Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Από πού προήλθε το όνομα χάμπουργκερ;

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΑπό πού προήλθε το όνομα χάμπουργκερ;
spot_img

Το hamburger ή απλά burger το γνωρίζουν όλοι αλλά λίγοι γνωρίζουν ποιος έκανε αυτή τη φοβερή ανακάλυψη…

Το χάμπουργκερ είναι ένα από τα λίγα φαγητά που όλοι γνωρίζουν από τι φτιάχνεται: γεμίσεις -μπιφτέκι συνήθως μοσχαρίσιο- τοποθετημένο μέσα σε ένα ψωμάκι κομμένο στη μέση με σουσάμι ή χωρίς. Η πιο κοινή συνταγή είναι με τυρί αλλά συχνά σερβίρεται με μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, τουρσιά, μπέικον ή τσίλι. Καρυκεύματα όπως κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα, ή μια παραλλαγή του ντρέσινγκ Thousand Island δίνουν μία πρόσθετη απόλαυση.

Λίγοι όμως γνωρίζουν από πού προέρχεται το όνομά του. Αν και υπάρχουν διάφορες εκδοχές αυτή που κυριαρχεί είναι πως  το όνομα «χάμπουργκερ» προέρχεται από το λιμάνι του Αμβούργου της Γερμανίας, όπου πιστεύεται ότι οι ναυτικοί του 19ου αιώνα επανέφεραν την ιδέα του ωμού τεμαχισμένου βοείου κρέατος (γνωστό σήμερα ως ταρτάρ βοείου κρέατος) μετά από συναλλαγές με τον Βαλτικές επαρχίες της Ρωσίας. Και η καθημερινή παγκόσμια απόλαυση ξεκίνησε όταν κάποιος ανώνυμος Γερμανός σεφ αποφάσισε να μαγειρέψει το βόειο κρέας.  

Η εφεύρεση των χάμπουργκερ αποδίδεται συνήθως σε διάφορους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των Charlie Nagreen, Frank and Charles Menches, Oscar Weber Bilby, Fletcher Davis ή Louis Lassen. Το White Castle εντοπίζει την προέλευση του χάμπουργκερ στο Αμβούργο της Γερμανίας, αλλά η ανακάλψη αποδίδεται στον Otto Kuase. Μερικοί έχουν επισημάνει μια συνταγή για «λουκάνικα Αμβούργου» σε φρυγανισμένο ψωμί, που δημοσιεύτηκε στο The Art of Cookery Made Plain and Easy από τη Hannah Glasse το 1758.

Ένα άρθρο από το ABC News συνοψίζει: “Ένα πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ελάχιστη γραπτή ιστορία. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η διάδοση του μπέργκερ συνέβη σε μεγάλο βαθμό στην Παγκόσμια Έκθεση του 1904 στο Μιζούρι των ΗΠΑ, από μικρούς πωλητές που ήρθαν και έφυγαν σε μια στιγμή. Και είναι εντελώς πιθανό ότι περισσότερα από ένα άτομα είχαν την ιδέα ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέρη της χώρας»

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο