκοκου και η μανιόκα είναι ιδιαίτερα γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε υδροκυάνιο. Ο λιναρόσπορος περιέχει επίσης υδροκυάνιο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η αποκρουστική αλλαγή στο σώμα άνδρα που έκανε την δίαιτα των σαρκοφάγων: Έτρωγε μόνο βούτυρο, τυρί και κόκκινο κρέας
Ποιες τροφές απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή;
Υπάρχουν υψηλοί κίνδυνοι, ειδικά όταν τρώμε πικραμύγδαλα και κουκούτσια βερίκοκου. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας, οι καταναλωτές δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από δύο πικρούς πυρήνες βερίκοκου την ημέρα ή είναι προτιμότερο να τους αποφεύγουν εντελώς. Τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε καθόλου αυτούς τους σπόρους. Αυτό ισχύει και για τα πικραμύγδαλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγγούρια: Πώς να τα πλένουμε για να απομακρύνουμε αποτελεσματικά μικρόβια και φυτοφάρμακα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το απόλυτο μυστικό για να μην μαυρίζουν οι πατάτες και τα αβοκάντο σύμφωνα με τον κορυφαίο σεφ Gordon Ramsay
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σταφίδες με αδήλωτα θειώδη στην αγορά – Ποιοι κινδυνεύουν
Οι πυρήνες βερίκοκου τρώγονται ως ξηροί καρποί, είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, λίπος και φυτικές ίνες και βρίσκονται μέσα στα κουκούτσια των βερίκοκων. Μοιάζουν με μικρά αμύγδαλα και έχουν γεύση που μοιάζει με αμύγδαλο. Πωλούνται ως ολόκληροι ή μισοί πυρήνες, προσυσκευασμένα ή χύμα και μπορούν επίσης να αλεσθούν και να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό σε τρόφιμα και ποτά. Πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορεί να καταπολεμήσουν τον καρκίνο αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρκινογόνα ορυκτέλαια σε τρόφιμα: Επιστολή στον Έλληνα ΥπΑΑΤ Κ. Τσιάρα από την Οργάνωση Foodwatch
Οι πυρήνες του βερίκοκου περιέχουν φυσικά κυανογόνους γλυκοσίδες, κυρίως αμυγδαλίνη, η οποία έχει τη δυνατότητα να απελευθερώνει κυάνιο κατά την κατάποση. Μικρές ποσότητες κυανίου μπορούν να αποτοξινωθούν από το ανθρώπινο σώμα, αλλά η υψηλή έκθεση σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία (δηλ. δηλητηρίαση από κυάνιο).
Μετά την κατανάλωση αλεσμένου λιναρόσπορου, τα επίπεδα υδροκυανίου στο αίμα αυξάνονται λιγότερο σε σύγκριση με τα πικραμύγδαλα και τους πυρήνες βερίκοκου. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν λιγότερες β-γλυκοσιδάσες στον λιναρόσπορο και άρα απελευθερώνεται λιγότερο υδροκυάνιο. Ωστόσο, για να είστε 100% ασφαλείς, θα πρέπει να θερμάνετε τον αλεσμένο λιναρόσπορο σε περισσότερους από 26 βαθμούς Κελσίου πριν τον καταναλώσετε, ώστε να εξατμιστεί το τοξικό υδροκυάνιο. Οι ψημένοι ή βρασμένοι λιναρόσποροι είναι αβλαβείς, όπως και το λινέλαιο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο είδος ποτηριού είναι πιο υγιεινό για να πίνουμε νερό;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι νοθευμένο το μαύρο πιπέρι που αγοράσατε; Πώς να ελέγξετε την καθαρότητά του στο σπίτι
Πώς το υδροκυάνιο επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα;
Το υδροκυανικό οξύ εμποδίζει την κυτταρική αναπνοή. Σε πάνω από μια ορισμένη συγκέντρωση, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα δηλητηρίασης με συμπτώματα όπως ναυτία, πυρετό, πονοκεφάλους, αϋπνία, δίψα, λήθαργο, νευρικότητα, πόνους στις αρθρώσεις και τους μύες και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Σε ακραίες περιπτώσεις, είναι θανατηφόρο.
Μπορεί να ελεγχθεί η περιεκτικότητα σε υδροκυάνιο από τη βιομηχανία;
Στην ΕΕ υπάρχουν οριακές τιμές για το υδροκυάνιο σε λιναρόσπορο, κουκούτσια βερίκοκου, αμύγδαλα και μανιόκα. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές υποχρεούνται να ελέγχουν το περιεχόμενο ως μέρος της διασφάλισης ποιότητας και να συμμορφώνονται με τις οριακές τιμές.
Τον Αύγουστο του 2022 με τον Κανονισμό 2022/1364 η ΕΕ μείωσε τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα υδροκυανικού οξέος στους πυρήνες βερίκοκου και το μέγιστο επίπεδο καθορίστηκε στα 20 mg/kg.