Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: επικαιροποίηση οδηγού αξιολόγησης κινδύνου νάνο υλικών στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαEFSA: επικαιροποίηση οδηγού αξιολόγησης κινδύνου νάνο υλικών στα τρόφιμα
spot_img

cibum team

Η EFSA προχώρησε στην αναθεώρηση της Οδηγίας ανάλυσης επικινδυνότητας στην  εφαρμογή της νανοεπιστήμης και των νανοτεχνολογιών στην αλυσίδα τροφίμων και ζωοτροφών, την υγεία των ανθρώπων και των ζώων – Guidance on risk assessment of the application of nanoscience and nanotechnologies in the food and feed chain, human and animal health ή αλλιώς SC Guidance on Nano-RA. Στην νέα Οδηγία η νέα Επιστημονική Επιτροπή για την εκτίμηση του ‘’νάνο κινδύνου’’, έχει λάβει υπόψη σχετικές επιστημονικές μελέτες που παρέχουν πληροφορίες για τις φυσικοχημικές ιδιότητες, την εκτίμηση έκθεσης και τον χαρακτηρισμό κινδύνου των νανοϋλικών και τις περιοχές εφαρμογής.

Μαζί με τη καθοδήγηση σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις για εφαρμογές τροφίμων και ζωοτροφών για τον προσδιορισμό της παρουσίας μικρών σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένων των νανοσωματιδίων (Guidance on Particle-TR), η SC Guidance on Nano-RA επεξεργάζεται βασικές παραμέτρους που θα πρέπει να ελέγχονται, μεθόδους και τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ταξινόμηση νανοϋλικών σε πίνακες. Η Οδηγία SC για τη Nano-RA περιγράφει επίσης πτυχές που σχετίζονται με την εκτίμηση της έκθεσης και τον προσδιορισμό των κινδύνων. Συγκεκριμένα, αναλύονται εκτιμήσεις που σχετίζονται με in vitro/in vivo τοξικολογικές μελέτες χρήσης νάνο υλικών και περιγράφεται σε ένα κλιμακωτό πλαίσιο τοξικολογικό του αποτύπωμα. Επιπλέον, περιγράφεται η αποδόμηση in vitro, η τοξικοκινητική, η γονοτοξικότητα, η τοπική και η συστηματική τοξικότητα καθώς και γενικά ζητήματα που σχετίζονται με τη δοκιμή νανοϋλικών. Σημειώνεται πως θα χρειαστούν πρόσθετες μελέτες για τη διερεύνηση της τοξικότητας στην αναπαραγωγική και αναπτυξιακή, τη χρόνια τοξικότητα και την καρκινογένεση, την ανοσοτοξικότητα και την αλλεργιογένεση, τη νευροτοξικότητα, τις επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου και την ενδοκρινική δραστηριότητα.

Για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο στο efsa journal πατήστε ΕΔΩ 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Όλοι κρύβουμε έναν “Ικαριώτη” μέσα μας! Τα μυστικά της μακροζωίας

Ικαρία: Το νησί της Μπλέ Ζώνης με τα γαστρονομικά μυστικά για μακροζωία.

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα