Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
28 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας – Τι γίνεται στην παγκόσμια Βιομηχανία τροφίμων

ΑρχικήΝέαΠαγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας - Τι γίνεται στην παγκόσμια Βιομηχανία τροφίμων
spot_img

Αύξηση 70% της παράνομης παιδικής εργασίας από το 2018.

    Τι κι αν λίγους μήνες πριν το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ εξέδωσε διαταγή να σταματήσει η “Καταπιεστική παιδική εργασία” σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, ο αριθμός των ερευνών παιδικής εργασίας συνεχίζει να αυξάνεται και όχι μόνο στο κρέας. Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ (DOL) αναφέρει 34 έρευνες παιδικής εργασίας μόνο στην Καλιφόρνια, στις οποίες αφορούσαν 103 παιδιά που απασχολήθηκαν κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το FSN.

Την τελευταία πενταετία, το DOL έχει δει αύξηση 69% στα παιδιά που απασχολούνται παράνομα από εταιρείες, ενώ το τελευταίο οικονομικό έτος, το τμήμα διαπίστωσε ότι 835 εταιρείες που διερεύνησε είχαν απασχολήσει περισσότερα από 3.800 παιδιά κατά παράβαση του νόμου περί δίκαιων προτύπων εργασίας. Έτσι ένα χρόνο πριν, το Υπουργείο Γεωργία των ΗΠΑ (USDA) έστειλε επιστολή στους 18 μεγαλύτερους μεταποιητές κρέατος και πουλερικών  που αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της παραγωγής κρέατος και πουλερικών κατ’ όγκο, και ζήτησε από όλους τους παράγοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων να λάβουν σημαντικά προληπτικά μέτρα την εξάλειψη της παράνομης παιδικής εργασίας.

Το 2022, η βραζιλιάνικη JBS SA, μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στον κόσμο συνελήφθη να χρησιμοποιεί παιδιά για τις ολονύκτιες υπηρεσίες υγιεινής στις εγκαταστάσεις της. Το 2023, αναφέρθηκε περιστατικό 14χρονης που δούλευε στην καθαριότητα εργοστασίου της JBS είχε χημικά εγκαύματα στο σώμα της και την έπαιρνε ο ύπνος κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, ενώ η μητέρα της έπαιρνε όλα τα χρήματα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η DOL ανακοίνωσε ότι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών υγιεινής στη βιομηχανία τροφίμων, είχε απασχολήσει τουλάχιστον 102 παιδιά σε επικίνδυνα θέσεις και τα έβαλε να εργάζονται ολονύχτια σε 13 εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος που ανήκουν σε εννέα διαφορετικές εταιρείες. Η συχνότητα της παιδικής εργασίας στη βιομηχανία τροφίμων αποδείχθηκε και από ένα περσινό περιστατικό, όταν 13 εργοστάσια κρέατος σε οκτώ πολιτείες που συμφώνησαν με την Packers Sanitation Services πλήρωσαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων για την τοποθέτηση παιδιών σε κρίσιμες και συχνά επικίνδυνες εργασίες ασφάλειας τροφίμων.

Εντωμεταξύ ο νόμος περί δίκαιων προτύπων εργασίας απαγορεύει σε παιδιά κάτω των 18 ετών να εργάζονται σε επικίνδυνα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων θέσεων εργασίας σε εγκαταστάσεις σφαγής, επεξεργασίας και συσκευασίας κρέατος και πουλερικών.

Ένα χρόνο πριν, το NewYorkTimes αποκάλυψε πως έχει εξαπλωθεί αυτό το φαινόμενο, εκτός από τη βιομηχανία ένδυσης και σε αυτή των τροφίμων, αναλύοντας τόσο δικαστικά αρχεία, όσο και μια έρευνα τους σε 100 ανήλικους μετανάστες που εργάζονται ως εργάτες σε 20 πολιτείες. Η έρευνα κατέληξε πως παιδική εργασία σε μεγάλο βαθμό, υπηρετείται από παιδιά μετανάστες, που έρχονται στη χώρα χωρίς τους γονείς τους. Σύμφωνα με στοιχεία τα 2/3 των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ, καταλήγουν σε εργασία πλήρους απασχόλησης. Χωρίς επαρκή νότια σύνορα, χιλιάδες ανήλικοι έχουν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και συχνά οφείλουν χρέη σε εγκληματικά καρτέλ, τα οποία τους καθιστούν στόχους σχεδίων εμπορίας ανθρώπων. Η έρευνα των NewYorkTimes έδειξε ακόμη πως παιδιά κατέληξαν να παρασκευάζουν τρόφιμα που πωλούνται στο Walmart, το Target αλλά και το Whole Foods, θυγατρική της Amazon, ενώ απασχολούνται ακόμα σε προμηθευτή γάλακτος του παγωτού Ben & Jerry’s, σε Cheerios, Lucky Charms, Cheetos κ.α.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής, οι παραβιάσεις της παιδικής εργασίας έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 300% από το 2015 και το Τμήμα Εργασίας εντόπισε περισσότερους από 800 παραβάτες κατά τη διάρκεια του περασμένου οικονομικού έτους. Εν τω μεταξύ, οι κρατικοί νόμοι για την παιδική εργασία υπόκεινται συνεχώς σε επανεξέταση, συνήθως από εκείνους που θέλουν να διευκολύνουν την εργασία για τους εφήβους.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας νομοθετικής συνόδου, το Κεντάκι υιοθέτησε το νομοσχέδιο 255 της Βουλής, αυξάνοντας τις ώρες που μπορούν να εργάζονται τα άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών σε 30 ώρες κατά τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας. Το προηγούμενο όριο ήταν έξι. Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει σε ορισμένους εφήβους από το Κεντάκι να ασκούν επικίνδυνες θέσεις εργασίας,

Παιδική εργασία έχει επίσης συνδεθεί με την παραγωγή σοκολατών Mars, με καταστήματα franchise της Mc Donald’s, καθώς και στην ευρεία παραγωγή κακάο και καφέ. Πριν 2 χρόνια Βρετανικό μέσο αποκάλυψε ότι η Cadburys έχει επωφεληθεί από την παιδική εργασία, με παιδιά ηλικίας 10 ετών που κινηματογραφήθηκαν να εκτελούν επικίνδυνη και παράνομη εργασία σε εξαντλητικές συνθήκες σε φάρμες κακάο στην Γκάνα. Το 2023, η Cargill ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές κακάο στον κόσμο, κατηγορήθηκε για πρακτικές παιδικής και καταναγκαστικής εργασίας σε φάρμες κακάο της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα να πληρώσει πρόστιμο 120.000 δολάρια για παραβίαση της νομοθεσίας. Η εξάλειψη της παιδικής εργασίας σε βασικούς τομείς όπως το κακάο και ο καφές, είναι το κύριο μέλημα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και του Πανεπιστημίου και η Κέντρου ερευνών του Wageningen (WUR). Οι δυο φορείς συνεργάζονται χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain τόσο για την παρακολούθηση όσο και για την πρόληψη της παιδικής εργασίας.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο Εργασίας κατηγόρησε μια εταιρεία πουλερικών στο Λος Άντζελες ότι χρησιμοποίησε παιδική εργασία και στη συνέχεια έκρυψε το προϊόν της. Οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι εργασίας επιδιώκουν να πάρουν τα χρήματα που χάνονται από τα χρήματα που προέρχονται από την παιδική εργασία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο