Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως χτυπά την ΦΕΤΑ μας η πανώλη στην Θεσσαλία;

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΠως χτυπά την ΦΕΤΑ μας η πανώλη στην Θεσσαλία;
spot_img

Τα βυτία μεγάλων τυροκομικών μονάδων της Θεσσαλίας σταμάτησαν να επισκέπτονται τις κτηνοτροφικές μονάδες με την νόσο και έτσι δεν παίρνουν το γάλα τους.

Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων πανώλης των χοίρων στη Θεσσαλία έχει ανέλθει σε εννέα – οκτώ στην περιοχή της Καλαμπάκας και ένα στην Ελασσόνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα. Οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει την επιδημιολογική επιτήρηση και παίρνουν δείγματα από ζώα στην ευρύτερη περιοχή. Από την Δευτέρα 100 νέοι κτηνίατροι θα πάρουν μέρος στους ελέγχους που θα διεξαχθούν.

H πανώλη των μηρυκαστικώνν (PPR) είναι μια μεταδοτική διασυνοριακή ασθένεια του ζωικού κεφαλαίου, αλλά δεν έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια τροφίμων μια και δεν μολύνει τον άνθρωπο και δεν μεταδίδεται μέσω των ζωικών τροφών (κρέας, γάλα, τυρί, κλπ). Έχει όμως σοβαρές αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στο εισόδημα των κτηνοτρόφων αλλά και στην επισιτιστική ασφάλεια των πιο ευάλωτων αγροτικών κοινοτήτων.

Η παραγωγή ζωικών προϊόντων όπως το τυρί από αιγοπρόβειο γάλα (πχ φέτα), μπορεί να επηρεαστεί με την εμφάνιση της πανώλης. Οι συνέπειες μπορεί να είναι ποσοτικές στην παραγωγή και κατά συνέπεια στην τιμή στο ράφι, αν η νόσος πάρει έκταση μια και η εισκόμιση γάλακτος από πληγείσες μονάδες θα πρέπει να μηδενιστεί για την αποφυγή της εξάπλωσής της. Ήδη μαθαίνουμε πως τα βυτία μεγάλων τυροκομικών μονάδων της Θεσσαλίας σταμάτησαν να επισκέπτονται τις μονάδες με την νόσο και έτσι δεν παίρνουν για το γάλα τους.

Ο ιός της πανώλης, διεθνώς αναφέρεται ως Peste des Petits Ruminants ή με το ακρωνύμιο PPR) είναι μια σοβαρή ιογενής νόσος των μικρών μηρυκαστικών, όπως οι κατσίκες και τα πρόβατα. Η μόλυνση συμβαίνει μέσω άμεσης επαφής ή εντατικής έμμεσης επαφής μεταξύ άρρωστων και ευπαθών ζώων.

Το PPR είναι ασθένεια «Κατηγορίας Α» (Νόμος για την υγεία των ζώων της ΕΕ). Η ασθένεια προκαλείται από τον ιό των μικρών μηρυκαστικών PPRV, που ανήκει στην οικογένεια Paramyxoviridae, γένος Morbillivirus).

Υπάρχουν τέσσερις υποτύποι του ιού. Τα μολυσμένα ζώα σχεδόν πάντα αρρωσταίνουν (περίπου το 90%) και το 50% έως 80% των μολυσμένων ζώων μπορεί να πεθάνουν. Η μολυσματικότητα (παθογόνο δυναμικό) ποικίλλει μεταξύ των παραλλαγών του ιού και διαφέρει ανά είδος ζώου και φυλή. Μετά την παγκόσμια εξάλειψη του αντίστοιχου ιού της πανώλης των βοοειδών, διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει τη φιλοδοξία να εξαλείψουν τα παράσιτα των μικρών μηρυκαστικών παγκοσμίως.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, αλλά ο προληπτικός εμβολιασμός για τα παράσιτα των μικρού μηρυκαστικών δεν χρησιμοποιείται στην Ευρώπη. Για να αποφευχθούν τα κρούσματα στην Ευρώπη, τα ζώα απαγορεύονται από τις μολυσμένες περιοχές ή ελέγχονται εκτενώς πριν επιτραπούν.

Το 2018 ήταν η τελευταία πιο σημαντική εμφάνιση της πανώλης των μηρυκαστικών στην Ευρώπη. Τότε βρέθηκαν ορολογικά θετικά ζώα στη Βουλγαρία σε περιοχές που συνορεύουν με την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον εμβολιασμό με μη καταχωρημένο εμβόλιο PPR. Δεν αναφέρθηκε περαιτέρω εξάπλωση της νόσου στη συνέχεια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο