Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το ωμό κρέας στους σκύλους αυξάνει τον κίνδυνο E. coli

ΑρχικήυγείαΤο ωμό κρέας στους σκύλους αυξάνει τον κίνδυνο E. coli
spot_img

Κίνδυνος, για το ανθεκτικό στα αντιβιοτικά παθογόνο, να περάσει στον άνθρωπο.

    H χορήγηση άψητου κρέατος σε σκύλους ήταν ο μόνος σημαντικός παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με την απέκκριση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, όπως το E. coli, έδειξε νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και δημοσιεύθηκε στο One Health.

   Οι ερευνητές μελέτησαν τη διατροφή 600 υγιών σκύλων και διαπίστωσαν πως το ωμό (άψητο) κρέας αυξάνει τον κίνδυνο απέκκρισης E. coli που δεν μπορεί να θανατωθεί από ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό, σιπροφλοξασίνη. Πρόκειται για μια ουσία που ανήκει στην ομάδα αντιβιοτικών που ονομάζονται φθοριοκινολόνες, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας σειράς βακτηριακών λοιμώξεων σε ανθρώπους και ζώα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει αυτά τα αντιβιοτικά μεταξύ των κρίσιμης σημασίας αντιβιοτικών υψηλής προτεραιότητας.

   Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από τους ιδιοκτήτες σκύλων να συμπληρώσουν μια έρευνα που παρείχε λεπτομέρειες για τον σκύλο τους, τη διατροφή του, το περιβάλλον στο οποίο περπάτησε ο σκύλος και εάν ο σκύλος είχε λάβει αντιβιοτικά. Τα μικροβιολογικά δεδομένα μαζί με τα δεδομένα της έρευνας επέτρεψαν τη στατιστική ανάλυση, η οποία έδειξε ότι η χορήγηση άψητου κρέατος σε σκύλους ήταν ο μόνος σημαντικός παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με την απέκκριση αυτών των ανθεκτικών βακτηρίων στα κόπρανα του σκύλου. Αυτή η εργασία υποστηρίζει άλλες δημοσιευμένες μελέτες που καταδεικνύουν συσχετίσεις μεταξύ των σκύλων που τρέφονται με ωμό κρέας και της απέκκρισης του ανθεκτικού E. coli.

    Ο Δρ Jordan Sealey, Ερευνητικός Συνεργάτης στη Σχολή Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής (CMM), που πραγματοποίησε την έρευνα, δήλωσε: «Στόχος μας δεν ήταν να επικεντρωθούμε στην ωμή τροφή για σκύλους, αλλά να διερευνήσουμε τι μπορεί να κάνει έναν σκύλο πιο πιθανό να εκκρίνει ανθεκτικό E. coli στα κόπρανα του. Η μελέτη μας βρήκε μια πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ της απέκκρισης του E. coli ανθεκτικού στη σιπροφλοξασίνη και της διατροφής των σκύλων με δίαιτα ωμής τροφής».

   Ο Matthew Avison, καθηγητής Μοριακής Βακτηριολογίας στο CMM, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, εξήγησε: «Το ωμό κρέας – είτε προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση μετά το μαγείρεμα είτε πωλείται ως ωμή τροφή για σκύλους – είναι πιθανό να έχει μολυνθεί με E. coli ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Το μαγείρεμα σκοτώνει τα βακτήρια και η καλή υγιεινή των χεριών μειώνει τον άμεσο κίνδυνο αυτά τα βακτήρια να καταποθούν και να εισχωρήσουν στα έντερα ενός ατόμου.

    Το E. coli βρίσκεται στα έντερα των ανθρώπων και των ζώων αρκετά φυσιολογικά και μπορεί να περάσει από τον ένα οργανισμό στον άλλο, συνήθως μέσω κακής οικιακής υγιεινής, π.χ. μετά τη χρήση της τουαλέτας ή το χειρισμό τροφίμων που έχουν μολυνθεί με περιττώματα, συμπεριλαμβανομένου του άψητου κρέατος. Όταν οι σκύλοι εκκρίνουν ανθεκτικά βακτήρια στο περιβάλλον και στο σπίτι, υπάρχει η πιθανότητα αυτά τα βακτήρια να μεταδοθούν στους ιδιοκτήτες τους ανθρώπους. Όταν το E. coli είναι ανθεκτικό σε σημαντικά αντιβιοτικά όπως σιπροφλοξασίνη, οι λοιμώξεις είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, που σημαίνει ότι οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν και να πεθάνουν.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο