Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
23.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο εθισμός του στα αναψυκτικά τον οδήγησε σε μεταμόσχευση ήπατος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ εθισμός του στα αναψυκτικά τον οδήγησε σε μεταμόσχευση ήπατος
spot_img

Η υπερβολική κατανάλωση ανθρακούχων ποτών αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για το συκώτι

Ο Paul Cherry από το Stevenage στο Hertfordshire της Αγγλίας, ήταν 40 ετών όταν αισθάνθηκε επίμονη αδιαθεσία και αποφάσισε να επισκεφθεί τον γιατρό του. «Ήμουν τόσο κουρασμένος, κοιμόμουν όλη την ώρα. Επίσης είχα πόνο κατά την ούρηση», θυμάται ο πατέρας δύο παιδιών.

Μετά από σειρά εξετάσεων ο Paul διαγνώστηκε με διαβήτη τύπο 2 και αρχικά του χορηγήθηκε η ουσία μετφορμίνη προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του, στη συνέχεια όμως άρχισε να παίρνει καθημερινά ινσουλίνη.

Ταυτόχρονα, διαγνώστηκε με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD: Nonalcoholic Fatty Liver Disease) η οποία χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ (συκώτι). Παρατηρείται συνήθως σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα στα οποία συνυπάρχουν σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία ή/και υπέρταση. Η NAFLD σε πρώιμο στάδιο δεν προκαλεί βλάβη ή συμπτώματα, αλλά σε κάποιους ασθενείς με την εξέλιξή της μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος ή και σε ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Και τότε τα πράγματα είναι δύσκολα!

Ο Paul Cherry, από το Stevenage που χρειάστηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος

«Ο εθισμός μου στο ανθρακούχο ποτό με έκανε να χρειαστώ μεταμόσχευση ήπατος»

Το 2021 o Paul κατέρρευσε στο σπίτι του, κάνοντας εμετό με αίμα. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για επείγουσα χειρουργική επέμβαση και μεταφέρθηκε στην εντατική. Στην οικογένειά του είπαν ότι ήταν απίθανο να επιβιώσει.

Ευτυχώς, ο Paul επέζησε, αλλά η υγεία του συνέχισε να επιδεινώνεται και οι γιατροί του είπαν ότι η βλάβη στο συκώτι του ήταν τόσο σοβαρή που χρειαζόταν μεταμόσχευση ήπατος καθώς οι συμβατικές ιατρικές θεραπείες δεν μπορούσαν να βοηθήσουν αρκετά τη λειτουργία του οργάνου.

Ενώ περίμενε για ένα συκώτι δότη, ο Paul έπρεπε να αφαιρεί το υγρό που συσσωρευόταν στο στομάχι του κάθε δεκαπενθήμερο. Έγινε επιθετικός και είχε σύγχυση καθώς συσσωρεύονταν τοξίνες στο αίμα του.

Όταν βρέθηκε κατάλληλος δότης τον Μάιο του 2023, ο Paul είχε 50/50 πιθανότητες να επιβιώσει από την επέμβαση μεταμόσχευσης. Τώρα, ένα χρόνο μετά τη μεταμόσχευση, ο Paul χαρακτηρίζει την εμπειρία του ως την «πιο τρομακτική της ζωής» του.

Η μεταμόσχευση δεν τελειώνει με την χειρουργική επέμβαση. Είναι αντιθέτως, μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία διαρκεί μια ζωή και περιλαμβάνει εξετάσεις, ελέγχους, φάρμακα και προφυλάξεις.

Τόσο ο Paul όσο και ο γιατρός αποδίδουν τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του στον εθισμό του στα ανθρακούχα ποτά.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, όντως συνδέει την υπερβολική πρόσληψη αναψυκτικών με την αυξημένη συσσώρευση ηπατικών τριγλυκεριδίων που συμβάλλει στο λιπώδες ήπαρ.  Η κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να αυξήσει τον επιπολασμό της NAFLD ανεξάρτητα από το μεταβολικό σύνδρομο. Κατά τη διάρκεια της τακτικής κατανάλωσης αναψυκτικών, το λίπος συσσωρεύεται στο συκώτι με την κύρια επίδραση της φρουκτόζης που αυξάνει τη λιπογένεση και στην περίπτωση των αναψυκτικών διαίτης με την πρόσθετη συμβολή του γλυκαντικού ασπαρτάμης και της χρωστικής καραμέλας που είναι πλούσια σε προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης που δυνητικά αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο