Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα υγιεινά και πυκνά σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα σχετίζονται με τα συστήματα καλλιέργειας – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΤα υγιεινά και πυκνά σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα σχετίζονται με τα συστήματα καλλιέργειας - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Τα γεωργικά συστήματα επηρεάζουν την ποιότητα του εδάφους, των τροφίμων και της υγείας μας.

Στόχος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, στην οποία η Kete Ora Trust ανέθεσε στην Plant & Food Research Rangahau Ahumara Kai να επανεξετάσει περισσότερες από 260 ερευνητικές εργασίες, ήταν να εκτιμηθεί η τρέχουσα κατάσταση των συμβατικών, βιοδυναμικών και βιολογικών συστημάτων καλλιέργειας και να χαρτογραφηθούν τυχόν συνδέσεις μεταξύ των συστημάτων καλλιέργειας τροφίμων, της πυκνότητας των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων, της ανθρώπινης υγείας και της στάσης των καταναλωτών.

Η απάντηση μέσω της βιβλιογραφίας είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ζωή στο έδαφος, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα μεταφοράς θρεπτικών συστατικών από το έδαφος στις καλλιέργειες.

«Το έδαφος στο οποίο αναπτύσσονται οι καλλιέργειες μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της θρεπτικής σύνθεσης».

Η ανασκόπηση συνεχίζει να αναφέρει: «Το γενικό θέμα που προκύπτει από τη βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι η βιοδυναμική και η βιολογική διαχείριση οδηγεί σε αυξημένη υγεία του εδάφους και οι πρακτικές αυτές προωθούν γενικά περισσότερη εδαφική ζωή από ό,τι τα συμβατικά συστήματα καλλιέργειας».

«Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία, επειδή παρέχουν περισσότερα από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός για καλή υγεία (δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα, σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη) και λιγότερα από αυτά που δεν χρειάζεται τόσο πολύ (δηλαδή κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και εξευγενισμένα σάκχαρα)», προσθέτουν οι ερευνητές. Οι τροφές με πυκνότητα θρεπτικών συστατικών υποστηρίζουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία.

Ωστόσο, σημειώνουν επίσης ότι υπάρχουν κενά στην έρευνα των βιοδυναμικών καλλιεργητικών πρακτικών, ενώ τα όποια δεδομένα για τις βιολογικές καλλιεργητικές πρακτικές υπάρχουν, είναι μεταβλητά.

Η έκθεση αυτή έδειξε τεράστιες δυνατότητες για μελλοντικές μελέτες. Αυτή η ζωτικής σημασίας ανασκόπηση και τα θέματα που προέκυψαν, θα βοηθήσουν στην καθοδήγηση της έρευνας σε βασικούς τομείς, ώστε να κατανοήσουμε ακριβώς ποιες πρακτικές προσφέρουν βελτιωμένη υγεία του εδάφους και πώς, προκειμένου να βοηθηθεί η βελτίωση της πυκνότητας των θρεπτικών στοιχείων και της σύνθεσης των καλλιεργειών.

Ο πρόεδρος του Kete Ora Trust, Sam Weaver, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ευρήματα, υποστηρίζοντας ότι η έκθεση Plant & Food Research αποτελεί την πρώτη φάση μιας μελέτης που θα κατανοήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια τους δεσμούς μεταξύ της υγείας του εδάφους και της ανθρώπινης υγείας, μέσω των συστημάτων καλλιέργειας.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το ζωντανό, υγιές έδαφος και η καλή ανθρώπινη υγεία συνδέονται στενά και ότι η βιοδυναμική και η βιολογική γεωργία μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στην παραγωγή υγιεινών, μη μολυσμένων, πυκνών σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων, σε σύγκριση με τη συμβατική γεωργία. Βελτιώνοντας την υγεία του εδάφους μας, μπορούμε να βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς, με τι και γιατί νοθεύουν τη ρίγανη – Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής για τη ρίγανη.

Ειδοποίηση RASFF για σέλινο γεμάτο επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Τι είναι η τεμπουκοναζόλη που ανιχνεύτηκε στο λαχανικό

Χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας: Τα 6 γεγονότα που δεν γνωρίζετε

Ίσως τα πιο εύχρηστα εργαλεία σε ένα νοικοκυριό είναι το χαρτί κουζίνας και οι χαρτοπετσέτες, αλλά υπάρχουν μερικά γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο