Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι συμβαίνει στον προστάτη σας όταν τρώτε αυγά κάθε μέρα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι συμβαίνει στον προστάτη σας όταν τρώτε αυγά κάθε μέρα
spot_img

Ποια είναι η σωστή ποσότητα αυγών ανά εβδομάδα για να έχετε υγιή προστάτη.

Τα αυγά παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη ενός υγιούς οργανισμού. Ένα μόνο αυγό έχει περισσότερα από 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και σχεδόν 3 γραμμάρια υγιεινών ακόρεστων λιπαρών, ενώ η καθημερινή κατανάλωση αυγών θρέφει το σώμα σας με χολίνη για να βελτιώσει τη διάθεση, τη μνήμη και τους μυς σας.

Ωστόσο, η χοληστερόλη στα αυγά μπορεί να μην είναι απαραίτητα καλή για τον προστάτη σας. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2011 στο περιοδικό Differentiation, ο προστάτης σας μπορεί να αποθηκεύσει χοληστερόλη και οι ιστοί του προστάτη είναι ευάλωτοι εάν τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι εκτός ισορροπίας. Αυτό θα μπορούσε να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για διογκωμένο προστάτη ή επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Μια μελέτη του 2011 στο Cancer Prevention Research διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έτρωγαν 2,5 αυγά την εβδομάδα είχαν 81% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που περιόριζαν την κατανάλωση αυγών σε μισό αυγό την εβδομάδα. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σίγουροι αν φταίει απόλυτα η διατροφική χοληστερόλη.

Οι ερευνητές της μελέτης προβληματίστηκαν για τον λόγο που τα αυγά ειδικότερα συνδέονταν με τον θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη, ενώ το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, τα οποία είναι και τα δύο πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, δεν συνδέονταν με τον θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη.

Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μπορεί να είναι η χολίνη που βρίσκεται στα αυγά, σύμφωνα με μελέτη του 2012 στο The American Journal of Clinical Nutrition. Οι άνδρες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα χολίνης είχαν 70% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερη χολίνη.

Επειδή η χολίνη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε εντελώς τα αυγά από τη διατροφή σας. Αντ’ αυτού, προτείνει να περιορίσετε την κατανάλωση αυγών σε δύο την εβδομάδα. Το μεγαλύτερο μέρος της χολίνης βρίσκεται στον κρόκο του αυγού, οπότε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αυγά με ασπράδια αν θέλετε να τρώτε αυγά πιο συχνά.

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του προστάτη

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων δίνοντάς σας περισσότερη ενέργεια και υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Θα πρέπει να μείνετε μακριά από τη ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ, επειδή μπορούν να καταστρέψουν την υγεία του εντέρου σας. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μπορεί να συνδέεται με την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2024 στο BMC Cancer.

Αν έχετε καρκίνο του προστάτη και τα αυγά αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή σας, θα μπορούσατε να στραφείτε σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης για να μειώσετε την εξέλιξη του καρκίνου.

Σε μια μελέτη του 2024 στο JAMA Network Open, οι άνδρες που ακολουθούσαν μια φυτική διατροφή μείωσαν τον κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου κατά 47%. Οι άνδρες των οποίων ο καρκίνος ήταν υψηλότερος στην κλίμακα του καρκίνου του προστάτη είχαν 55% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη όταν έτρωγαν περισσότερα φυτικά τρόφιμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο