Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

INFOSAN: Ανασκόπηση των τροφικών δηλητηριάσεων. Ραγδαία Αύξηση

ΑρχικήΝέαINFOSAN: Ανασκόπηση των τροφικών δηλητηριάσεων. Ραγδαία Αύξηση
spot_img

cibum team

Το Διεθνές Δίκτυο Αρχών Ασφάλειας Τροφίμων (INFOSAN) είναι μια κοινή πρωτοβουλία μεταξύ της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει 177 κράτη-μέλη. Το καθένα από αυτά έχει ένα καθορισμένο σημείο επαφής έκτακτης ανάγκης της INFOSAN για την επικοινωνία μεταξύ των εθνικών αρχών ασφάλειας τροφίμων και της γραμματείας της INFOSAN, σχετικά με επείγοντα γεγονότα. Σημείο επαφής για την Ελλάδα είναι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, Τμήμα Άμεσης Αντιμετώπισης Κινδύνων.

Το Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) ασχολήθηκε με 63 εκδηλώσεις τροφικών δηλητηριάσεων από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο σε σύγκριση με 56 το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Με 19 ξεσπάσματα, η Salmonella ανέβηκε ξανά στην κορυφή και αποτέλεσε τα μισά περιστατικά που αφορούσαν βιολογικό κίνδυνο. Εννέα οφείλονταν στη Listeria monocytogenes, τέσσερα λόγω Clostridium botulinum, τρία για ηπατίτιδα Α, Yersinia enterocolitica δύο φορές και E. coli μία φορά.

Οι ομάδες τροφίμων που συνδέθηκαν με σαλμονέλα ήταν κυρίως βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα και ξηροί καρποί και ελαιούχοι σπόροι, και ακολουθούν προϊόντα για ειδική διατροφική χρήση, προϊόντα φρούτων, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτικά προϊόντα, ψάρια και άλλα θαλασσινά, σύνθετα τρόφιμα και επιδόρπια σνακ, και άλλα τρόφιμα. Αυτά τα περιστατικά αφορούσαν κράτη μέλη από όλες τις περιοχές του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, του Δυτικού Ειρηνικού, της Αμερικής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Έντεκα προειδοποιήσεις αφορούσαν ένα αδήλωτο αλλεργιογόνο ή συστατικό με τα περισσότερα από αυτά να οφείλονται στο γάλα, άλλα λόγω κάσιους, αυγών, γλουτένης, οστρακοειδών και σόγιας. Εννέα είχαν φυσικό κίνδυνο, όπως γυαλί, πλαστικό, μέταλλο, καουτσούκ και έντομα. Πέντε χημικοί κίνδυνοι οφείλονταν κυρίως στην ισταμίνη, αλλά ένας ανέφερε μεθανόλη.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά παραμένουν κορυφαία κατηγορία

Οι κατηγορίες τροφίμων που εμπλέκονται κυρίως σε επεισόδια το δεύτερο τρίμηνο ήταν ψάρια και άλλα θαλασσινά, βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα, σνακ, επιδόρπια και άλλα τρόφιμα, λαχανικά και λαχανικά, κρέας και προϊόντα κρέατος, φρούτα και φρούτα προϊόντα, καθώς και ξηροί καρποί και ελαιούχοι σπόροι.

Άλλες ειδοποιήσεις ανέφεραν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια και όσπρια, δημητριακά και προϊόντα με βάση τα δημητριακά, σύνθετα τρόφιμα, προϊόντα για ειδική διατροφική χρήση, τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά και αλκοολούχα ποτά.

Η INFOSAN επεσήμανε και την επιδημία Salmonella Braenderup που εντοπίστηκε σε πεπόνια από την Ονδούρα. Οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εάν πεπόνια από άλλες χώρες θα μπορούσαν επίσης να εμπλακούν στην επιδημία.

Πηγή: FSN

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα