Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
25.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το λίπος στην κοιλιά συνδέεται με επιπτώσεις στον εγκέφαλο

ΑρχικήυγείαΤο λίπος στην κοιλιά συνδέεται με επιπτώσεις στον εγκέφαλο
spot_img

Για μερικούς μεσήλικες, η ποσότητα λίπους στο πάγκρεας, το συκώτι και την κοιλιά σχετίζεται με τον όγκο και τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη Rutgers Health.

Ο αντίκτυπος του κοιλιακού λίπους στην υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία είναι γενικά πιο έντονος σε μεσήλικες άνδρες με υψηλό κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ σε αντίθεση με τις γυναίκες, σύμφωνα με ερευνητές στο Rutgers Health.

Σε μεσήλικες με οικογενειακό ιστορικό νόσου Αλτσχάιμερ, η ποσότητα λίπους στα κοιλιακά τους όργανα (πάγκρεας, συκώτι και κοιλιακό λίπος) σχετίζεται με τον όγκο του εγκεφάλου και τη γνωστική τους λειτουργία, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity . Η μελέτη γράφτηκε από τον Sapir Golan Shekhtman, Ph.D. φοιτητής στο Κέντρο Νευροεπιστημών Joseph Sagol στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Ισραήλ, και με επικεφαλής τον Michal Schnaider Beeri , διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Alzheimer’s Herbert and Jacqueline Krieger Klein στο Rutgers Brain Health Institute. Η έρευνα, που διεξήχθη σε 204 υγιείς μεσήλικες απογόνους με άνοια Αλτσχάιμερ, διερεύνησε τις αποθήκες λίπους στο πάγκρεας, το ήπαρ και την κοιλιά που μετρήθηκαν με μαγνητική τομογραφία.

«Σε μεσήλικες άνδρες με υψηλό κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ – αλλά όχι στις γυναίκες – το υψηλότερο παγκρεατικό λίπος συσχετίστηκε με χαμηλότερο γνωστικό και εγκεφαλικό όγκο, υποδηλώνοντας μια πιθανή σχέση φύλου μεταξύ του διακριτού κοιλιακού λίπους με την υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Beeri , ο οποίος είναι ο Ο Krieger Klein προικισμένος ως Πρόεδρος στην Έρευνα Νευροεκφυλισμού στο BHI και μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Rutgers για την Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Έρευνα για τη Γήρανση.

Η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για χαμηλότερη γνωστική λειτουργία και υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, με διαφορετικές συσχετίσεις μεταξύ των φύλων.

Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία της διερεύνησης των αλληλεπιδράσεων των αποθηκών λίπους, της γήρανσης του εγκεφάλου και της γνωστικής ικανότητας στο πλαίσιο των διαφορών του φύλου.

Επιπλέον, η μελέτη αμφισβητεί τη συμβατική χρήση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ως το κύριο μέτρο για την αξιολόγηση των γνωστικών κινδύνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι ερευνητές είπαν ότι ο ΔΜΣ αντιπροσωπεύει ελάχιστα την κατανομή του σωματικού λίπους και δεν συνυπολογίζει απαραίτητα τις διαφορές φύλου.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ισχυρότερους συσχετισμούς σε σύγκριση με τις σχέσεις μεταξύ του ΔΜΣ και της γνωστικής ικανότητας, υποδηλώνοντας ότι οι αποθήκες λίπους στην κοιλιά, αντί του ΔΜΣ, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για χαμηλότερη γνωστική λειτουργία και υψηλότερο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε ο Shekhtman .

Αυτά τα ερευνητικά ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για στοχευμένες παρεμβάσεις και περαιτέρω διερεύνηση προσεγγίσεων ειδικών για το φύλο για την κατανόηση και τον μετριασμό της επίδρασης του κοιλιακού λίπους στην υγεία του εγκεφάλου, σημείωσε ο Shekhtman.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ – Σοβαρός κίνδυνος από τα ψεύτικα κοσμήματα

Προσοχή στα φθηνά Κοσμήματα – Περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες - Εκατοντάδες ενημερώσεις στο RAPEX και ανακλήσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΕ: Οριστικό ΤΕΛΟΣ στη δισφαινόλη Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Ο "κύβος ερρίφθη" την περασμένη εβδομάδα και τα κράτη μέλη ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της Δισφαινόλης Α σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών.

Ένας εντερόκοκκος μπορεί να “εξοντώσει” τις καρκινογόνες αφλατοξίνες – Νέα επιστημονική ανακάλυψη

Βιολογική αποτοξίνωση της αφλατοξίνης Β 1 από Enterococcus faecium HB2-2.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα