ΑρχικήΝέαΥγείαΕίναι η γρίπη των πτηνών η επόμενη πανδημία; Τι λένε οι επιδημιολόγοι;

Είναι η γρίπη των πτηνών η επόμενη πανδημία; Τι λένε οι επιδημιολόγοι;

1 λεπτά ανάγνωσης

Οι ιοί της γρίπης έχουν προκαλέσει τις περισσότερες πανδημίες τα τελευταία 500 χρόνια

Η προσβολή της γρίπης A/H5N1 σε άγρια ​​πτηνά, υδρόβια πτηνά και πουλερικά δεν είναι κάτι νέο. Κατά τη διάρκεια του 2024, ωστόσο, καταγράφηκαν κρούσματα και σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής καθώς και ασθένειες, θανάτους ή ανιχνεύσεις σε γάτες, κατσίκες, γουρούνια ακόμη και ποντίκια.

- Advertisement -

Στους χοίρους μάλιστα που υποβλήθηκαν σε ευθανασία, βρέθηκε ότι οι ιστοί ήταν γεμάτοι με τον ιό, γεγονός που προκάλεσε περαιτέρω ανησυχία, καθώς στους χοίρους, κυρίως, οι ιοί της γρίπης του ανθρώπου και των πτηνών μπορούν να ανασυνδυαστούν και να σχηματίσουν νέα, λοιμώδη στελέχη.

Μέχρι στιγμής, οι λοιμώξεις A/H5N1 που προσέβαλαν τους εργαζομένους σε γαλακτοκομεία και πουλερικά ήταν ήπιες ή ακόμη και ασυμπτωματικές. Ως αποτέλεσμα, το CDC συνεχίζει να δηλώνει ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι χαμηλός.

- Advertisement -

Πρόσφατα καταγράφηκε κι ένας σοβαρά άρρωστος έφηβος στον Καναδά που έχει μολυνθεί από τον H5N1 του οποίου η πηγή έκθεσης είναι άγνωστη.

Οι ιοί της γρίπης έχουν προκαλέσει τις περισσότερες πανδημίες τα τελευταία 500 χρόνια

- Advertisement -

Κανένας έμπειρος ειδικός δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι ιοί της γρίπης είναι απρόβλεπτοι, καθώς έχουν προκαλέσει περισσότερες πανδημίες από οποιοδήποτε άλλο παθογόνο τα τελευταία 500 χρόνια . Δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί επομένως το σενάριο ο A/H5N1 να εξελιχθεί περαιτέρω το 2025, οδηγώντας σε πολύ πιο πολλές και επιβλαβείς λοιμώξεις στους ανθρώπους.

Μετά την ταλαιπωρία της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πολίτες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όμως, είναι έτοιμοι να λάβουν τα απειλητικά μηνύματα και να προχωρήσουν σε εφαρμογή προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό του αυξανόμενου κίνδυνου εξάπλωσης της γρίπης από τα ζώα στον άνθρωπο;

Τι λένε οι επιδημιολόγοι

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών διοργάνωσαν ένα διήμερο εικονικό δημόσιο εργαστήριο με τίτλο «Πιθανές ερευνητικές προτεραιότητες για την ετοιμότητα ενημέρωσης και την ανταπόκριση στην υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών Α (H5N1).» Λίγο πριν από την εκδήλωση, ο Stephen Ostroff, MD – ένας πολύ σεβαστός εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας που εργαζόταν στο παρελθόν τόσο στο CDC όσο και στο FDA κλήθηκε να παρευρεθεί.

Αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των ειδικών, ο Ostroff στάθηκε με μια βασική παρατήρηση – δηλαδή, ότι υπάρχει μεγάλο κενό στη συστηματική έρευνα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να είναι επιφυλακτικοί να ακολουθήσουν τις κυβερνητικές συστάσεις για ζητήματα που αφορούν τις γεωργικές πρακτικές και τη διακρατική μετακίνηση δυνητικά μολυσμένων ζώων σε περιβαλλοντική επιτήρηση και διαγνωστικές, θεραπευτικές και προληπτικές παρεμβάσεις για ζώα και ανθρώπους.

Ο Ostroff τόνισε επίσης άλλα ερωτήματα που παραβλέπονται: για παράδειγμα, θα μπορούσαν οι αγελάδες που είχαν νοσήσει στο παρελθόν να μολυνθούν ξανά με A/H5N1; Και τι γίνεται με τον πιθανό ρόλο των οικιακών κατοικίδιων στη μετάδοση του ιού στους ανθρώπους;

Τέλος, τι θα γινόταν αν μια αγελάδα με ασυμπτωματική λοίμωξη A/H5N1 πήγαινε για σφαγή;

Το 2025, η κατανάλωση νωπού γάλακτος, βοείου κρέατος ή κοτόπουλου θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο ένα κατοικίδιο θα μπορούσε να αρρωστήσει, να αποβάλει τον ιό A/H5N1 στις αναπνευστικές εκκρίσεις ή στα κόπρανα του και έτσι να εκθέσει τον ιδιοκτήτη του.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελλάδα: Θωρακίστε την επιχείρησή σας από κακόβουλες ενέργειες – Διαδικτυακό σεμινάριο Food Defence από TÜV NORD Hellas και cibum

Στις 2 Ιουλίου το εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για την ανάπτυξη σχεδίων Food Defence και την αντιμετώπιση κινδύνων δολιοφθοράς στην αλυσίδα τροφίμων

Νέες εκθέσεις από είκοσι χώρες ζητούν αυστηρότερους ελέγχους σε φθαλικές ενώσεις και δισφαινόλες

Νέα σειρά αναφορών από 20 χώρες αναδεικνύει τα κενά στη ρύθμιση χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε πλαστικά, συσκευασίες τροφίμων και καταναλωτικά προϊόντα

Στην Ελλάδα το κουνούπι φορέας της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας – Το κοινό ανακοινωθέν ECDC και EFSA

Οι 27 από τις 29 νέες καταγραφές του Culex tritaeniorhynchus στην Ευρώπη αφορούν την Ελλάδα,