Το μέτρο είχε σχεδιαστεί για να αποτρέψει την παράκαμψη των ελέγχων της ΕΕ από τα εμπορεύματα που αποστέλλονται στην Ιρλανδία.
Τα κυβερνητικά σχέδια στη Βρετανία για την υποχρεωτική τοποθέτηση ετικετών «όχι για την ΕΕ» (NOT FOR EU) σε προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικών, που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή τον Οκτώβριο, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.
Αυτή η απόφαση ήρθε μετά από έντονες αντιδράσεις των παραγωγών τροφίμων και προμηθευτών, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι το σύστημα θα δημιουργούσε «χάος» και αυξημένα κόστη, που εκτιμώνται έως και 250 εκατ. λίρες ετησίως για τη βιομηχανία τροφίμων. Η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών είχε προειδοποιήσει ότι οι αλλαγές αυτές θα αύξαναν τις τιμές των προϊόντων για τους καταναλωτές.
Οι ετικέτες αυτές σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του πλαισίου Windsor μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, και αρχικά θα εφαρμόζονταν σε προϊόντα που πωλούνται στη Βόρεια Ιρλανδία, για να αποφευχθεί η διαφυγή προϊόντων στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους της ΕΕ.
Ωστόσο, η εφαρμογή της πολιτικής επρόκειτο να επεκταθεί σε όλα τα προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικών στη Βρετανία, με προγραμματισμένες επεκτάσεις σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και σύνθετα τρόφιμα μέχρι τον Ιούλιο του 2025.
Ενώ η κυβέρνηση ξεκίνησε διαβούλευση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, τα αποτελέσματα δεν δημοσιεύθηκαν, αφήνοντας τις επιχειρήσεις χωρίς σαφείς οδηγίες. Κάποιοι λιανοπωλητές προχώρησαν σε αλλαγές στις συσκευασίες, ενώ άλλοι παρέμειναν σε αναμονή. Οι παραγωγοί ζήτησαν να ανασταλεί το σχέδιο ή τουλάχιστον να δοθεί εξάμηνη παράταση για να προετοιμαστούν κατάλληλα.
Η απόφαση να αναβληθεί επ’ αόριστον η εφαρμογή των ετικετών χαιρετίστηκε από πολλούς φορείς του κλάδου, όπως η Dairy UK, που τόνισε ότι η άμεση εφαρμογή θα είχε δημιουργήσει σημαντικά κόστη και διοικητικά εμπόδια. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επανεξετάσει την πολιτική για την προστασία της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου και να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις για την ομαλή εφαρμογή των αλλαγών.