Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα ΒΕΑ: οι επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις

ΑρχικήΝέαΈρευνα ΒΕΑ: οι επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις
spot_img

cibum team

   Διττό μήνυμα αναφορικά με το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην πραγματική οικονομία προκύπτει από τις απαντήσεις των μικρομεσαίων βιοτεχνών, σε ηλεκτρονική έρευνα που πραγματοποίησε για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ), με τίτλο «Επιχειρηματικό κλίμα στην πανδημία».

Από τη μία, οι μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις απάντησαν ότι βλέπουν το μέλλον τους με απαισιοδοξία και αβεβαιότητα και από την άλλη οι μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις έκριναν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας επαρκή για να ανταπεξέλθουν στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Σύμφωνα με τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας: 

  • Το 66% του δείγματος αξιολογεί ως ανεπαρκή και μάλλον ανεπαρκή τα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας που υιοθέτησε η κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας. Αρνητικοί απέναντι στα προωθούμενα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, ήταν ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, ΙΚΕ και ΕΠΕ με προσωπικό έως 20 άτομα, οι οποίοι εξέφρασαν την αβεβαιότητά τους για το μέλλον, με σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις.

Στον αντίποδα, το 33% των ερωτηθέντων -ιδιοκτήτες μεγαλύτερων επιχειρήσεων Ομόρρυθμων και Ανώνυμων Επιχειρήσεων με προσωπικό πάνω από 21 άτομα – εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την πορεία της εταιρείας τους μέσα στην πανδημία και την στήριξη που έλαβαν.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις για το 57% των επιχειρήσεων είναι: η επιστρεπτέα προκαταβολή για την τόνωση της ρευστότητάς τους (22%), η μείωση του ενοικίου (18%), αλλά και η ενίσχυση για ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (17%).

  • Tο 54% των ερωτηθέντων φοβούνται, ότι εάν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση στην οικονομία, δεν θα καταφέρει να τα φέρει εις πέρας, βάζοντας λουκέτο στην επιχείρησή τους.

Απογοητευτική είναι η κατάσταση ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς το 63% δήλωσε ότι η μείωση του τζίρου του, ξεπερνά το 30% το τελευταίο 12μηνο, ενώ μόλις 10% των επιχειρηματιών κατέγραψε μικρή αύξηση. Συγκεκριμένα, το 19% των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να κλείσει, αφορά μικρομεσαίους επιχειρηματίες έως 30 ετών, με κυρίως ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίοι έχουν μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 50% και δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ρευστότητα ούτε μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Την ίδια στιγμή, το 18% των συμμετεχόντων, κυρίως ανώνυμων εταιριών καταγράφει σταθερό τζίρο κατά την διάρκεια της πανδημίας και αποκλείει το ενδεχόμενο λουκέτου. 

 Η συντριπτική πλειονότητα (74%) δεν θα μπορέσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στο δημόσιο στο μέλλον, με το 39% των επιχειρηματιών να μην γνωρίζει αν θα είναι ικανό να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και το 35% να το θεωρεί δεδομένο.

  • Σημαντικό πρόβλημα για το 68% των επιχειρήσεων, είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς. Αυτό, έχει ως συνέπεια οι επιχειρηματίες με τη σειρά τους να καθυστερούν τις δικές τους πληρωμές (32%) ή ακόμη και να περιορίσουν την παραγωγή τους (26%).
  • Παραπάνω από τα τρία τέταρτα των επιχειρηματιών, δεν λαμβάνουν δανεισμό ή χρηματοδότηση – είτε γιατί δεν το έχουν ζητήσει (54%) ή τους το έχουν αρνηθεί (24%). Ως βασικά εμπόδια πρόσβασης σε νέα χρηματοδοτικά προϊόντα, είναι τα ανεπαρκή ίδια κεφάλαια και η έλλειψη εγγυήσεων. Μόνο ένας στους τρεις θεωρεί ότι δεν συναντά κάποιο εμπόδιο στη συνεργασία με την τράπεζα.

 Η ηλεκτρονική έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Β.Ε.Α. από την εταιρεία «v-NETRINO Ι.K.E», έλαβαν μέρος 255 επιχειρήσεις- μέλη του Επιμελητηρίου και αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το 36% των ερωτηθέντων, έχουν επιχείρηση με περισσότερα από 30 έτη λειτουργίας, το 61% των συμμετεχόντων έχουν ατομική επιχείρηση και το 18% Ο.Ε, ενώ το 74% των ερωτηθέντων, είναι ηλικίας άνω 45 ετών. Το 81% των συμμετεχόντων απασχολούν έως 4 εργαζόμενους στην επιχείρησή τους.

Δείτε επίσης: 

Επιστήμονας τροφίμων: ο αφανής «ήρωας» ενός δύσκολου αγώνα 

Γκάλοπ cibum: Πόσο ενημερωμένοι είναι οι καταναλωτές σε θέματα ασφάλειας τροφίμων; Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τον ΕΦΕΤ!  

EFSA: να καθορίζεται ο χρόνος ζωής μετά το άνοιγμα της συσκευασίας ενός τροφίμου 

ΕΦΕΤ: Δημοσιεύτηκαν τα νέα έντυπα ελέγχου επιχειρήσεων με βάση την επικινδυνότητα 

Ξενοδοχεία: λύθηκε το πρόβλημα του μπουφέ 

BREXIT: Πρακτικός οδηγός εξαγωγών στην Αγγλία. 

Ψωμί του τοστ: πότε και γιατί απαγορεύτηκε η πώλησή του 

Ο Π. Κόκκαλης μιλάει στην Ελένη Τσαγκά για το ”Farm to Fork” και το Green Deal της ΕΕ 

Είναι επίσημο: Τα μακαρόνια δεν παχαίνουν!

Ε.Ε.: Kατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των κανόνων για τα πλαστικά μίας χρήσης

Η Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα της σιόρας Θεόπλαστης 

Κρούσματα κορωνοϊού στις επιχειρήσεις: κατά περίπτωση το «λουκέτο». 

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο