Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
12.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελαιόλαδο: τι είναι το δίκτυο OLEUM και πως αντιμετωπίζει τις απάτες

ΑρχικήΝέαΕλαιόλαδο: τι είναι το δίκτυο OLEUM και πως αντιμετωπίζει τις απάτες
spot_img

cibum team

Οι Tullia Gallina Toschi, Alessandra Bendini και Enrico Valli από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια εξηγούν τις λεπτομέρειες του έργου OLEUM το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών και εργαλείων ανάλυσης, καθώς και στην αναθεώρηση των υφιστάμενων, με στόχο την καλύτερη εγγύηση ποιότητας και αυθεντικότητας του ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έλαια σε όλο τον κόσμο λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων και της υψηλής θρεπτικής του αξίας. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, όπως και άλλα προϊόντα διατροφής υψηλής αξίας, αποτελεί στόχο για δόλιες δραστηριότητες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει περίπου το 70% του ελαιολάδου στον κόσμο και αναφέρεται ότι η νοθεία του ελαιολάδου έχει καταστεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές αγροτικής απάτης στην Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απάτης με το ελαιόλαδο. Είναι ζωτικής σημασίας η συνεχής ενημέρωση και βελτίωση των αναλυτικών και κανονιστικών πλαισίων για να παραμένουμε πάντα ένα βήμα μπροστά από τους απατεώνες. Υπάρχουν πολλά είδη απάτης ελαιολάδου που έχουν εντοπιστεί στην ΕΕ με την πάροδο των ετών. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

  1. παράνομη ανάμειξη εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων (EVVO) με αδήλωτες χαμηλότερες κατηγορίες ελαιολάδων,
  2. ανάμειξη με άλλα φυτικά έλαια,
  3. λανθασμένη επισήμανση και
  4. ψευδής γεωγραφική προέλευση.

Καινοτόμες τεχνικές ανάλυσης

Το OLEUM είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο που στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων αναλυτικών τεχνικών και εργαλείων, καθώς και στην αναθεώρηση των υφιστάμενων, με στόχο την καλύτερη εγγύηση της ποιότητας και της γνησιότητας του ελαιολάδου. Στο πλαίσιο του έργου OLEUM, οι ερευνητές εργάζονται για τον εντοπισμό νέων αναλυτικών δεικτών και μεθόδων για (1) ανίχνευση παράνομων μειγμάτων ελαιολάδων με προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας (π.χ. μαλακά αποσμημένα ελαιόλαδα,) και άλλα είδη φυτικών ελαίων (2) που επικυρώνουν τη συμμόρφωση με επισήμανση γεωγραφικής προέλευσης, (3) διερεύνηση της φρεσκάδας του ελαιολάδου, καθώς και (4) της περιεκτικότητάς του σε φαινολικές ενώσεις σε σχέση με τον ισχυρισμό της ΕΕ για την υγεία.

Δίκτυο OLEUM

Πέρα από τις ερευνητικές δραστηριότητες, το έργο OLEUM δημιούργησε ένα δίκτυο OLEUM που συγκεντρώνει τους ενδιαφερόμενους φορείς που εμπλέκονται στον τομέα του ελαιολάδου από όλο τον κόσμο. Στόχος του δικτύου είναι η αύξηση των συνεργασιών, η ενίσχυση και η εναρμόνιση της παγκόσμιας εμπειρογνωμοσύνης στις αναλύσεις ελαιολάδου. Το Δίκτυο OLEUM περιλαμβάνει ήδη διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως δημόσιο τομέα, ιδιωτικά εργαστήρια, εταιρείες και καταναλωτές παγκοσμίως. Το δίκτυο δραστηριοποιείται σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες, η κάθε μία από τις οποίες έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό: το ευρύ κοινό μπορεί εύκολα να μάθει περισσότερα σχετικά με το ελαιόλαδο με το να ενταχθεί στο OLEUM μέσω του  LinkedIN , ενώ οι ειδικοί που ενδιαφέρονται για εκπαιδευτικά προγράμματα, τις συζητήσεις και τη δοκιμή των αναλυτικών μεθόδων μπορεί να ενταχθούν στην  ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Επικύρωση

Μερικές αναλυτικές μέθοδοι που αναπτύσσονται στο OLEUM, καθώς και δύο αισθητήρια υλικά αναφοράς, υποβάλλονται σε πλήρη διαδικασία επικύρωσης με ενεργή συμμετοχή εξωτερικών εργαστηρίων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μελών του δικτύου OLEUM. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προκαταρκτικές δοκιμές και οι κατάλληλες δοκιμές, άρχισαν να πραγματοποιούνται από τον Σεπτέμβριο και μετά. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, τα εργαστήρια αναλύουν τα δείγματα και συγκρίνουν τα αποτελέσματα. Απώτερος στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων μεθόδων και διαδικασιών αλλά και ο εντοπισμός μερικών από τις πιο εξελιγμένες απάτες που λαμβάνουν χώρα σήμερα. Η OLEUM θα ξεκινήσει σύντομα το τελικό στάδιο αυτής της εργασίας, δηλαδή την επίσημη επικύρωση αυτών των νέων διαδικασιών, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εμπιστοσύνη από τα εργαστήρια και τις αρχές ελέγχου.

Τέλος, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, η OLEUM Databank βρίσκεται υπό υλοποίηση και θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έργου. Αυτή η βάση δεδομένων, εφαρμόζεται για να παρέχει τελικά στους ευρωπαϊκούς φορείς ελέγχου μια κοινή πλατφόρμα που περιέχει αναλυτικά δεδομένα μαζί με σχετικές πρόσθετες πληροφορίες για τα έλαια αναφοράς που αναλύονται ως μέρος του έργου. Η διαθεσιμότητα αυτών των δεδομένων θα επιτρέψει μια πιο αποτελεσματική συνεργασία και επάρκεια των εγκεκριμένων εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου στην Ευρώπη και μια καλύτερη παγκόσμια εναρμόνιση. Επιπλέον, θα διευκολύνει τη σύγκριση μεταξύ των πειραμάτων, μοιράζοντας αποτελέσματα αγκύρωσης, καμπύλες βαθμονόμησης ή ακόμη και φάσματα ή χρωματογραφήματα. Η έκδοση beta είναι ήδη online και αυτή τη στιγμή αξιολογείται από τους συνεργάτες για να ικανοποιήσει όλες τις μελλοντικές προσδοκίες.

Αντίκτυπος OLEUM

Το OLEUM στοχεύει να υποστηρίξει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την εναρμόνιση της διασφάλισης ποιότητας του ελαιολάδου και τον εντοπισμό απάτης, παρέχοντας επικυρωμένες μεθόδους και υλικά αναφοράς σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς ελέγχου και νομοθεσίας. Επιπλέον, η OLEUM αναπτύσσει μια στρατηγική επικοινωνίας για την αύξηση της κατανόησης των καταναλωτών για το ελαιόλαδο, παρέχοντας εικόνα για την παραγωγή, τα οφέλη και τους διαφορετικούς βαθμούς ποιότητας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, στείλτε e-mail στη  διεύθυνση oleum@unibo.it

Πηγή: Institute of food Science + Technology

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο