Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τζόγος και διατροφή: Η νοσηρή σχέση μεταξύ εθισμού στα τυχερά παιχνίδια και παχυσαρκίας

ΑρχικήΟικιακάΤζόγος και διατροφή: Η νοσηρή σχέση μεταξύ εθισμού στα τυχερά παιχνίδια και παχυσαρκίας
spot_img

Με ποιους τρόπους ο τζόγος προάγει την αύξηση βάρους.

   Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια και το τζόγο αποτελεί ένα από τα χειρότερα είδη εθισμού και παράλληλα, μπορεί να προάγει τον εθισμό σε ουσίες, στο αλκοόλ αλλά και την παχυσαρκία. Ο τρόπος που αλληλεπιδρά με την ψυχολογία, η καθιστική ζωή αλλά και διάθεση προχείρου φαγητού σε χαμηλές τιμές ή και δωρεάν, ενισχύουν τον κύκλο για μια υπερφαγική συμπεριφορά με το φαγητό.

   Μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που παρουσιάζουν εθισμό στο τζόγο είναι πιθανό να εμφανίσουν χρόνιες ιατρικές καταστάσεις, κακές επιλογές τρόπου ζωής (συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συνηθειών), καθώς και αποφυγή της άσκησης. Επιπλέον, η έρευνα διαπιστώνει ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με παρατεταμένες διαταραχές προσοχής στους παίκτες, μαζί με μεγαλύτερη χρηματική απώλεια λόγω του τζόγου. Το τελευταίο δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο εάν αυτές οι απώλειες οδηγήσουν σε στρες, άγχος και κατάθλιψη, για τα οποία η υπερφαγία είναι συχνά ένας μηχανισμός αντιμετώπισης. Ενώ συνιστάται μελλοντική έρευνα για τη μελέτη της χρονικής σχέσης μεταξύ της συμπεριφοράς στον τζόγο και της αύξησης βάρους, η συννοσηρότητα είναι σαφώς παρούσα.

   Μια ακόμη έρευνα αποκαλύπτει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της πρόσληψης λίπους/ζάχαρης και των συμπτωμάτων της παθολογίας του τζόγου, αλλά όχι των περισσότερων άλλων μορφών παρορμητικότητας και συμπεριφορικού εθισμού (εκτός από την πρόσληψη αλκοόλ).

   Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ των ασθενών με διαταραχή τζόγου (GD), υπήρχε σημαντικά υψηλότερη αναλογία εθισμού στα τρόφιμα (FA) στις γυναίκες στο 30,5%, σε σύγκριση με τους άνδρες στο 6%, και ότι οι ασθενείς με υψηλές βαθμολογίες εθισμού στα τρόφιμα χαρακτηρίζονταν από χειρότερη ψυχολογική κατάσταση. Σύμφωνα με τη μελέτη η ταυτόχρονη εμφάνιση FA σε ασθενείς με GD που αναζητούν θεραπεία σχετίζεται με φτωχότερες συναισθηματικές και ψυχολογικές καταστάσεις.

   Η έρευνα έχει εντοπίσει ότι η πλήξη μπορεί να είναι μια πύλη για τον προβληματικό τζόγο, ο οποίος κατ’ επέκταση σχετίζεται με προβληματική σχέση με το φαγητό. Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση ντοπαμίνης που εμφανίζεται κατά τον τζόγο (είτε κερδίζεις είτε χάνεις) και στη συνήθη συμπεριφορά που σχηματίζεται όταν οι παίκτες κυνηγούν το συναίσθημα. Αυτή η ίδια φυσιολογική διαδικασία συμβαίνει όταν οι άνθρωποι τρώνε για να ανακουφίσουν την πλήξη. Όταν συνδυάζετε και τα δύο (τζόγος και υπερφαγία) οι συνέπειες είναι τρομερές. 

   Τις σχέσεις αυτές προωθούν και τα ίδια τα καζίνο, καθώς είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να σας κάνουν να μείνετε, και όσο μένετε να έχετε πρόσβαση σε γρήγορο φαγητό ή ποτό δωρεάν. Η ίδια σχέση προωθείται και με τα τυχερά παιχνίδια μέσω smartphone, καθώς μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 80% των παικτών είπε ότι τρώνε φαγητό ή πίνουν ποτά καθώς παίζουν στις συσκευές τους και είναι κυρίως πρόχειρο φαγητό. Όταν συνδέεται η συννοσηρότητα με άλλες καταστάσεις που συνδέουν τον τζόγο με την υπερκατανάλωση τροφής, η αύξηση του βάρους και η παχυσαρκία θα είναι πάντα ένας κίνδυνος.

Πηγές:

https://kindbridge.com/gambling/gambling-and-obesity-connection/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5446899/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο