cibum team
Το Αββαείο Grimbergen στο κεντρικό Βέλγιο κάηκε τρεις φορές από την ίδρυσή του, το 1128. Εξ ου και το ότι το λογότυπό του είναι ο φοίνικας. Οι μοναχοί έφτιαχναν εκεί μπύρα αλλά σταμάτησαν μετά την πυρπόληση του μοναστηριού το 1798 στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Οι γραμμένες συνταγές χάθηκαν. Τώρα 220 χρόνια μετά, οι συνταγές εντοπίστηκαν καθώς κάποιοι μοναχοί τις είχαν διασώσει. Λίγες μέρες πριν, ο Karel Stautemas, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του αββαείου, ύψωσε το ποτήρι του μπροστά σε 100 παρευρισκόμενουυς και ανακοίνωσε ότι το ζυθοποιείο του μοναστηριού λειτουργεί και πάλι.
Έπρεπε να σπάσουν το γλωσσικό φράγμα καθώς όλες οι συνταγές ήταν γραμμένες σε Λατινικά και παλαιά Ολλανδικά. Με τη βοήθεια εθελοντών, αποκρυπτογράφησαν τα πάντα, «τους λυκίσκους που χρησιμοποιούσαν, τον τύπο των βαρελιών και φιαλών, ακόμη και λίστα των μπυρών που παρασκεύαζαν αιώνες πριν». Ο Marc-Antoine Sochon, ο νέος αρχιζυθοποιός του μοναστηριού είπε ότι η μεσαιωνική μπύρα «ήταν ολίγον άγευστη», και οι μοναχοί στο αββαείο αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κάποιες αλλαγές. Οι τουρίστες δεν πρέπει, όμως, να ανησυχούν καθώς, όπως τόνισε ο Stautemas, οι μοναχοί στον μεσαίωνα «κάθε δέκα χρόνια» ενημέρωναν τις συνταγές τους· κατά συνέπεια, οι 12 μοναχοί του Αββαείου Grimbergen σήμερα δικαιούνται να πειραματίζονται.
Η νέα μπύρα έχει αλκοολικό βαθμό 10,8% και ο Chris Selleslagh, ο δήμαρχος του Grimbergen, μιλώντας στον Guardian, συνέστησε να αρκεστεί ο πότης στο ένα ή δύο ποτήρια. Από τη δεκαετία του 1950, το ζυθοποιείο της Carlsberg και της Heineken στο Alken-Maes παράγει μπύρα χρησιμοποιώντας την επωνυμία Grimbergen. Το μοναστήρι επωφελείτο από μέρος των κερδών αλλά δεν εμπλεκόταν στην παραγωγή. Οι δύο εταιρείες θα εξακολουθήσουν να διανέμουν την μπύρα του μοναστηριού και θα προσφέρουν τεχνική βοήθεια αλλά η ετικέτα Grimbergen στη φιάλη δεν είναι πλέον απλά και μόνο μια επωνυμία. Η παραγωγή της μπύρας επέστρεψε στο «σπίτι» της.
Δείτε επίσης:
Τα φαγητά της κατοχικής Αθήνας ήταν και light και vegan!
Μπορεί να απολυθεί εργαζόμενος που δεν θέλει να εμβολιαστεί;
Νοθεία φέτας: Πρόστιμο «μαμούθ» στην «ΟΜΗΡΟΣ» από το ΥπΑΑΤ. Η απάντηση της εταιρείας
Δημήτρης Ζώτος: Ο ζαχαροπλάστης της Σαντορίνης που έκανε γνωστά τα τοπικά γλυκά, σε όλο τον πλανήτη.
Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι. Τι πρέπει να γνωρίζετε
«Ο Νίκος ο γλύκας»: Πώς να διαλέγετε καρπούζι
Η αναγκαιότητα της αποταμίευσης: Ένας δύσκολος δρόμος με πολλαπλά οφέλη
Επιστήμονας τροφίμων: ο αφανής «ήρωας» ενός δύσκολου αγώνα
Έρευνα ΒΕΑ: οι επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις
Ελβετία: δημοψήφισμα για τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων
Ε.Ε.: τα vegan προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιούν όρους γαλακτοκομικών προϊόντων
Δείτε: Τα εστιατόρια του μέλλοντος. Η επανάσταση του drive-thru