Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
29 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Aπίστευτο: O FDA επιτρέπει περιττώματα και τρίχες αρουραίων, μούχλα και σκουλήκια σε τρόφιμα γιατί “αποτελούν μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας”

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνAπίστευτο: O FDA επιτρέπει περιττώματα και τρίχες αρουραίων, μούχλα και σκουλήκια σε τρόφιμα γιατί "αποτελούν μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας"
spot_img

Τα αηδιαστικά “ελαττωματικά τρόφιμα” που οι αρχές των ΗΠΑ επιτρέπουν στα τρόφιμα.

Είναι μάλλον κακή ιδέα να ξεφυλλίζετε το “Εγχειρίδιο επιπέδων ελαττωμάτων” του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ πριν από το γεύμα σας.

Το έγγραφο απαριθμεί τα επιτρεπτά όρια των “ελαττωμάτων” σε περισσότερα από 100 τρόφιμα, υπογραμμίζοντας ακριβώς πόσα περιττώματα τρωκτικών επιτρέπονται στους κόκκους κακάο σας (έως 10 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό), πόσα κεφάλια εντόμων είναι εντάξει να βρείτε στην πάστα σύκου στα μπισκότα σας (έως 13 σε κάθε 3,5 ουγκιές) και πόσα σκουλήκια μπορούν να κάνουν φωλιά στις ντομάτες σας.

Σύμφωνα με τον FDA τα “ελαττώματα” των τροφίμων αποτελούν μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας καλλιέργειας και επεξεργασίας των τροφίμων και δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία εφόσον παραμένουν κάτω από τα “επίπεδα δράσης” που αναφέρονται.

“Είναι οικονομικά ανέφικτο να καλλιεργηθούν, να συγκομιστούν ή να μεταποιηθούν ακατέργαστα προϊόντα που είναι εντελώς απαλλαγμένα από μη επικίνδυνα, φυσικά εμφανιζόμενα, αναπόφευκτα ελαττώματα”, είναι η επίσημη ανακοίνωση από τον Οργανισμό.

Έτσι, ενώ δεν υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από όλα τα πλάσματα που μπορεί να κάνουν “οτοστόπ” κατά μήκος της αλυσίδας επεξεργασίας τροφίμων, ο FDA έχει θεσπίσει πρότυπα για να διατηρήσει τα ελαττώματα των τροφίμων στο ελάχιστο.

Η λίστα του FDA με τα πιο γνωστά επιτρεπτά “ελαττώματα” τροφίμων

  • Καφές

Οι κόκκοι καφέ που αλέθετε για πρωινό επιτρέπεται από τον FDA να έχουν κατά μέσο όρο 10 χιλιοστόγραμμα ή και περισσότερα ζωικά περιττώματα ανά κιλό. Επίσης, επιτρέπεται το 4% έως 6% των κόκκων κατά μέτρηση να είναι μολυσμένοι από έντομα ή μουχλιασμένοι.

  • Φρούτα

Οι κοινές φρουτόμυγες μπορούν να προέλθουν από το χωράφι στη συγκομιδή μέχρι το σούπερμαρκετ, να παγιδευτούν από τους επεξεργαστές ή να παγώσουν σε φορτηγά ψυγεία και να καταλήξουν στο σπίτι σας.

  • Φυστικοβούτυρο

Κατά μέσο όρο επιτρέπονται μία ή περισσότερες τρίχες τρωκτικών και 30 (περίπου) θραύσματα εντόμων για κάθε 100 γραμμάρια.

  • Ζελέ – μαρμελάδες

Το βούτυρο μήλου μπορεί να περιέχει έως και 12% μούχλα, το οποίο είναι καλύτερο από τη μαρμελάδα κεράσι, η οποία μπορεί να είναι 30% μουχλιασμένη, ή τη μαρμελάδα μαύρης σταφίδας, η οποία μπορεί να είναι 75% μουχλιασμένη.

  • Σταφίδες

Οι σταφίδες επιτρέπεται να περιέχουν 35 αυγά φρουτόμυγας καθώς και 10 ή περισσότερα ολόκληρα έντομα (ή τα αντίστοιχα κεφάλια και πόδια τους) για κάθε 250 γραμμάρια.

  • Χυμός ντομάτας

Ο χυμός ντομάτας των 400 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει έως και τέσσερα σκουλήκια και 20 ή περισσότερα αυγά μύγας φρούτων.

  • Χυμοί φρούτων

Οι κονσερβοποιημένοι χυμοί εσπεριδοειδών που χρησιμοποιούν πολλά μπαρ μπορούν βάσει FDA να έχουν πέντε ή περισσότερα αυγά μύγας φρούτων ή άλλα αυγά μύγας ανά ποτήρι. Ή αυτό το ποτήρι χυμού μπορεί να περιέχει ένα ή περισσότερα σκουλήκια. Τα νέκταρ βερίκοκου, ροδάκινου και αχλαδιού επιτρέπεται να περιέχουν έως και 12% μουχλιασμένα φρούτα.

  • Κονσέρβες

Ο FDA επιτρέπει περίπου δύο σκουλήκια σε μια κονσέρβα 450 γραμμαρίων. Για κάθε μικρή κονσέρβα μανιταριών (120γρ.) μπορεί να υπάρχουν κατά μέσο όρο 20 ή περισσότερα σκουλήκια οποιουδήποτε μεγέθους.

Το κονσερβοποιημένο γλυκό καλαμπόκι, επιτρέπεται να έχει δύο ή περισσότερες προνύμφες του σκουληκιού του καλαμποκιού, μαζί με θραύσματα προνυμφών και τις φλούδες που απορρίπτουν τα σκουλήκια καθώς μεγαλώνουν.

  • Καλαμποκάλευρο

Για κάθε ¼ φλιτζανιού καλαμποκάλευρου, ο FDA επιτρέπει κατά μέσο όρο ένα ή περισσότερα ολόκληρα έντομα, δύο ή περισσότερες τρίχες τρωκτικών και 50 ή περισσότερα θραύσματα εντόμων ή ένα ή περισσότερα θραύσματα κοπριάς τρωκτικών.

  • Σπαρράγια

Τα σπαράγγια μπορεί να περιέχουν 40 ή περισσότερους μικροσκοπικούς θρίπες για κάθε ¼ του κιλού. Αν δεν υπάρχουν αυτά, οι επιθεωρητές του FDA αναζητούν αυγά σκαθαριών, ολόκληρα έντομα ή κεφάλια και μέρη του σώματος.

  • Σπανάκι

Το κατεψυγμένο ή κονσερβοποιημένο σπανάκι επιτρέπεται να έχει κατά μέσο όρο 50 αφίδες, θρίπες και ακάρεα. Εάν αυτά λείπουν, ο FDA επιτρέπει προνύμφες σκουληκιών σπανακιού ή οκτώ ολόκληρα σκαθάρια του φυλλορύκτη.

  • Μπαχαρικά

Τα διαμελισμένα έντομα μπορούν να βρεθούν και σε πολλά από τα αγαπημένα μας μπαχαρικά. Η θρυμματισμένη ρίγανη, για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει 300 ή περισσότερα κομμάτια εντόμων και περίπου δύο τρίχες τρωκτικών για κάθε 10 γραμμάρια. Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, ένα μπουκάλι ρίγανης σε οικογενειακό μέγεθος είναι περίπου 500 γραμμάρια.

Η πάπρικα μπορεί να έχει έως και 20% μούχλα, περίπου 75 κομμάτια εντόμων και 11 τρίχες τρωκτικών για κάθε 25 γραμμάρια. Ένα τυπικό βάζο μπαχαρικών χωράει περίπου 2 έως 3 ουγκιές.

Κάτι αισιόδοξο για το τέλος

Είναι εσφαλμένο να υποθέσουμε ότι επειδή ο FDA έχει καθορίσει ένα επίπεδο δράσης ελαττωμάτων για ένα τρόφιμο, ο παραγωγός πρέπει να παραμείνει ακριβώς κάτω από αυτό το επίπεδο. Τα επίπεδα ελαττωμάτων δεν αντιπροσωπεύουν τον μέσο όρο των ελαττωμάτων που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε από τα προϊόντα – οι μέσοι όροι είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλότεροι. Τα επίπεδα αντιπροσωπεύουν τα όρια στα οποία ο FDA θα θεωρήσει το τρόφιμο “νοθευμένο” και υπόκειται σε μέτρα επιβολής σύμφωνα με το άρθρο 402(α)(3) του νόμου περί τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών.

Καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία, ο FDA μπορεί να επανεξετάσει και να αλλάξει τα επίπεδα δράσης για ελαττώματα σε αυτόν τον κατάλογο. Επίσης, προϊόντα μπορούν να προστεθούν στον κατάλογο. Ο FDA θα

Πηγή: https://edition.cnn.com/2019/10/04/health/insect-rodent-filth-in-food-wellness/index.html

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο