Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς, με τι και γιατί νοθεύουν τη ρίγανη – Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών

ΑρχικήPicksNews LineΠώς, με τι και γιατί νοθεύουν τη ρίγανη - Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών
spot_img

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής για τη ρίγανη και πως μπορεί να προστατευτεί.

Η ρίγανη (που είναι βότανο και όχι μπαχαρικό)  και χαρακτηρίζεται ως «πρίγκιπάς των βοτάνων» είναι το βότανο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις λόγω των εφαρμογών της στην κουζίνα, όπου χρησιμοποιείται ευρέως ως καρύκευμα χάρη στις εξαιρετικές αρωματικές της ιδιότητες. Συχνά όμως πέφτει θύμα «απάτης τροφίμων» όπως και οι καταναλωτές, καθώς επιτήδειοι  της αγοράς την νοθεύουν με σκοπό -όπως πάντα- το κέρδος. Αυτός ο τύπος απάτης, συνήθως συνίσταται στην προσθήκη άλλων ειδών με χαμηλότερη εμπορική αξία, τα οποία βέβαια, δεν αναγράφονται στην ετικέτα. Τα υλικά με τα οποία συνήθως νοθεύεται η ρίγανη, είναι φύλλα ελιάς, φύλλα μυρτιάς, φύλλα σουμάκ, φύλλα κίστου, φύλλα φουντουκιού.

Αν και μάλλον δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας τροφίμων, ώστε να τεθεί η υγεία του καταναλωτή σε κίνδυνο, εντούτοις εάν δεν γνωρίζει τι περιέχει το βάζο και δεν είναι μόνο ρίγανη (πχ φύλλα ελιάς) μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα σε άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες. Επιπλέον πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μια και τα φυτά σε αυτή την πρόσμιξη δεν είναι βρώσιμα με αποτέλεσμα να μην ακολουθείται η ορθή γεωργική πρακτική κατά την καλλιέργειά τους, με αυξημένη πιθανότητα να περιέχουν διάφορους επιμολυντές.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά πληρούν τέλεια αυτά τα κριτήρια. Να σημειωθεί πως σε αναλύσεις της ΕΕ  το 2021 αποδείχθηκε ότι η αλυσίδα εφοδιασμού ρίγανης ήταν η πιο ευάλωτη, καθώς το 48% των δειγμάτων ήταν ύποπτα ότι νοθεύτηκαν, στις περισσότερες περιπτώσεις με φύλλα ελιάς. Σε δειγματοληψίες στη Βρετανία το 2020 και το 2021 η ρίγανη ήταν επίσης νοθευμένη με φύλλα ελιάς. Σε άλλη ανάλυση στη Βρετανία το 2015, επτά από τα δώδεκα δείγματα, πάνω από το 50%, βρέθηκαν νοθευμένα, με τα μη αυθεντικά δείγματα να περιέχουν μεταξύ 10% και 90% άλλα συστατικά εκτός από τη ρίγανη, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων ελιάς και των φύλλων σουμάκ.

Τα τρόφιμα που “υποφέρουν” συχνά από food fraud έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: υψηλή ζήτηση και τιμή και πολύπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού. Εκτός από την υψηλή ζήτηση και την «εξαιρετικά περίπλοκη» όπως περιγράφεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μπαχαρικών ESA, αλυσίδα εφοδιασμού καρυκευμάτων, το πρόβλημα επιτείνεται λόγω της δυσκολίας προσδιορισμού της ταυτότητάς της, λόγω της μεγάλης ετερογένειας του γένους Origanum, που καθιστά αυτό το βότανο ακόμη πιο ευάλωτο στην απάτη.

Στη βιβλιογραφία, υπάρχουν πολλά παραδείγματα νοθείας ρίγανης. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2001 και 2007, το 59% των δειγμάτων ρίγανης περιείχε ξένο υλικό με ποσοστό βάρους μεγαλύτερο από 20%. Σχεδόν κανένα από τα δείγματα δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της ESA και της ASTA (American Spice Trade Association), οι οποίες θεωρούν ανεκτές ακαθαρσίες μέγιστου 2%. Στην Αυστραλιανή εταιρεία Hoyt Food που προμηθεύει με ρίγανη μεγάλους λιανοπωλητές επιβλήθηκε πρόστιμο 10.800 $ καθώς το προϊόν περιείχε 50% φύλλα ελιάς.

Δυστυχώς ο καταναλωτής δεν μπορεί να καταλάβει άμεσα εάν η ρίγανη είναι νοθευμένη και το βάρος πέφτει στους λιανοπωλητές. Καλό θα είναι όμως να αγοράζει ρίγανη συσκευασμένη από αξιόπιστες μάρκες και πωλητές. Επίσης και η τιμή της είναι ένα κριτήριο, καθώς εάν είναι πολύ χαμηλή, μάλλον, κάτι ύποπτο συμβαίνει. Διαβάστε τις ετικέτες και εξετάστε σφραγίδες και πιστοποιήσεις. Οι αξιόπιστοι παραγωγοί προκειμένου να προστατεύσουν την επωνυμία τους χρησιμοποιούν όλα τα συστήματα προστασίας και αυθεντικότητας. Τέλος μάθετε καλά τη μυρωδιά της γνήσιας ρίγανης το χρώμα και τη γεύσης της και αναζητήστε μόνο το προϊόν που πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο