Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί πρέπει να ζεματίζουμε τα λαχανικά πριν τα καταψύξουμε;

ΑρχικήΟικιακάΓιατί πρέπει να ζεματίζουμε τα λαχανικά πριν τα καταψύξουμε;
spot_img

Έξυπνες ιδέες για να διατηρούμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και να τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο

Η κατάψυξη είναι από τα σημαντικότερους αποθηκευτικούς χώρους που έχουμε στο σπίτι. Γιατί εκτός από το να φτιάχνουμε παγάκια και να φυλάμε το κρέας και το ψάρι μέχρι το μαγείρεμα είναι χρήσιμη για να διατηρούμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής ώστε να τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο, σε μαγειρευτά, σούπες, πίτες, smoothies κ.λ.π.

Τα περισσότερα λαχανικά όμως δεν αρκεί να τα βάζουμε σε μια σακούλα και να τα πετάμε στο συρτάρι της κατάψυξης, μέχρι τη χρήση. Χρειάζονται κάτι παραπάνω: το ζεμάτισμα!

Όταν λέμε ότι ζεματίζουμε λαχανικά εννοούμε ότι τα βουτάμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, τα αφήνουμε να “μαγειρευτούν” για λίγα λεπτά (αναλόγως τα λαχανικά, πάντως σαν γενικό κανόνα για περίπου 2 έως 5 λεπτά) κι έπειτα τα μεταφέρουμε κατευθείαν σε ένα μπολ με νερό και παγάκια για να σταματήσουμε απότομα το περαιτέρω μαγείρεμά τους.

Το ζεμάτισμα σε βραστό νερό καθαρίζει την επιφάνεια των λαχανικών από τυχόν μικροοργανισμούς ή χώμα που δεν φεύγουν με το απλό πλύσιμο. Επιπλέον, σταματά τα ένζυμα που θα οδηγούσαν στην σταδιακή αποσύνθεσή τους καθώς ακόμα και στην κατάψυξη, αργά αλλά σταθερά, τα ωμά λαχανικά θα έχαναν το χρώμα, την γεύση και τα ωφέλιμα συστατικά τους.

Ποια λαχανικά διατηρούνται καλύτερα με το ζεμάτισμα;

Οπωσδήποτε καταψύχουμε πράσινα φασολάκια, μπάμιες, αρακά, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπαράγγια, καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών και καλαμπόκι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο