Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεγαλώνει ο κατάλογος των ανακλήσεων τροφίμων λόγω οξειδίου του αιθυλενίου

ΑρχικήΝέαΜεγαλώνει ο κατάλογος των ανακλήσεων τροφίμων λόγω οξειδίου του αιθυλενίου
spot_img

cibum team

 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία του Βελγίου για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας (FASFC) διεύρυνε τον κατάλογο των τροφίμων, που ανακαλούνται  λόγω των υπερβολικών επιπέδων αιθυλενοξειδίου, μιας χημικής ουσίας που συνήθως χρησιμοποιείται στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Η ειδοποίηση σχετικά με το πρόβλημα, που εμφανίζεται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη μέλη, εστάλη από το FASFC μετά από αναλύσεις για τους σπόρους σουσαμιού, που εισήχθησαν από την Ινδία και έδειξαν ότι έχει ξεπεραστεί το μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων για αυτήν την ουσία.

Έκτοτε, περαιτέρω ανάλυση προκάλεσε ανάκληση άλλων μπαχαρικών και προϊόντων.

Η χρήση της ουσίας αιθυλενοξείδιο ως φυτοπροστατευτικό προϊόν δεν επιτρέπεται στην Ευρώπη, αναφέρει το FASFC.

Ο κατάλογος των ανακληθέντων προϊόντων είναι μακρύς και περιλαμβάνει δημοφιλή κεράσματα παγωτού ιδιωτικής ετικέτας της Carrefour, μαζί με τις μάρκες, όπως τα Snickers, Twix, Bounty και M & M’s.

Καινούρια στη λίστα είναι τα τυριά και αλείμματα Kiri.

Το αιθυλενοξείδιο χρησιμοποιείται συχνά ως συντηρητικό για τη διατήρηση φρέσκων προϊόντων και εξακολουθεί να επιτρέπεται σε ορισμένες χώρες, αλλά όχι στην Ευρώπη.

Οι ανακλήσεις συνεχίζονται από το 2020, όταν 105 προϊόντα με σουσάμι ανακλήθηκαν μόνο εκείνο το έτος.

Σύντομα ακολούθησαν προϊόντα όπως μπαχαρικά, δημητριακά και σπόροι με περισσότερες από 40 ανακλήσεις από τις αρχές Ιουλίου, πολλά από αυτά για προϊόντα παγωτού αλλά και τρόφιμα όπως οι σάλτσες Bicky.

Το οξείδιο του αιθυλενίου δεν είναι άμεσα επικίνδυνο όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, αλλά όταν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι καρκινογόνο, σύμφωνα με το FASFC.

Ο πλήρης κατάλογος των ανακληθέντων προϊόντων μπορεί να βρεθεί εδώ.

Πηγή: brusselstimes.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο