Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασφάλεια τροφίμων: Η επίδραση της πανδημίας στις διαδικασίες ελέγχου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια τροφίμων: Η επίδραση της πανδημίας στις διαδικασίες ελέγχου
spot_img

cibum team


   Ο εμπειρογνώμονας ασφάλειας τροφίμων Leon Gorris μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΠΟΥ για την ασφάλεια τροφίμων, παρουσίασε μια μελέτη που του ανέθεσε η ΠΟΥ και ο FAO για να εξεταστεί εάν η πανδημία, έχει αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Στην έρευνα συμμετείχαν 22 χώρες, 18 αρχές, 13 εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και έξι ομάδες καταναλωτών σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στην ασφάλεια των τροφίμων και την απάτη στα τρόφιμα.

«Πολλές από τις 18 αρχές επηρεάστηκαν όσον αφορά τους πόρους και τον τρόπο με τον οποίο μπορούσαν να εκτελέσουν τις διαδικασίες τους για την ασφάλεια των τροφίμων, και το προσωπικό έπρεπε να εξετάσει άλλες πρακτικές που να συμβαδίζουν με τα μέτρα προστασίας της υγείας σε επιχειρήσεις τροφίμων. Αρκετές αρχές διέθεταν λιγότερα άτομα για τους ελέγχους. Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την πρόκληση ήταν να επικεντρωθούν σε βασικές επιχειρήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου, που συνήθως ασχολούνται με τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να επισκεφθούν επιχειρήσεις για να κάνουν επιτόπιο έλεγχο, οπότε έπρεπε να χρησιμοποιήσουν νέες εικονικές πλατφόρμες για να αλληλεπιδράσουν με τις επιχειρήσεις τροφίμων », δήλωσε ο Gorris.

“Από την πλευρά των κυβερνήσεων, υπήρξε βεβαιότητα ότι οι διαδικασίες για την ασφάλεια τροφίμων σε βασικές αλυσίδες εφοδιασμού συνεχίστηκαν κανονικά χωρίς κανένα αντίκτυπο. Ορισμένοι οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψαν οι έλεγχοι να επικεντρωθούν κυρίως στις επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη για κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων  ή αύξηση της απάτης στα τρόφιμα.

Οι επιχειρήσεις τροφίμων έπρεπε να διαχειριστούν την εφαρμογή νέων μέτρων για το COVID και την οικονομική ύφεση, αλλά στο σύνολό τους εμφανίστηκαν σίγουρες ότι η ασφάλεια των τροφίμων δεν επηρεάζεται και δεν χρειάζεται να αλλάξουν τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων τους. Όμως ο νέος εικονικός τρόπος εργασίας ήταν κάτι που έπρεπε να υιοθετήσουν. Εφάρμοσαν λοιπόν ελέγχους και πιστοποιήσεις μέσω διαδικτύου και μία κάποια απλοποίηση των διαδικασιών θα μπορούσε να παραμείνει και μετά την πανδημία. Από τους καταναλωτές, ακούσαμε ότι ήταν σίγουροι για την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά στην αρχή ανησυχούσαν πολύ και δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι. Υπήρξε αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την υγιεινή ως μέρος της ασφάλειας των τροφίμων στην οποία μπορούν να συμβάλουν”.

food safety

Leon Gorris Food safety expert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο