Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ελληνική startup που αποκωδικοποιεί το DNA των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΗ ελληνική startup που αποκωδικοποιεί το DNA των τροφίμων
spot_img

cibum team

Πόσο βέβαιος μπορεί να είναι ένας καταναλωτής ή ο μεταποιητής τροφίμων ότι το προϊόν που καταναλώνει ή παράγει είναι κατά 100% αντίστοιχο της ποιότητας και προέλευσης που δηλώνει ο προμηθευτής;

Η δυνατότητα αυτή δεν υπήρχε, μέχρι που προέκυψε το BioCoS που αναπτύχθηκε από μια ελληνική startup με έδρα τα Χανιά.

Όπως εξηγεί ο Στέλιος Αρχοντάκης μιλώντας εκ μέρους της ομάδας, η ιδέα του BioCoS γεννήθηκε από τη σύνδεση σημαντικής ερευνητικής εμπειρίας και προθυμίας για καινοτομία.

Η τεχνολογία βασίζεται σε έναν καινοτόμο αλγόριθμο (True-Plant BioCoS) ικανό να εξάγει βιοδείκτες (στοιχεία DNA που υπάρχουν στο γονιδίωμα). Tο BioCoS είναι σε θέση να διακρίνει τις ποικιλίες ελιάς που υπάρχουν σε μια φιάλη ελαιολάδου.

Η αυθεντικότητα του DNA παρέχει στις εταιρείες ελαιολάδου την απαραίτητη προστασία από δόλιες ενέργειες κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τους.

Ποιά είναι η δραστηριότητα της επιχείρησής σας;

H BioCoS είναι μια εταιρεία Βιοπληροφορικής και Βιοτεχνολογίας με έδρα τα Χανιά. Στόχος της BioCoS είναι να αναπτύσσει συστήματα DNA ταυτοποίησης και ιχνηλάτησης στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία τροφίμων. Πελάτες μας είναι εταιρείες που παράγουν ή εφοδιάζονται φυσικές πρώτες ύλες για την παραγωγή τροφίμων/προϊόντων. Στην κυριολεξία «αντικείμενο» της BioCoS είναι το DNA. Η μοναδική αυτή αλυσίδα, η πιο σίγουρη και πλήρης πηγή πληροφοριών για ότι φυσικό υπάρχει γύρω μας. Στην BioCoS με την χρήση υπολογιστικής βιολογίας διαβάζουμε το DNA και εξάγουμε λέξεις «κλειδιά». Επεξεργαζόμαστε και αξιοποιούμε τα δεδομένα του DNA με τη χρήση Βιοπληροφορικής, τα οποία έτσι αποκτούν «ζωή» στο μοριακό εργαστήριο μας. Με τον τρόπο αυτό, προσδίδουμε DNA λύσεις είτε με βάση τις ανάγκες των πελατών μας και τις εφαρμόζουμε στην αλυσίδα παραγωγής των εταιρειών. Το DNA αποτελεί και το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο αλλά και υψηλότερης ακρίβειας σύστημα ιχνηλασιμότητας και ταυτοποίησης ενός προϊόντος ή των συστατικών του.

Πώς προέκυψε η ιδέα της BioCos;

Η ιδέες ξεκινάνε απλά. Έτσι και η BioCoS γεννήθηκε με την απλή ιδέα να μεταφέρει την πιο σύγχρονη βιοπληροφορική έρευνα στην Ελληνική βιομηχανία τροφίμων. Ξεκίνησε με τη δική μου προσπάθεια (σ.σ. κ. Αρχοντάκης) και σύντομα η ομάδα συμπληρώθηκε με άλλους τρεις partners: την Αθανασία, τον Θοδωρή και τον Άγη. Σήμερα η ομάδα μας αριθμεί 8 μέλη και διαρκώς αυξανόμαστε. Αρχικά η BioCoS ανέπτυξε μία πρότυπη τεχνολογία για τις ανάγκες του πρώτου μας πελάτη στην Καλιφόρνια. Σύντομα, αντιληφθήκαμε τις μεγάλες προοπτικές της τεχνολογίας μας για την ταυτοποίηση με DNA στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έτσι περάσαμε στην πρώτη καθετοποιημένη λύση μας, που εστιάζει στους τρεις τομείς της βιομηχανίας του ελαιολάδου, των τρόφιμων γενικότερα, αλλά και των καλλυντικών και των φαρμάκων. Στην ουσία της, η ιδέα της BioCoS είναι απλή και θεμελιώδης και η τεχνολογική μας εξειδίκευση είναι που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Τί λέμε; Ότι σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να εγγυόμαστε στους καταναλωτές την αλήθεια για τα προϊόντα που καταναλώνουν, είτε τρόφιμο είτε καλλυντικά.

Η προστασία από πράξεις νοθείας μπορεί σύντομα να αποτελέσει παρελθόν για τις εταιρείες που θα επενδύσουν στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, λ.χ. μπορεί να είναι εγγυημένο της ποικιλίας που αναγράφει το μπουκάλι, ένας καφές αράμπικα πράγματι 100% αράμπικα, ο τόνος πράγματι τόνος και όχι υποδεέστερο ψάρι. Αυτά ίσως ακούγονται προφανή, αλλά σήμερα δεν τα έχουμε και αυτό αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία της σημερινής BioCoS. Η αγορά με το πέρασμα του χρόνου ανταποκρίνεται όλο και πιο θετικά. Αρχικά στην Ελλάδα υπήρχε μια διστακτικότητα, αλλά όταν λάβαμε εμπιστοσύνη από το εξωτερικό ήταν αρκετά ευκολότερη και η προσέγγιση πελατών στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή έχει τύχει γενικότερης ανταπόκρισης από την αγορά;

Στον κλάδο τροφίμων της βιομηχανίας ελαιολάδου, ξεκινήσαμε το 2018 και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα παρέχοντας γενετική ταυτοποίηση σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο εταιρειών ελαιολάδου. Ήδη από το 2018 παραδώσαμε το 1ο γενετικά (DNA) ταυτοποιημένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για την Ελβετική εταιρεία Mitera GmbH. Στα τέλη του 2019 η εταιρεία μας ανέπτυξε την πρώτη γενετικά ιχνηλατήσιμη φρυγανιά, με το brand name ΖΟΕ’, στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγράμματος με 2 ελληνικές εταιρείες, τους Μύλους Κρήτης και τα αρτοποιεία Φαλελάκη. Μια φρυγανιά πρότυπο, που τώρα εργαζόμαστε εντατικά για να γίνει σύντομα διαθέσιμη στην Ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει τις πρώτες μας κινήσεις σε νέους σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας ελαιολάδου, HoReCa και καλλυντικών.

Στην Ευρώπη, η ιχνηλασιμότητα αποτελεί πλέον κεντρικό άξονα των σημαντικών αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν μέσα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (από το χωράφι στο ράφι, βιοποικιλότητα κλπ) αλλά και των νέων τάσεων του μοντέρνου καταναλωτή. Ο τελευταίος αναζητά και απαιτεί περισσότερη διαφάνεια στην ετικέτα των προϊόντων. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 70% των καταναλωτών θα διάλεγαν ένα προϊόν που έχει περισσότερη διαφάνεια στην ετικέτα, και το 50% από αυτούς θα πλήρωνε και 10% παραπάνω να το αποκτήσει. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να αδράξουν αυτή την ευκαιρία και να εκμεταλλευτούν τις πραγματικές εμπορικές δυνατότητες της ποιότητας των προϊόντων τους.

Πηγή: Με πληροφορίες από euro2day.gr

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο