Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
25.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl Cz: Στην κατηγορία “παραποιημένων τροφίμων” δημοφιλές γλυκό της αλυσίδας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl Cz: Στην κατηγορία "παραποιημένων τροφίμων" δημοφιλές γλυκό της αλυσίδας
spot_img

Ανακλήθηκε δημοφιλές γλυκό από τα Lidl της Τσεχίας λόγω «μη έγκυρης παραμέτρου».

Μη “έγκυρη παράμετρο” εντόπισαν οι ελεγκτικές αρχές της Τσεχίας σε κέικ που πωλείται από τον Γερμανικό κολοσσό σουπερμάρκετ Lidl. Ο έλεγχος της Κρατικής Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων έγινε σε κατάστημα Lidl στην πρωτεύουσα της χώρας την Πράγα (Sokolovská 694/98) σε Στρούντελ. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «Η παρουσία φιστικιών στο τρόφιμο, εντοπίστηκε σε ποσότητα πολλαπλάσια από αυτή που μπορεί να εισχωρήσει μέσω της λεγόμενης ακούσιας διασταυρούμενης μόλυνσης. Τα φιστίκια δεν αναγράφονται στη σύνθεση του προϊόντος. Στον καταναλωτή δόθηκαν παραπλανητικές πληροφορίες: « Μπορεί να περιέχει… φιστίκια ». Το στρούντελ παρασκευάζεται από την εταιρεία Olsza Olbrysz sp στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Το γλυκό των Lidl Cz που ανακλήθηκε λόγω αδήωτου αλλεργιογόνου.

Τα Lidl Ιταλίας πρόσφατα ανακάλεσαν λουκάνικα στα οποία δεν αναγραφόταν ότι περιέχεουν γάλα και αυγά, τα Lidl US ανακάλεσαν 2.000 συσκευασίες ψωμιού λόγω μη δηλωθέντων αλλεργιογόνων, όπως και μακαρόν και, τα Lidl Φινλανδίας, απέσυραν έτοιμο προς κατανάλωση γεύμα κοτόπουλο λόγω ανεπαρκών σημάνσεων συσκευασίας, όσον αφορά στα αλλεργιογόνα. Επίσης τα Lidl Αυστρίας και Γερμανίας  ανακάλεσαν βούτυρο αμυγδάλου που περιείχε φιστίκια χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα, η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στη Βόρεια Ιρλανδία, ανακάλεσε σούπα κοτόπουλο με λαχανικά με αδήλωτη γλουτένη. Και τα Lidl στη Γερμανία ανακάλεσαν έτοιμο κοτόπουλο με μανιτάρια και ζυμαρικά λόγω παρουσία σουσαμιού ενώ η Αρχή ασφάλειας τροφίμων της Ιρλανδίας FSAI  εξέδωσε ανακοίνωση ανάκλησης για τη πολύ δημοφιλή σάλτσα-μαγιονέζα Batts Ranch της αλυσίδας λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων. Τώρα για άλλη μία φορά ο Γερμανικός κολοσσός ανακαλεί με μη δηλωμένα συστατικά τα οποία ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Δείτε επίσης: Μέγα σκάνδαλο στη Τουρκία: Πουλούσαν χοιρινό κρέας ως μοσχάρι και κοτόπουλο! Έντονες αντιδράσεις

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιου είδους τροφική αλλεργία, ωστόσο ο κίνδυνος είναι υποτιμημένος. Το φιστίκι είναι ένα από τα σημαντικότερα αλλεργιογόνα και οι αλλεργίες σε αυτό είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Οι αλλεργικοί συνήθως δεν ξεπερνούν την αλλεργία στα φιστίκια, απαιτώντας δια βίου έλεγχο των ετικετών των τροφίμων για να αποφευχθούν ακόμη και ελάχιστα ίχνη φιστικιού. Αξίζει να υπενθυμίσουμε τον θάνατο της χορεύτριας στη Νέα Υόρκη, μετά την κατανάλωση μπισκότων στα οποία δεν αναγραφόταν οτι περιέχουν φιστίκια. Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Ακριβώς επειδή μια αρχική αντίδραση προκαλεί λίγα προβλήματα δεν σημαίνει ότι όλες οι αντιδράσεις θα είναι παρόμοιες. ένα τρόφιμο που πυροδότησε μόνο ήπια συμπτώματα σε μια περίπτωση μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα την άλλη.

Η πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση είναι η αναφυλαξία — μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση για ολόκληρο το σώμα που μπορεί να βλάψει την αναπνοή σας, να προκαλέσει δραματική πτώση της αρτηριακής σας πίεσης και να επηρεάσει τον καρδιακό σας ρυθμό. Η αναφυλαξία μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση στην τροφή ενεργοποίησης. Μπορεί να είναι θανατηφόρο και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με ένεσηεπινεφρίνη(αδρεναλίνη).

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία, μέσω του Κανονισμού 1169/2011 στο Παράρτημα ΙΙ, όπου απαριθμούνται οι ουσίες και τα προϊόντα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή δυσανεξίες, προβλέπει μέχρι στιγμής 14 αλλεργιογόνα που πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται ευδιάκριτα σε κάθε συσκευασία των προϊόντων που τα εμπεριέχουν. Αυτά τα αλλεργιογόνα είναι τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, το γάλα, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα φιστίκια, η σόγια, τα ψάρια, τα μαλακόστρακα, τα μαλάκια, το σέλινο, το λούπινο, το σουσάμι, η μουστάρδα και τα θειώδη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέγα σκάνδαλο στη Τουρκία: Πουλούσαν χοιρινό κρέας ως μοσχάρι και κοτόπουλο! Έντονες αντιδράσεις

Το σκάνδαλο προκάλεσε εκτεταμένη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων της γείτονος χώρας.

Μετά την Ιταλική ρόκα, ο σπάνιος τύπος σαλμονέλας και σε Ιταλικό σπανάκι

Ο σπάνιος τύπος σαλμονέλας εντοπίστηκε και σε σπανάκι προέλευσης Ιταλίας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο