Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το φρούτο που μειώνει το λίπος στο συκώτι

ΑρχικήυγείαΤο φρούτο που μειώνει το λίπος στο συκώτι
spot_img

Τα οφέλη του εξωτικού φρούτου στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. 

Μια ερευνητική ομάδα από το Université Laval, έδειξε τα οφέλη του camu-camu στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία επηρεάζει πάνω από επτά εκατομμύρια ανθρώπους στον Καναδά. Το Camu camu (Myrciaria dubia), που ονομάζεται επίσης, cacari και camocamo, είναι ένα είδος δέντρου που φύεται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και που ο καρπός του είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και χαλκό. Ο καρπός camu camu  κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα σε μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια και πώληση στην παγκόσμια αγορά, με την Ιαπωνία να είναι ο κύριος αγοραστής. Αν και το camu-camu είναι ένα εξωτικό φρούτο, το εκχύλισμα είναι άμεσα διαθέσιμο σε μορφή κάψουλας.

Μάθετε για την καλή διατροφή από τα δημοφιλή podcasts της ΔΕΛΤΑ στο YouTube πατώντας ΕΔΩ

Αυτό το εξωτικό φρούτο μειώνει τα επίπεδα λίπους στο συκώτι, σύμφωνα με τους Καναδούς επιστήμονες, αλλά και τα cranberries, τα οποία περιέχουν επίσης έναν αριθμό μερικώς διαφορετικών πολυφαινολών, θα μπορούσαν επίσης να έχουν προστατευτική δράση.

30 εθελοντές σε διάστημα 12 εβδομάδων, έλαβαν είτε εκχύλισμα camu-camu είτε εικονικό φάρμακο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε αυτήν την τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία (MRI) για τον προσδιορισμό των επιπέδων λίπους στο ήπαρ. Οι επιστήμονες παρατήρησαν μείωση 7,43% στα λιπίδια του ήπατος όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν εκχύλισμα camu-camu. Με το εικονικό φάρμακο, σημείωσαν αύξηση 8,42% στο ηπατικό λίπος.

«Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά 15,85%», δήλωσε ο André Marette, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και ερευνητής στο Institut universitaire de cardiologie et de pneumologie de Québec — Université Laval (IUCPQ-ULaval), ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Πολυφαινόλες και μικροχλωρίδα

Αυτή η επίδραση προέρχεται από τις πολυφαινόλες που περιέχονται στο camu-camu και τη σχέση τους με την εντερική μικροχλωρίδα. «Η μικροχλωρίδα μεταβολίζει τα μεγάλα μόρια πολυφαινόλης που δεν μπορούν να απορροφηθούν από το έντερο, μετατρέποντάς τα σε μικρότερα μόρια που το σώμα μπορεί να αφομοιώσει για να μειώσει το ηπατικό λίπος», εξηγεί ο André Marette.

Η ομάδα του έχει εντοπίσει δύο πιθανούς μηχανισμούς δράσης για αυτές τις μικρές πολυφαινόλες. «Θα μπορούσαν να μειώσουν τη λιπογένεση, δηλαδή τον σχηματισμό σταγονιδίων λιπιδίων στο ήπαρ. Θα μπορούσαν επίσης να διεγείρουν την αποικοδόμηση των λιπιδίων με οξείδωση. Ένας συνδυασμός των δύο μηχανισμών πιθανώς εξηγεί την υψηλή αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος, καθώς “παίζουμε” και στις δύο πλευρές του το νόμισμα», αναφέρει ο καθηγητής Marette, ο οποίος συνεργάστηκε με επιστήμονες στο Ινστιτούτο Διατροφής και Λειτουργικών Τροφίμων (INAF).

Ωστόσο, η ομάδα σημείωσε μια μεγάλη μεταβλητότητα στην επίδραση του camu-camu. “Υποθέτουμε ότι η αρχική εντερική μικροχλωρίδα επηρεάζει την απόκριση στις πολυφαινόλες. Εάν βρούμε τους παράγοντες που εμπλέκονται, μπορεί να είμαστε σε θέση να τροποποιήσουμε τη μικροχλωρίδα και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος”, εξηγεί ο καθηγητής Marette.

Το εκχύλισμα camu camu είναι άμεσα διαθέσιμο σε μορφή κάψουλας. Ωστόσο, ο καθηγητής Marette τονίζει τη σημασία του ελέγχου της περιεκτικότητας ορισμένων πολυφαινολών, καθώς δεν είναι όλα τα εμπορικά προϊόντα ισοδύναμα.

Τα cranberries, τα οποία περιέχουν επίσης έναν αριθμό μερικώς διαφορετικών πολυφαινολών, θα μπορούσαν επίσης να έχουν προστατευτική δράση. Στο μέλλον, ο καθηγητής Marette ελπίζει να διερευνήσει εάν ο συνδυασμός camu-camu και cranberry θα μπορούσε να έχει συνεργική επίδραση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports Medicine 

Πηγή: Υλικά που παρέχονται από το Université Laval . 

Αναφορά :Anne-Laure Agrinier, Arianne Morissette, Laurence Daoust, Théo Gignac, Julie Marois, Thibault V. Varin, Geneviève Pilon, Éric Larose, Claudia Gagnon, Yves Desjardins, Fernando F. Anhê, Anne-Marie Carreau, Marie-Carreau, Marie Marette. Το Camu-camu μειώνει τους δείκτες ηπατικής στεάτωσης και ηπατικής βλάβης σε υπέρβαρα, υπερτριγλυκεριδαμικά άτομα: Μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη δοκιμή . Cell Reports Medicine , 2024; 5 (8): 101682 DOI: 10.1016/j.xcrm.2024.101682

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο