Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

8 συμβουλές για να προστατέψετε την καρδιά σας στο εορταστικό τραπέζι

ΑρχικήΝέαΥγεία8 συμβουλές για να προστατέψετε την καρδιά σας στο εορταστικό τραπέζι
spot_img

Οδηγίες της Ελληνικής καρδιολογικής εταιρείας.

Ο Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής εταιρείας Γιώργος Κοχιαδάκης δίνει συμβουλές για προστασία της καρδιάς από το φαγοπότι στο εορταστικό τραπέζι. Όπως τονίζει μέσα στο εύθυμο και χαλαρό εορταστικό κλίμα των ημερών, το να διατηρήσετε υπό τον συνήθη έλεγχο τις διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να είναι δύσκολο με τη γνωστή υπερπροσφορά εδεσμάτων και αλκοόλ που χαρακτηρίζει τα τραπέζια και τις εξόδους των περιόδων αυτών.

Ωστόσο,είναι σημαντικό κάποιος να παραμείνει συγκεντρωμένος σε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν εγκατεστημένα καρδιαγγειακά νοσήματα ή υψηλός κίνδυνος εμφάνισης οξέων συμβάντων. Η αναδεδειγμένη από μεγάλες μελέτες εξάλλου αύξηση τόσο των στεφανιαίων συνδρόμων όσο και των εισαγωγών για καρδιακή ανεπάρκεια κατά τους χειμερινούς μήνες, πιστεύεται πως εν μέρει οφείλεται στις εορταστικές παρεκκλίσεις.

Παρότι τα εορταστικά φαγητά και η υγιεινή διατροφή μπορεί να μην πηγαίνουν πάντα χέρι-χέρι, μερικές απλές στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να μην εκτροχιάσετε το τρένο.

  1. Δώστε στα αγαπημένα φαγητά της οικογένειας ένα υγιεινό make-over.Στις περισσότερες συνταγές μπορούμε να μειώσουμε το λίπος, τη ζάχαρη και το αλάτι κατά περίπου ένα τρίτο χωρίς να το αντιληφθεί κανείς.
  • Εστιάστε σε φυσικά υγιεινά τρόφιμα. Η προσθήκη στο διατροφικό σας πλάνο περισσότερων φυσικών, ακατέργαστων και υγιεινών τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
  • Κάντε έξυπνες τροποποιήσεις. Χρησιμοποιήστε ένα φιλικό για την καρδιά φυτικό λάδι όπως το ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Προσθέστε καρυκεύματα και μυρωδικά αντί για περισσότερο αλάτι εάν η γεύση του πιάτου σας φαίνεται ήπια.
  • Μη χορταίνετε με ορεκτικά. Φάτε μερικά φρούτα ή λαχανικά πριν από ένα τραπέζι για να μην φτάσετε πεινασμένοι. Μόλις βρεθείτε εκεί, επιλέξτε ωμά λαχανικά αντί για τηγανητά και λιπαρά ορεκτικά. Αποφύγετε τα ντιπ με βάση την κρέμα γάλακτος και τη μαγιονέζα. Επιλέξτε εύγεστα αλλά υγιεινά ψητά σνακ όπως κράκερ και πατατάκια ψημένα σε φούρνο ή air-fryer ή ποπ-κορν, προϋποθέτοντας ότι δεν είναι υπερβολικά αλατισμένα.
  • Πιείτε σοφά. Το νερό, ο καφές, το τσάι ή άλλα μη θερμιδικά ποτά μπορούν να σας βοηθήσουν με το αίσθημα του κορεσμού. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι καλό να γίνεται με μέτρο, αλλά να θυμάστε ότι τα ποτά μπορούν επίσης να έχουν πολλές θερμίδες. Ένα ποτήρι κρασί περιέχει περίπου 100 θερμίδες, ενώ καλό είναι να τηρείτε ευλαβικά τις οδηγίες του ιατρού σας αναφορικά με τη δυνατότητα να καταναλώσετε αλκοόλ ή όχι ανάλογα και με την πάθηση και τη θεραπεία την οποία λαμβάνετε.
  • Πάρτε το χρόνο σας. Η απόλαυση κάθε μπουκιάς, η αποφυγή των περιττών συνοδευτικών και ο έλεγχος του μεγέθους των μερίδων κατά τη διάρκεια των γευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των επιδορπίων και των γαρνιτούρων, είναι σημαντικές στρατηγικές στην προσπάθεια αποφυγής της υπερβολής. Η χρήση ενός μικρότερου πιάτου είναι μια καλή στρατηγική.
  • Κινηθείτε. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της πρόσθετης διατροφικής πρόσληψης καταναλώνοντας θερμίδες, διατηρώντας τη φυσική σας κατάσταση και απομακρύνοντας το μυαλό σας από το φαγητό.
  • Επικεντρωθείτε στην οικογένεια και τους φίλους, όχι στο φαγητό. Επιβραδύνετε και απολαύστε τον πολύτιμο χρόνο μαζί τους.

Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα μπορούν να βρουν στο διαδίκτυο ιστοσελίδες σχετικές με την κατάρτιση διατροφικών πλάνων και χρήσιμες συμβουλές. Μια τέτοια αξιόπιστη πηγή από το AmericanCollegeofCardiologyλειτουργεί υπό τον σύνδεσμο https://www.cardiosmart.org/topics/healthy-living/eat-better .

Η εορταστική περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τους δικούς μας ανθρώπους, να διασκεδάσουμε και να ξεφύγουμε από τη συχνά μονότονη καθημερινότητα. Ας εστιάσουμε σε αυτά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο