Νέα έρευνα ρίχνει φως σε προϊόντα τροφίμων και ποτών που συνδέονται με ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου ή PFAS, και προτείνει πιθανές λύσεις για την προστασία του κοινού.
Τα PFAS είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβή για την υγεία: μπορούν να διαταράξουν τις ορμόνες, να αποδυναμώσουν τα οστά και να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθένειας. Ονομάζονται “για πάντα χημικά” επειδή χρειάζονται πολύ χρόνο για να διασπαστούν. Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Keck του USC των ΗΠΑ, αποκαλύπτει βασικές λεπτομέρειες σχετικά με τη σχέση μεταξύ PFAS και διατροφής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση τσαγιού, επεξεργασμένων κρεάτων και φαγητού που παρασκευάζονται εκτός σπιτιού συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα PFAS στον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου.
«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει πώς οι διατροφικοί παράγοντες συνδέονται με τις αλλαγές στο PFAS με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Jesse A. Goodrich, PhD , επίκουρος καθηγητής πληθυσμού και επιστημών δημόσιας υγείας στο Keck School of Medicine και της μελέτης. ανώτερος συγγραφέας. «Η εξέταση πολλών χρονικών σημείων μας δίνει μια ιδέα για το πώς η αλλαγή της διατροφής των ανθρώπων μπορεί να επηρεάσει πραγματικά τα επίπεδα PFAS».
Τα αποτελέσματα, που μόλις δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environment International , υποδεικνύουν επίσης τη σημασία της δοκιμής και της παρακολούθησης διαφόρων προϊόντων τροφίμων και ποτών για μόλυνση με PFAS.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε ότι ακόμη και τρόφιμα που είναι μεταβολικά αρκετά υγιεινά μπορούν να μολυνθούν με PFAS», δήλωσε η Hailey Hampson, διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα περιβαλλοντικής υγείας της Ιατρικής Σχολής Keck και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να δούμε τι συνιστά «υγιεινό» φαγητό με διαφορετικό τρόπο».
Παρακολούθηση αλλαγής με την πάροδο του χρόνου
Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες συμμετεχόντων: 123 νεαρούς ενήλικες από τη Νότια Καλιφόρνια Children’s Health Study (CHS), οι οποίοι ήταν κυρίως Ισπανόφωνοι, και 604 νεαρούς ενήλικες από την National Health and Nutrition Examination Study (NHANES), ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα.
Κάθε συμμετέχων απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη διατροφή του, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά κατανάλωνε διάφορα τρόφιμα (όπως επεξεργασμένα κρέατα, σκούρα πράσινα λαχανικά και ψωμί) και ποτά (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών ποτών, τσαγιού και γάλακτος). Ανέφεραν επίσης πόσο συχνά έτρωγαν φαγητό παρασκευασμένο στο σπίτι, σε ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού ή σε ένα μη φαστ φουντ, το οποίο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για να συμπεράνουν την επαφή με τις συσκευασίες τροφίμων, οι οποίες συχνά περιέχουν PFAS.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν επίσης δείγματα αίματος, τα οποία εξετάστηκαν για επίπεδα διαφόρων PFAS. Η ομάδα CHS δοκιμάστηκε δύο φορές, μία στην ηλικία των 20 και μία στην ηλικία των 24 ετών και η ομάδα NHANES δοκιμάστηκε μία φορά, περίπου στην ηλικία των 19 ετών.
Στην ομάδα CHS, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν υψηλότερη κατανάλωση τσαγιού κατά την πρώτη επίσκεψη είχαν υψηλότερα επίπεδα PFAS στην επίσκεψη παρακολούθησης (μία επιπλέον μερίδα τσαγιού συνδέθηκε με 24,8% υψηλότερο υπερφθοροεξανοσουλφονικό οξύ (PFHxS), 16,17% υψηλότερο υπερφθοροεπτανοσουλφονικό οξύ (PFHpS) και 12,6 % υψηλότερο υπερφθορονονανοϊκό οξύ (PFNA)). Όσοι ανέφεραν μεγαλύτερη πρόσληψη χοιρινού κρέατος στην αρχική τους επίσκεψη είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα PFAS κατά την παρακολούθηση (μία επιπλέον μερίδα χοιρινού κρέατος συσχετίστηκε με 13,4 % υψηλότερο υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA)).
Η κατανάλωση φαγητού που παρασκευάζεται στο σπίτι είχε το αντίθετο αποτέλεσμα: για κάθε αύξηση κατά 200 γραμμάρια σε τρόφιμα που παρασκευάζονται στο σπίτι, τα επίπεδα υπερφθοροοκτανοσουλφονικού οξέος (PFOS) ήταν 0,9% χαμηλότερα κατά την έναρξη και 1,6% χαμηλότερα στην παρακολούθηση. Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή όχι μόνο αποκαλύπτουν την παρουσία παραδοσιακών PFAS, όπως το PFOA και το PFOS, αλλά και τα πιο πρόσφατα αναπτυγμένα PFAS, συμπεριλαμβανομένων των PFHxS και PFHpS.
Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν στην ομάδα NHANES. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερο τσάι, χοτ ντογκ και επεξεργασμένα κρέατα είχαν υψηλότερα επίπεδα PFAS. Η κατανάλωση περισσότερων φαγητών στο σπίτι συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα PFAS.
“Αυτό μας βοήθησε πραγματικά να προσδιορίσουμε ότι οι συσχετισμοί που βλέπουμε δεν ισχύουν μόνο για μια γεωγραφική τοποθεσία, αλλά ισχύουν στην πραγματικότητα για ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε ο Goodrich.
Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση
Η παρατήρηση ότι οι δεσμοί μεταξύ των επιπέδων PFAS και των προϊόντων διατροφής αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου υποδηλώνει ότι οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα PFAS στο σώμα, είπε ο Hampson. Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι η δημόσια παρακολούθηση ορισμένων προϊόντων, όπως τα ποτά, θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό και την εξάλειψη των πηγών μόλυνσης.
Αλλά η συσκευασία τροφίμων είναι πιο διαδεδομένη και μπορεί να απαιτεί μια πιο τολμηρή προσέγγιση. Το 2023, ο Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνια εξέδωσε μια συμβουλευτική επιστολή απαιτώντας από τους κατασκευαστές συσκευασιών τροφίμων και χάρτινων καλαμιών να αποκαλύπτουν τα επίπεδα PFAS στα προϊόντα τους.
“Αυτό είναι ένα πραγματικά καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερους από αυτούς τους τύπους κανονισμών σε ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε ο Goodrich.
Οι Goodrich, Hampson και η ομάδα τους διεξάγουν τώρα έρευνα σχετικά με την έκταση της μόλυνσης από PFAS σε δημοφιλείς μάρκες τσαγιού, καθώς και μια μελέτη παρακολούθησης σχετικά με τη διατροφή και τα επίπεδα PFAS σε μια πολυεθνική ομάδα συμμετεχόντων.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.