Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η βελτιωμένη ψύξη θα μπορούσε να σώσει τους μισούς από τους 1,3 δις τόνους τροφίμων που σπαταλούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως

ΑρχικήΝέαΗ βελτιωμένη ψύξη θα μπορούσε να σώσει τους μισούς από τους 1,3 δις τόνους τροφίμων που σπαταλούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως
spot_img

Η “Πλήρης ψύξη” λύση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο πηγαίνει στα σκουπίδια, ενώ περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν τα μισά από τα απορρίμματα τροφίμων, περίπου 620 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι, θα μπορούσαν να εξαλειφθούν από αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων με πλήρη ψύξη σε όλο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα, οι αλυσίδες εφοδιασμού με πλήρη ψύξη ή «ψυχρές αλυσίδες» θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τα απόβλητα τροφίμων κατά 41% παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Research. Γράμματα.

Η υποσαχάρια Αφρική και η Νότια και Νοτιοανατολική Ασία έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες για μειώσεις τόσο στις απώλειες τροφίμων όσο και στις σχετικές εκπομπές μέσω της αυξημένης εφαρμογής της ψυχρής αλυσίδας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Νότια και η Νοτιοανατολική Ασία θα μπορούσαν να δουν μείωση κατά 45% στις απώλειες τροφίμων και μείωση 54% στις σχετικές εκπομπές υπό ένα βελτιστοποιημένο σενάριο ψύξης. Η υποσαχάρια Αφρική έχει τεράστιες ευκαιρίες για μείωση τόσο της απώλειας τροφίμων (47%) όσο και των εκπομπών (66%) υπό βελτιστοποιημένες συνθήκες ψύξης, δείχνει η μελέτη.

Και σε πολλές περιπτώσεις, η ανάπτυξη πιο τοπικών, λιγότερο βιομηχανοποιημένων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων «από το αγρόκτημα στο τραπέζι» μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση τροφίμων συγκρίσιμη με τις βελτιστοποιημένες αλυσίδες ψύξης, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Έμεινα έκπληκτος που βρήκα την κλίμακα της ευκαιρίας μας για μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων παγκοσμίως», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Aaron Friedman-Heiman, φοιτητής μεταπτυχιακού στο UM’s School for Environment and Sustainability και Ross School of Business. «Περίπου οι μισοί από τους περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων που πηγαίνουν στα σκουπίδια ετησίως μπορούν να επιλυθούν μέσω της βελτιστοποίησης της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων».

Οι απώλειες τροφίμων προκαλούν περίπου το 8% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Η νέα μελέτη UM επικεντρώνεται στις απώλειες τροφίμων από τα στάδια μετά τη συγκομιδή έως τη λιανική πώληση της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και δεν αντιμετωπίζει τις απώλειες στο αγρόκτημα ή στο σπίτι.

Η μελέτη λαμβάνει υπόψη τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά την παραγωγή τροφίμων. Δεν περιλαμβάνει εκπομπές που συνδέονται με την ψύξη ή άλλες λειτουργίες της εφοδιαστικής αλυσίδας και δεν περιλαμβάνει τις εκπομπές από τα απόβλητα τροφίμων σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Carrier Global Corp., διαπίστωσε ότι:

  • Η μεγαλύτερη ευκαιρία για τη βελτίωση των απωλειών τροφίμων σε λιγότερο βιομηχανοποιημένες οικονομίες είναι η αλυσίδα εφοδιασμού μεταξύ του αγροκτήματος και του καταναλωτή. Αλλά στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και άλλες πιο βιομηχανοποιημένες περιοχές, οι περισσότερες απώλειες τροφίμων συμβαίνουν σε επίπεδο νοικοκυριού, επομένως οι βελτιώσεις της ψυχρής αλυσίδας δεν θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις συνολικές απώλειες τροφίμων.
  • Ενισχύοντας την προηγούμενη έρευνα, η μελέτη UM υπογραμμίζει τη σημασία των απωλειών τροφίμων που σχετίζονται με το κρέας. Ενώ η ποσότητα των απωλειών φρούτων και λαχανικών είναι πολύ υψηλότερη, κατά βάρος, σε όλο τον κόσμο, οι εκπομπές που σχετίζονται με το κλίμα που σχετίζονται με τις απώλειες κρέατος είναι σταθερά μεγαλύτερες από αυτές που σχετίζονται με οποιοδήποτε άλλο είδος τροφής — λόγω κυρίως της υψηλής έντασης αερίων του θερμοκηπίου παραγωγή κρέατος.
  • Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες αυτού του θέματος, οι ερευνητές του UM συνέκριναν τα οφέλη των παγκοσμιοποιημένων, τεχνολογικά προηγμένων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων με αυτά των τοπικών συστημάτων τροφίμων «από το αγρόκτημα στο τραπέζι». «Τα υπερτοπικά συστήματα τροφίμων είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερες απώλειες τροφίμων από τις βελτιστοποιημένες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού με ψυγεία», είπε ο Friedman-Heiman. «Τα αποτελέσματα βοηθούν στον ποσοτικό προσδιορισμό της αξίας της διατήρησης και της υποστήριξης των τοπικών αλυσίδων τροφίμων».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα εργαλείο εκτίμησης απώλειας τροφής για να αξιολογήσουν πώς η βελτιωμένη πρόσβαση στην ψυχρή αλυσίδα θα μπορούσε να επηρεάσει την απώλεια τροφίμων και τις σχετικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου για επτά τύπους τροφίμων σε επτά περιοχές. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και άλλες πηγές.

Με τη μοντελοποίηση των απωλειών τροφίμων σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, η μελέτη υπογραμμίζει πού μπορεί να βελτιστοποιηθεί η ψυχρή αλυσίδα για να μειωθούν οι απώλειες και οι εκπομπές τροφίμων. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα της μετάβασης από την τρέχουσα κατάσταση των ασυνεπών και μεταβλητής ποιότητας αλυσίδες ψύξης σε όλο τον κόσμο σε ένα βελτιστοποιημένο σύστημα, που ορίζεται ως σύστημα με ψύξη υψηλής ποιότητας σε όλα τα στάδια.

Η μελέτη εκτιμά ότι η κακή υποδομή ψυχρής αλυσίδας θα μπορούσε να ευθύνεται για έως και 620 εκατομμύρια μετρικούς τόνους παγκόσμιας απώλειας τροφίμων ετησίως, με αποτέλεσμα εκπομπές 1,8 δισεκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμων διοξειδίου του άνθρακα, που ισοδυναμεί με το 28% των ετήσιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές λένε ότι το προσαρμόσιμο, εύχρηστο εργαλείο τους θα είναι χρήσιμο σε οποιονδήποτε εμπλέκεται στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, των λιανοπωλητών παντοπωλείων, των κυβερνητικών αξιωματούχων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Παρόλο που η υποδομή της ψυχρής αλυσίδας αυξάνεται ταχέως παγκοσμίως, μια βελτιστοποιημένη αλυσίδα ψύξης πιθανότατα θα αναπτυχθεί με διαφορετικούς ρυθμούς και με διαφορετικούς τρόπους σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Μίλερ. «Αυτή η ανάλυση δείχνει ότι ενώ η αυξημένη ψύξη θα πρέπει να οδηγήσει σε βελτιώσεις τόσο στην απώλεια τροφίμων όσο και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την απώλεια τροφής, υπάρχουν σημαντικές ανταλλαγές που σχετίζονται με βελτιώσεις στην ψυχρή αλυσίδα ανά τύπο τροφίμου και περιοχή».

Είπε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επενδυτικές αποφάσεις για να μεγιστοποιηθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα και επιπτώσεις. Για παράδειγμα, εάν η κορυφαία προτεραιότητα μιας ΜΚΟ είναι ο τερματισμός της πείνας, τότε οι αναβαθμίσεις ψυχρής αλυσίδας που παρέχουν τις μεγαλύτερες συνολικές μειώσεις της απώλειας τροφής μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα σε αυτόν τον στόχο.

Ωστόσο, οι οργανισμοί που δίνουν προτεραιότητα στη δράση για το κλίμα μπορεί να επιλέξουν να επικεντρωθούν στη μείωση των απωλειών κρέατος ειδικά, παρά στις συνολικές απώλειες τροφίμων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το κρέας ευθύνεται για περισσότερο από το 50% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με την απώλεια τροφίμων, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% των παγκόσμιων απωλειών τροφίμων κατά βάρος. Η βελτιστοποιημένη ψύξη του κρέατος θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη περισσότερο από το 43% των εκπομπών που σχετίζονται με την απώλεια κρέατος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το πραγματικό ποσό της εξοικονόμησης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των τεχνολογιών ψυχρής αλυσίδας και την ένταση άνθρακα των τοπικών ηλεκτρικών δικτύων, καθώς οι κλιματικές εκπομπές που σχετίζονται με την ψύξη μπορεί να είναι σημαντικές.

Η μελέτη UM υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ και από την Carrier Global Corp., παγκόσμιο ηγέτη στις έξυπνες λύσεις για το κλίμα και την ενέργεια.


Πηγή: Υλικά που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Αναφορά: Aaron Friedman-Heiman, Shelie A Miller. Ο αντίκτυπος της ψύξης στις απώλειες τροφίμων και τις σχετικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού . Environmental Research Letters , 2024; 19 (6): 064038 DOI: 10.1088/1748-9326/ad4c7b

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο