Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε αυτά τα δημοφιλή τρόφιμα «κρύβεται» το τοξικό υδροκυάνιο – Τι πρέπει να προσέχουμε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣε αυτά τα δημοφιλή τρόφιμα «κρύβεται» το τοξικό υδροκυάνιο - Τι πρέπει να προσέχουμε
spot_img

Το υδροκυανικό οξύ εμποδίζει την κυτταρική αναπνοή

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση των ανακλήσεων στο RASFF λόγω της περιεκτικότητας σε υδροκυάνιο σε αμύγδαλα, κουκούτσια βερίκοκων και άλλα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά υδροκυάνιο.

- Advertisement -

Το υδροκυάνιο είναι μία οξεία τοξική ουσία που εμφανίζεται σε δεσμευμένη μορφή ως κυανογόνοι γλυκοσίδες. Οι γλυκοσίδες που περιέχουν υδροκυανικό οξύ, είναι δευτερογενείς φυτικές ουσίες και χρησιμεύουν για την προστασία των φυτών από τα αρπακτικά. 

Τα πικραμύγδαλα, οι πυρήνες του βερίκοκου και η μανιόκα είναι ιδιαίτερα γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε υδροκυάνιο. Ο λιναρόσπορος περιέχει επίσης υδροκυάνιο. 

Ποιες τροφές απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή;

Υπάρχουν υψηλοί κίνδυνοι, ειδικά όταν τρώμε πικραμύγδαλα και κουκούτσια βερίκοκου. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας, οι καταναλωτές δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από δύο πικρούς πυρήνες βερίκοκου την ημέρα ή είναι προτιμότερο να τους αποφεύγουν εντελώς. Τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε καθόλου αυτούς τους σπόρους. Αυτό ισχύει και για τα πικραμύγδαλα.

Οι πυρήνες βερίκοκου τρώγονται ως ξηροί καρποί, είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, λίπος και φυτικές ίνες και βρίσκονται μέσα στα κουκούτσια των βερίκοκων. Μοιάζουν με μικρά αμύγδαλα και έχουν γεύση που μοιάζει με αμύγδαλο. Πωλούνται ως ολόκληροι ή μισοί πυρήνες, προσυσκευασμένα ή χύμα και μπορούν επίσης να αλεσθούν και να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό σε τρόφιμα και ποτά. Πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορεί να καταπολεμήσουν τον καρκίνο αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Οι πυρήνες του βερίκοκου περιέχουν φυσικά κυανογόνους γλυκοσίδες, κυρίως αμυγδαλίνη, η οποία έχει τη δυνατότητα να απελευθερώνει κυάνιο κατά την κατάποση. Μικρές ποσότητες κυανίου μπορούν να αποτοξινωθούν από το ανθρώπινο σώμα, αλλά η υψηλή έκθεση σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία (δηλ. δηλητηρίαση από κυάνιο).

Μετά την κατανάλωση αλεσμένου λιναρόσπορου, τα επίπεδα υδροκυανίου στο αίμα αυξάνονται λιγότερο σε σύγκριση με τα πικραμύγδαλα και τους πυρήνες βερίκοκου. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν λιγότερες β-γλυκοσιδάσες στον λιναρόσπορο και άρα απελευθερώνεται λιγότερο υδροκυάνιο. Ωστόσο, για να είστε 100% ασφαλείς, θα πρέπει να θερμάνετε τον αλεσμένο λιναρόσπορο σε περισσότερους από 26 βαθμούς Κελσίου πριν τον καταναλώσετε, ώστε να εξατμιστεί το τοξικό υδροκυάνιο. Οι ψημένοι ή βρασμένοι λιναρόσποροι είναι αβλαβείς, όπως και το λινέλαιο.

Πώς το υδροκυάνιο επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα;

Το υδροκυανικό οξύ εμποδίζει την κυτταρική αναπνοή. Σε πάνω από μια ορισμένη συγκέντρωση, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα δηλητηρίασης με συμπτώματα όπως ναυτία, πυρετό, πονοκεφάλους, αϋπνία, δίψα, λήθαργο, νευρικότητα, πόνους στις αρθρώσεις και τους μύες και πτώση της αρτηριακής πίεσηςΣε ακραίες περιπτώσεις, είναι θανατηφόρο.

Μπορεί να ελεγχθεί η περιεκτικότητα σε υδροκυάνιο από τη βιομηχανία;

Στην ΕΕ υπάρχουν οριακές τιμές για το υδροκυάνιο σε λιναρόσπορο, κουκούτσια βερίκοκου, αμύγδαλα και μανιόκα. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές υποχρεούνται να ελέγχουν το περιεχόμενο ως μέρος της διασφάλισης ποιότητας και να συμμορφώνονται με τις οριακές τιμές.

Τον Αύγουστο του 2022 με τον Κανονισμό 2022/1364 η ΕΕ μείωσε τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα υδροκυανικού οξέος στους πυρήνες βερίκοκου και το μέγιστο επίπεδο καθορίστηκε στα 20 mg/kg.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο