Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
25.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δεν γλιτώνει κανείς από την έκθεση στα PFAS – Τίγκα στις επικίνδυνες χημικές ενώσεις και οι συσκευασίες τροφίμων

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΔεν γλιτώνει κανείς από την έκθεση στα PFAS - Τίγκα στις επικίνδυνες χημικές ενώσεις και οι συσκευασίες τροφίμων
spot_img

Η έκταση της τοξικής κληρονομιάς που αντιμετωπίζουμε από τη χρήση του PFAS είναι ακόμα άγνωστη

Τα PFAS δεν υπάρχουν μόνο στα αντικολλητικά τηγάνια και στις μπαταρίες αλλά και στις συσκευασίες των τροφίμων αφού έτσι γίνονται ανθεκτικές στο λάδι και τα υγρά. Η κατασκευή και η χρήση τους σε συσκευασίες τροφίμων και άλλων προϊόντων έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη μόλυνση του πόσιμου νερού. Η έκταση της τοξικής κληρονομιάς που αντιμετωπίζουμε από τη χρήση του PFAS είναι ακόμα άγνωστη – η μόλυνση αποκαλύπτεται σε νέες κοινότητες σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Χημικά PFAS στο αίμα αξιωματούχων των Βρυξελλών

Η Γερμανική Ομοσπονδία για το Περιβάλλον και τη Διατήρηση της Φύσης (BUND) ανέλυσε το αίμα των μελών του ομοσπονδιακού διοικητικού συμβουλίου και ορισμένων υπαλλήλων της για PFAS – και στα 16 δείγματα βρέθηκαν αρκετές από τις «αιώνιες χημικές ουσίες», γνωστές ως PFAS.

Ορισμένες συγκεντρώσεις είναι μάλιστα τόσο υψηλές που δεν μπορούν να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων αυτών, σύμφωνα με την BUND.


Η BUND ζητά την απαγόρευση των PFAS σε ολόκληρη την ΕΕ και γι’ αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει και ψήφισμα. Η οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος καλεί τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Υγείας να αποτρέψει περαιτέρω βλάβες στον πληθυσμό και να υποστηρίξει τον περιορισμό ολόκληρης της ομάδας των χημικών ουσιών PFAS.

Τι είναι τα PFAS

Η συντομογραφία PFAS σημαίνει per- και polyfluorinated alkyl substances (υπερ- και πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες). Τα χημικά PFAS, γνωστά και ως “για πάντα χημικά” επειδή δεν διασπώνται φυσικά στο περιβάλλον, χρησιμοποιούνται ευρέως σε καθημερινά είδη, όπως αντικολλητικά τηγάνια και στην κατασκευή ημιαγωγών και μπαταριών και συνδέονται με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι χημικές αυτές ουσίες βρίσκονται και στις περισσότερες συσκευασίες τροφίμων.

Οι συνέπειες της έκθεσης σε PFAS στην υγεία περιλαμβάνουν ηπατική βλάβη, μειωμένο βάρος γέννησης, παχυσαρκία, διαβήτη, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένη ανταπόκριση σε εμβολιασμούς ρουτίνας και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, των νεφρών και των όρχεων, σύμφωνα με την BUND. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις για μειωμένη γονιμότητα, αναπτυξιακές και συμπεριφορικές διαταραχές.

«Τα χημικά της αιωνιότητας συσσωρεύονται όλο και περισσότερο στον οργανισμό μας και στο περιβάλλον. Εν τω μεταξύ, σχεδόν κανένα παιδί δεν γεννιέται χωρίς PFAS στο αίμα του», αναφέρει η BUND.

Κανείς δεν γλιτώνει από την έκθεση στα PFAS

Οι χημικές ουσίες απελευθερώνονται στον αέρα, το νερό και το έδαφος κατά την κατασκευή και την επακόλουθη απόρριψη των προϊόντων που περιέχουν PFAS. Τα PFAS δεν είναι μόνο άφθαρτα, αλλά συσσωρεύονται και στους οργανισμούς. Πολλές ενώσεις είναι επίσης τόσο κινητές που εξαπλώνονται γρήγορα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.

«Τα PFAS μπορούν να βρεθούν στη βροχή, στην Αρκτική, στα βουνά και στο έδαφος. Όπως θα περίμενε κανείς, κανείς δεν γλιτώνει από την έκθεση στα PFAS – ούτε καν εγώ», λέει ο πρόεδρος της BUND, Olaf Bandt. «Είμαι σοκαρισμένος από το αποτέλεσμα της εξέτασής μου και την ανησυχητική ποσότητα PFAS που βρέθηκε στο αίμα μου. Ο μόνος τρόπος για την προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος είναι να περιοριστούν τα PFAS σε όλη την Ευρώπη. Η γερμανική κυβέρνηση και ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach πρέπει να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευρωπαϊκός συναγερμός για κατεψυγμένο σπανάκι με καρκινογόνα ουσία – Εισάγεται και στην Ελλάδα

14 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενημερώθηκαν για κατεψυγμένο σπανάκι που περιέχει καρκινογόνο κάδμιο.

Τα 5 χειρότερα συντηρητικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι πρέπει να κοιτάμε στις ετικέτες και να αποφεύγουμε πάση θυσία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο