Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ήλιος, θάλασσα και… σαλμονέλα – Βασικές οδηγίες προστασίας από καλοκαιρινή τροφική δηλητηρίαση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΉλιος, θάλασσα και... σαλμονέλα - Βασικές οδηγίες προστασίας από καλοκαιρινή τροφική δηλητηρίαση
spot_img

Οι καλοκαιρινές διακοπές παρουσιάζουν μεγάλες πιθανότητες να συνοδευτούν με τροφικές δηλητηριάσεις! Προσέχουμε για να ΜΗΝ έχουμε!

Πού πιστεύετε ότι θα είχατε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε τροφική δηλητηρίαση ενώ βρίσκεστε σε διακοπές; Στο εξωτερικό; Στην Ινδία; Ίσως στην Αίγυπτο; Ή μήπως στην Ικαρία ή την Αντίπαρο;

Σύμφωνα με το Travel Supermarket, η Ισπανία και τα νησιά της περιλαμβάνονται στους 8 από τους 20 κορυφαίους προορισμούς διακοπών που προτιμούν οι Βρετανοί για διακοπές στο εξωτερικό. Επομένως, ταξιδεύοντας προς την ηλιόλουστη Ισπανία, πρέπει να γνωρίζουν ότι κατευθύνονται προς τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό τροφικών δηλητηριάσεων στον κόσμο.

Ήλιος και θάλασσα

Άλλες χώρες στις δέκα πρώτες θέσεις στις οποίες είναι πιο πιθανό να πάθει ένας τουρίστας τροφική δηλητηρίαση είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, το Μαρόκο και η Ταϊλάνδη. Όλα αυτά τα μέρη έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό – είναι ζεστά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και όπως γνωρίζουμε, τα βακτήρια αγαπούν να αναπαράγονται σε ζεστές συνθήκες.

Περίπου 2,1 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες υπέφεραν από ασθένειες που σχετίζονται με τα τρόφιμα πέρυσι, όπως Campylobacter, Salmonella, Norovirus , E Coli 157 και Bacillus Cereus. Κανείς δεν θέλει να περάσει τις διακοπές του από τουαλέτα σε τουαλέτα ή να μείνει στο κρεβάτι, οπότε λίγη γνώση και πρόληψη μπρεί να βοηθήσει. Ακολουθούν μερικές συμβουλές όταν ταξιδεύεται για διακοπές.

Αποφύγετε το νερό

Δεν εννοούμε να μην κάνετε ντους, να κάνετε μπάνιο ή να κολυμπήσετε! Αποφύγετε όμως να πίνετε νερό που δεν είναι εμφιαλωμένο. Δεν γνωρίζουμε που μπορούμε να ανοίξουμε τη βρύση και να πίνουμε το νερό με ασφάλεια. Μην ξεχνάτε ότι ο πάγος θα μπορούσε να γίνει και από νερό βρύσης… και τα αναψυκτικά από τα μηχανήματα post mix φτιάχνονται επίσης με νερό βρύσης.

Ταπεράκι ταπεράκι!

Ακριβή η ταβέρνα πάνω στο κύμα, φωτιά και λάβρα τα σνακ στο beach bar και τα παιδιά πεινάνε σαν λύκοι. Το κλασσικό τάπερ είναι λύση αλλά θέλει προσοχή. Ξηρά τροφή και φρούτα πρέπει να είναι οι πρώτες προτιμήσεις μας για ένα σνακ στην παραλία. Ότι θέλει ψυγείο και δεν μπορούμε να διατηρήσουμε κρύο δεν το παίρνουμε για να το καταναλώσουμε στην θάλασσα!

Να είστε καχύποπτοι με τη σαλάτα

Τα συστατικά της σαλάτας, όπως τα φυλλώδη, θα μπορούσαν να μολυνθούν με βακτήρια – είτε με το πλύσιμο τους – είτε να μην πλυθούν αρκετά καλά. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση οστρακοειδών όταν βρίσκονται σε μπουφέ.

Φάτε φρούτα που μπορείτε να ξεφλουδίσετε

Τα μαλακά φρούτα, όπως οι φράουλες και τα σταφύλια, μπορεί να φαίνονται δελεαστικά, αλλά επειδή αναπτύσσονται κοντά στο έδαφος υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από μικροοργανισμούς του εδάφους και αν δεν πλυθούν σωστά να έχουν υψηλό φορτίο. Αν δεν έχετε την δυνατότητα να πλύνετε σωστά τα φρούτα σας, είναι πάντα καλύτερο να τρώτε φρούτα που μπορείτε να ξεφλουδίσετε, όπως τα σύκα, οι μπανάνες και τα μήλα.

Προσοχή στο παγωτό

Τι πιο δροσιστικό από ένα παγωτό σε ζεστό καιρό; Σε υψηλές θερμοκρασίες, πρέπει να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση παγωτού, ειδικά από πλανόδιους πωλητές που μπορεί να μην έχουν επαρκή ψύξη. Εάν το παγωτό αφεθεί να ξεπαγώσει και μετά να ξαναπαγώσει, είναι ένα εξαιρετικό υπόστρωμα αναπαραγωγής για βακτήρια.

Το ζεστό φαγητό να είναι ζεστό!

Εάν τρώτε ζεστό φαγητό, τότε βεβαιωθείτε ότι είναι πραγματικά ζεστό. Εάν αγοράζετε street food, το οποίο είναι συχνά νόστιμο και εντελώς αυθεντικό, φροντίστε να το αγοράζετε όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός πελατών, άρα και μεγάλη κατανάλωση. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκο ​​και ότι δεν κάθεται για ώρες και προσελκύει μύγες και επιτρέπει να αναπτυχθούν βακτήρια.

Φαγητό σε μπουφέ

Πάντα να είστε προσεκτικοί με το φαγητό σε μπουφέ. Αν τα κρύα είδη δεν είναι κρύα να μην τα επιλέγεται. Γενικά το φαγητό στους μπουφέδες δεν πρέπει να μείνει έξω για περισσότερο από τέσσερις ώρες. Φροντίστε να φτάσετε νωρίς στο μπουφέ και προτιμήστε παρασκευές που γίνονται μπροστά σας στα show cooking station.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο