Έξυπνες ιδέες για να διατηρούμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και να τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο
Η κατάψυξη είναι από τα σημαντικότερους αποθηκευτικούς χώρους που έχουμε στο σπίτι. Γιατί εκτός από το να φτιάχνουμε παγάκια και να φυλάμε το κρέας και το ψάρι μέχρι το μαγείρεμα είναι χρήσιμη για να διατηρούμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής ώστε να τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο, σε μαγειρευτά, σούπες, πίτες, smoothies κ.λ.π.
Τα περισσότερα λαχανικά όμως δεν αρκεί να τα βάζουμε σε μια σακούλα και να τα πετάμε στο συρτάρι της κατάψυξης, μέχρι τη χρήση. Χρειάζονται κάτι παραπάνω: το ζεμάτισμα!
Όταν λέμε ότι ζεματίζουμε λαχανικά εννοούμε ότι τα βουτάμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, τα αφήνουμε να “μαγειρευτούν” για λίγα λεπτά (αναλόγως τα λαχανικά, πάντως σαν γενικό κανόνα για περίπου 2 έως 5 λεπτά) κι έπειτα τα μεταφέρουμε κατευθείαν σε ένα μπολ με νερό και παγάκια για να σταματήσουμε απότομα το περαιτέρω μαγείρεμά τους.
Το ζεμάτισμα σε βραστό νερό καθαρίζει την επιφάνεια των λαχανικών από τυχόν μικροοργανισμούς ή χώμα που δεν φεύγουν με το απλό πλύσιμο. Επιπλέον, σταματά τα ένζυμα που θα οδηγούσαν στην σταδιακή αποσύνθεσή τους καθώς ακόμα και στην κατάψυξη, αργά αλλά σταθερά, τα ωμά λαχανικά θα έχαναν το χρώμα, την γεύση και τα ωφέλιμα συστατικά τους.
Ποια λαχανικά διατηρούνται καλύτερα με το ζεμάτισμα;
Οπωσδήποτε καταψύχουμε πράσινα φασολάκια, μπάμιες, αρακά, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπαράγγια, καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών και καλαμπόκι.