Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ερυθριτόλη: Η κοινή γλυκαντική ουσία χαμηλών θερμίδων που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για την καρδιά από τη ζάχαρη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕρυθριτόλη: Η κοινή γλυκαντική ουσία χαμηλών θερμίδων που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για την καρδιά από τη ζάχαρη
spot_img

Συναγερμός για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από την ερυθριτόλη.

Οι τελευταίες μελέτες που διεξήχθησαν από την Cleveland Clinic, ένα από τα κορυφαία ιατρικά ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο, έχουν σημάνει συναγερμό για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία της ερυθριτόλης, ενός κοινού τεχνητού γλυκαντικού.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, θα προκαλέσουν συζήτηση μεταξύ πολλών εραστών της ερυθριτόλης (E968), μιας κοινής γλυκαντικής ουσίας.

Τα συμπεράσματα, μάλιστα, δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ερυθριτόλη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η ερυθριτόλη, μια γλυκαντική ουσία που συναντάται συνήθως σε αρτοσκευάσματα, ποτά, τσίχλες και καραμέλες, χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε προϊόντα χαμηλών θερμίδων και υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προορίζονται για δίαιτες Keto.

Ωστόσο, έρευνα με επικεφαλής τον Dr. Stanley Hazen, διευθυντή Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών στην Cleveland Clinic, δείχνει ότι αυτό το γλυκαντικό μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλές όσο ταξινομείται σήμερα από τις ρυθμιστικές αρχές τροφίμων.

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια μελέτη παρέμβασης σε μια ομάδα 20 υγιών εθελοντών, εξετάζοντας την επίδραση της λήψης ερυθριτόλης στα επίπεδα συσσώρευσης αιμοπεταλίων, μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος.

Τα ανησυχητικά ευρήματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα των συμμετεχόντων αυξήθηκαν περισσότερο από 1.000 φορές μετά την κατανάλωση μιας τυπικής ποσότητας ερυθριτόλης που βρίσκεται σε ένα αναψυκτικό «χωρίς ζάχαρη» ή ένα μάφιν. Η αύξηση αυτή συσχετίστηκε με σημαντική αύξηση του σχηματισμού θρόμβων αίματος, ενός παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια. Αντίθετα, η γλυκόζη δεν είχε παρόμοια επίδραση.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της ερυθριτόλης. Ο Dr. Hazen και η ομάδα του είχαν ήδη δημοσιεύσει μια μελέτη το 2023 στο περιοδικό Nature Medicine, η οποία έδειξε ότι οι καρδιοπαθείς με υψηλά επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν μείζον καρδιακό επεισόδιο τα επόμενα τρία χρόνια σε σχέση με εκείνους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα του γλυκαντικού.

Το εύρημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα άτομα με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως τα άτομα με παχυσαρκία, διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο. «Πολλές εταιρείες και γιατροί συνιστούν την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών αντί της ζάχαρης για αυτούς τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία περαιτέρω μακροχρόνιων κλινικών δοκιμών για την αξιολόγηση της καρδιαγγειακής ασφάλειας της ερυθριτόλης και άλλων γλυκαντικών ουσιών», δήλωσε ο Dr. Hazen.

Ασφαλής για τις Αρχές

Η ερυθριτόλη κατατάσσεται επί του παρόντος ως «γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής» (GRAS) από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), λόγω της φυσικής της προέλευσης ως αλκοόλη ζάχαρης που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα αμφισβητεί αυτή την ταξινόμηση, υποδεικνύοντας ότι η ευρεία χρήση της ερυθριτόλης σε τρόφιμα και ποτά θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ιδίως για όσους διατρέχουν ήδη κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο Dr. Hazen συμβουλεύει μια προσεκτική προσέγγιση: «Θα προτιμούσα οι άνθρωποι να επιλέγουν περιστασιακά ζαχαρούχα επιδόρπια σε μικρές ποσότητες παρά να καταναλώνουν τακτικά τρόφιμα και ποτά που έχουν γλυκανθεί με αυτές τις αλκοόλες ζάχαρης, ειδικά για όσους διατρέχουν κίνδυνο θρόμβωσης». Η έρευνα της ομάδας του Hazen συνεχίζει να διερευνά τους παράγοντες που συμβάλλουν στον υπολειπόμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο, με στόχο τον εντοπισμό και τον μετριασμό των κρυφών κινδύνων στην καθημερινή μας διατροφή.

Μπορείτε να βρείτε τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο