Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνος λειψυδρίας στην Αττική – Σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα νερού

ΑρχικήΝέαΚίνδυνος λειψυδρίας στην Αττική - Σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα νερού
spot_img

Έντονη ανησυχία των επιστημόνων, καθώς η απειλή της λειψυδρίας είναι πιο σοβαρή από ποτέ.

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η κατάσταση που δείχνει να παγιώνεται στην χώρα μας -και ειδικά στην Αττική- και αφορά στα αποθέματα νερού, τα οποία βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τα αποθέματα νερού στη λίμνη του Μόρνου, που υδροδοτεί την Αττική είναι μειωμένα, ενώ η στάθμη της λίμνης έχει πέσει τόσο χαμηλά λόγω περιορισμένων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ξανά το βυθισμένο χωριό Κάλλιο.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος, δήλωσε ότι αν η στάθμη συνεχίσει να μειώνεται, θα είναι αδύνατο να αντληθεί νερό, προειδοποιώντας ότι οι κάτοικοι της Αθήνας μπορεί να αναγκαστούν να… μετακομίσουν.
Οι εικόνες που κατέγραψε στις 18 Αυγούστου ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Χάλκος δείχνουν τη λίμνη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο κ. Χάλκος ανέφερε ότι η στάθμη της λίμνης έχει κατέβει εξαιρετικά χαμηλά, με τη διαφορά ύψους από την υπερχείλιση να είναι πολύ μεγάλη.

Η λίμνη του Μόρνου κατασκευάστηκε για να τροφοδοτεί την Αθήνα και στη δεκαετία του ’90, αντιμετώπισε το πρόβλημα λειψυδρίας χάρη στο έργο του Εύηνου, που συμπληρώνει τα αποθέματά της. Ωστόσο, ο κ. Χατζημπίρος τόνισε ότι απαιτείται άμεση εξοικονόμηση νερού στην πόλη και παντού, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των υδάτινων αποθεμάτων.
Οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία, καθώς η απειλή της λειψυδρίας είναι πιο σοβαρή από ποτέ. Τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει μειώσει σημαντικά τα αποθέματα νερού που τροφοδοτούν την Αττική. Η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές, όπως προβλέπεται από τον προγραμματισμό της.

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η επιφάνεια της λίμνης μειώθηκε από 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιούλιο του 2023 σε 12,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιούλιο του 2024.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα