Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφιμογενής αλλαντίαση: θλιβερή «πρωτιά» για την Ουκρανία

ΑρχικήΝέαΤροφιμογενής αλλαντίαση: θλιβερή «πρωτιά» για την Ουκρανία
spot_img

cibum team

Η εξάλειψη της τροφικής αλλαντίασης στην Ουκρανία θα είναι δυνατή μόνο με τον τερματισμό της επεξεργασίας τροφίμων και κονσερβοποίησης στο σπίτι και τον κρατικό έλεγχο των εμπορικών κονσερβοποιημένων προϊόντων, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την τροφιμογενή αλλαντίαση στην Ουκρανία από το 1955 έως το 2018 χρησιμοποιώντας εθνικά δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης. Σε αυτή την περίοδο 63 ετών, καταγράφηκαν 8.614 κρούσματα και 659 θάνατοι. Εξετάστηκαν βιολογικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον επιπολασμό της σπάνιας ασθένειας που προκαλείται από τοξίνες που παράγονται από βακτήρια Clostridium botulinum.

Το σπιτικό κονσερβοποιημένο κρέας και ψάρι είναι οι κύριες αιτίες δηλητηρίασης από αλλαντίαση. Οι περιπτώσεις που σχετίζονται με εμπορικά τρόφιμα ήταν σπάνιες αλλά αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, πιθανώς λόγω της έλλειψης κυβερνητικού ελέγχου στην παραγωγή και πώληση κονσερβοποιημένων ψαριών, δήλωσαν επιστήμονες.

Παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό αλλαντίασης

Η αλλαντίαση στην Ουκρανία σχετίζεται με τους παραδοσιακούς κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και τις πολιτισμικές διατροφικές συνήθειες. Λόγω του μειωμένου βιοτικού επιπέδου και της πεποίθησης ότι τα προϊόντα θα είναι πιο υγιεινά- φυσικά ή πιο οικονομικά, η σπιτική συντήρηση αυξάνεται, δημιουργώντας κίνδυνο για τον πληθυσμό.

Η μελέτη στο περιοδικό Foodborne Pathogens and Disease χωρίστηκε σε περιόδους: 1955 έως 1990, όταν η Ουκρανία ανήκε στη Σοβιετική Ένωση και 1991 έως 2018, τα χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Συνολικά, 5.158 περιπτώσεις αλλαντίασης καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 1955 έως 1999, ενώ από το 2000 έως το 2018, ο αριθμός ήταν 3.456. Αφού η Ουκρανία καθιέρωσε την ανεξαρτησία της, καταγράφηκαν 5.665 κρούσματα από το 1991 έως το 2018. Ένας μικρότερος αριθμός σε 2.949 σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του 1955 έως 1990 όταν η Ουκρανία ήταν στη Σοβιετική Ένωση. Οι θάνατοι κυμαίνονταν από κανέναν σε 35 ετησίως.

Τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ήταν κατά τη σοβιετική περίοδο και τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό συνέβαινε επειδή η οικονομική κρίση ήταν έντονη τότε και συνέβαλε στην αύξηση της κατανάλωσης κονσερβοποιημένων τροφίμων στο σπίτι.

Η κατανομή των τύπων τοξινών αλλαντίασης ήταν κυρίως τύπου Β, ακολουθούμενη από τον τύπο Ε, τον τύπο Α, που υποψιάζεται ως C,  καθώς και άλλοι μη αναγνωρισμένοι.

Οι ερευνητές είπαν ότι η μείωση του τύπου Β και η αύξηση της τοξίνης τύπου Ε οφείλονται στη μειωμένη κατανάλωση κονσερβοποιημένου κρέατος και στην αυξημένη κατανάλωση προϊόντων ψαριών.

Τα προϊόντα κρέατος σε κονσέρβα προκάλεσαν τις περισσότερες περιπτώσεις αλλαντίασης, ακολουθούμενα από ψάρια σε κονσέρβα όπως αποξηραμένα και αφυδατωμένα ψάρια, μανιτάρια σε κονσέρβα και λαχανικά σε κονσέρβα. Το ποσοστό των προϊόντων κρέατος και των κονσερβοποιημένων μανιταριών που συνδέονται με ασθένειες μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό των προϊόντων ψαριών.

Το αυξημένο βιοτικό επίπεδο του ουκρανικού πληθυσμού κατά τη δεκαετία του 1960 έως το 1980 οδήγησε στην ευρεία προετοιμασία και κατανάλωση σπιτικών μαγειρεμένων κονσερβοποιημένων προϊόντων χωρίς κατάλληλες τεχνικές αποστείρωσης. Αυτή η κατάσταση συνέβαλε στην αυξανόμενη συχνότητα αλλαντίασης τις δεκαετίες πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, είπαν οι ερευνητές.

Στη δεκαετία του 1990, η αλλαντίαση αυξήθηκε περαιτέρω και κορυφώθηκε το 1999 με 345 περιπτώσεις. Αυτό προκλήθηκε από μια οικονομική κρίση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η φτώχεια και οι ελλείψεις τροφίμων οδήγησαν σε ευρύτερη χρήση της κονσερβοποίησης στο σπίτι ως μέσο επιβίωσης. Τα κρούσματα έχουν μειωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 καθώς βελτιώνεται η κατάσταση της χώρας και διατίθενται περισσότερα φρέσκα τρόφιμα.

Ωστόσο, το 2017-2018, το ποσοστό των πωληθέντων τροφίμων που προκάλεσαν αλλαντίαση αυξήθηκε κατακόρυφα. Αυτή η ανοδική τάση είναι αρνητική συνέπεια του τερματισμού της υγειονομικής και επιδημιολογικής υπηρεσίας το 2017, καθώς δεν υπήρχε κρατικός έλεγχος στην παραγωγή και την πώληση τροφίμων.

Πολωνία και Αίγυπτος

Μια διαφορετική μελέτη εντόπισε 35 κρούσματα τροφιμογενούς αλλαντίασης από το 2010 έως το 2018 σε μια τοποθεσία στην ανατολική Πολωνία.

Συνολικά 24 περιπτώσεις στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Λούμπλιν επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά. Οι περισσότεροι ήταν άνδρες και όλοι κάτοικοι από αγροτικές περιοχές.

Η τοξίνη τύπου Β ενοχοποιήθηκε σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις. Η νοσηλεία κυμάνθηκε από οκτώ έως 31 ημέρες, αλλά κανείς δεν πέθανε. Η πιο κοινή πηγή τροφής ήταν τα σπιτικά παραδοσιακά προϊόντα χοιρινού κρέατος που διατηρούνται σε βάζα. Εννέα περιπτώσεις σχετίζονται με την κατανάλωση εμπορικών προϊόντων κονσερβοποιημένων τροφίμων.

Τέλος, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019, 94 ασθενείς εισήχθησαν στο Κέντρο Δηλητηριάσεων της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο αφού έφαγαν το Feseekh , ένα είδος αλατισμένου ψαριού και δύο άνθρωποι πέθαναν. Εξήντα περιπτώσεις με υποψία αλλαντίασης αντιμετωπίστηκαν μόνο με υποστηρικτική θεραπεία.

Πηγή: FSN

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα