Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι γίνεται με τα έντομα στα τρόφιμα; Μετά τα ζυμαρικά και τις γκοφρέτες, προνύμφες και σε σούπα μανιταριών

ΑρχικήΝέαΤι γίνεται με τα έντομα στα τρόφιμα; Μετά τα ζυμαρικά και τις γκοφρέτες, προνύμφες και σε σούπα μανιταριών
spot_img

Πώς «τρυπώνουν» τα έντομα στα συσκευασμένα τρόφιμα;

Η Puget Consumers Co-Op στο Σιάτλ, Ουάσινγκτον, ανακαλεί την μανιταρόσουπα «Hungarian Mushroom Soup» λόγω πιθανής παρουσίας προνυμφών στο προϊόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων το προϊόν πωλείται σε πλαστικό δοχείο λιανικής πώλησης, με καθαρό βάρος 24 ουγγιές (680 γραμμάρια περίπου), με ημερομηνία λήξεως 11/11/24.

Το προϊόν σερβίρεται και κυλικεία ως ζεστή σούπα ή ως σάλτσα για ουγγρικά κεφτεδάκια σε self-serve hot bar. Οι λιανοπωλητές και οι καταναλωτές δεν πρέπει να καταναλώνουν, πωλούν, σερβίρουν ή διανέμουν το επηρεαζόμενο προϊόν.

Διαβάστε ακόμη: Ένας νεκρός από μολυσμένο χάμπουργκερ της McDonald’s – Δεκάδες νοσηλεύονται

«Επιδημία» εντόμων στα συσκευασμένα προϊόντα

Πρίν από λίγες ημέρες μία εταιρεία στην Ευρώπη, η Matvælastofnun, ανακάλεσε παρτίδα τροφίμων και συγκεκριμένα ζυμαρικών με την ονομασία First Price Fusili λόγω εντόμων ενώ νωρίτερα με επείγουσα ειδοποίηση, η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας, ανακάλεσε αρκετές παρτίδες βιολογικών γκοφρετών με κινόα της μάρκας True Natural Goodness λόγω πιθανής παρουσίας προνυμφών.

Πώς «τρυπώνουν» τα έντομα στα συσκευασμένα τρόφιμα;

Υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι που μπορεί να εξηγήσουν την παρουσία εντόμων σε συσκευασμένα προϊόντα: (1) υπάρχουν έντομα στο προϊόν πριν από τη συσκευασία, ή (2) έντομα εισέβαλαν στο προϊόν μετά τη συσκευασία από ήδη υπάρχοντα ανοίγματα ή ανοίγματα που δημιούργησαν τα ίδια τα έντομα.

Για τη βιομηχανία οι στρατηγικές ελέγχου περιλαμβάνουν τη σωστή αναγνώριση των ειδών που βρίσκονται στο συσκευασμένο προϊόν, μηχανικές ή θερμικές μεθόδους για την εξάλειψη των προσβολών σε ακατέργαστα και επεξεργασμένα προϊόντα, χρήση απωθητικών ή εντομοκτόνων εκτός συσκευασιών και εφαρμογή τροποποιημένων ή ελεγχόμενων ατμόσφαιρων μέσα στις συσκευασίες.

Επίσης απαιτείται περαιτέρω έρευνα στα παραπάνω θέματα, εστιάζοντας σε όλα τα στάδια παρασκευής και διανομής τροφίμων για την επιτυχή πρόληψη της παρουσίας εντόμων σε συσκευασμένα προϊόντα.

Δείτε επίσης: Lidl Fr: Ανάκληση δημοφιλούς νοστιμιάς από 450 σουπερμάρκετ – Κίνδυνος τραυματισμού

Τα έντομα συνήθως τρυπώνουν σε:

  • Προϊόντα δημητριακών (αλεύρι, μείγμα κέικ, καλαμποκάλευρο, ρύζι, μακαρόνια, κράκερ και μπισκότα) 
  • Σπόρους όπως αποξηραμένα φασόλια και ποπ κορν 
  • Καρύδια 
  • Σοκολάτα
  • Σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα 
  • Μπαχαρικά 
  • Γάλα σε σκόνη 
  • Τσάι 
  • Παστά κρέατα 

Άλλα είδη που μπορεί να μολυνθούν περιλαμβάνουν σπόρους πτηνών, ξηρές τροφές για κατοικίδια, διακοσμητικό καλαμπόκι, αποξηραμένα λουλούδια και φυτά, σπόρους κήπου, ποτ πουρί και δολώματα τρωκτικών.

Τα παράσιτα του ντουλαπιού είναι πιο πιθανό να μολύνουν προϊόντα που έχουν ανοιχτεί, αλλά μπορούν επίσης να εισχωρήσουν σε κλειστό χαρτί, λεπτό χαρτόνι και πλαστικές συσκευασίες, μεμβράνη ή σελοφάν. Μπορεί να μασήσουν μέσα σε πακέτα ή να σέρνονται μέσα από πτυχές και ραφές.

Τα έντομα μέσα σε μια μολυσμένη συσκευασία πολλαπλασιάζονται και μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα αποθηκευμένα τρόφιμα όχι μόνο στον ίδιο χώρο αλλά και σε άλλα δωμάτια.

Όλα τα στάδια των εντόμων (αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικος) μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα σε μολυσμένα προϊόντα.

Δείτε επίσης: Πώς θα καταλάβετε αν η κέτσαπ που αγοράζετε είναι νοθευμένη

Γιατί τα έντομα αγαπούν ιδιαιτέρως τα ζυμαρικά;

Τα εργοστάσια ζυμαρικών μπορούν να προσβληθούν από έντομα. Ακολουθώντας τη μυρωδιά των ζυμαρικών με βάση τα δημητριακά, τα έντομα μπορούν να εισέλθουν σε συσκευασίες εμπορικών προϊόντων.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα ζυμαρικά και κυρίως όσα έχουν βάση τα δημητριακά είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα έντομα λόγω των αλειφατικών αλδεΰδων και των αλειφατικών αλκοόλων που περιέχουν.

Από πού προέρχονται αυτά τα έντομα;

Ένα αποθηκευμένο προϊόν διατροφής μπορεί να μολυνθεί από την παραγωγή μέχρι να φτάσει στο σπίτι σας. Αλλά τα αποθηκευμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να μολυνθούν στο μπακάλικο ή στα σπίτια. Τα περισσότερα παράσιτα του ντουλαπιού προσβάλλουν επίσης αποθηκευμένα σιτάρια και μπορεί να βρεθούν σε εξωτερικούς χώρους.

Τα τρόφιμα που παραμένουν στην αποθήκευση για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι επιρρεπή σε προσβολή. Αλλά τα τρόφιμα οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να μολυνθούν.

Δείτε επίσης: Κίνδυνος από πατατάκια που διανέμονται σε 19 χώρες – Και στην Ελλάδα

Πώς θα εμποδίσετε τα έντομα να εισέλθουν στο πιάτο σας
  • Αγοράστε τρόφιμα σε ποσότητες αρκετά μικρές ώστε να εξαντληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (δύο έως τέσσερις μήνες).
  • Χρησιμοποιήστε τα παλαιότερα προϊόντα πριν από τα νεότερα και τις ανοιχτές συσκευασίες πριν από τις κλειστές.
  • Επιθεωρήστε συσκευασίες ή χύμα προϊόντα πριν αγοράσετε το προϊόν.
    • Οι συσκευασίες πρέπει να είναι σφραγισμένες και αδιάσπαστες.
    • Ελέγξτε την ημερομηνία συσκευασίας.
    • Αναζητήστε στοιχεία για έντομα, συμπεριλαμβανομένων οπών στη συσκευασία
  • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα χωρίς έντομα σε καλά κλεισμένα γυάλινα, μεταλλικά ή βαριά πλαστικά δοχεία. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
  • Διατηρείτε τους χώρους αποθήκευσης τροφίμων καθαρούς. Καθαρίστε αμέσως τα ψίχουλα ή τα χυμένα τρόφιμα.
  • Πετάξτε παλιά, αχρησιμοποίητα προϊόντα.
  • Καθαρίστε καλά τις ρωγμές και τις γωνίες των ντουλαπιών με ηλεκτρική σκούπα.
  • Ελέγξτε και καθαρίστε τους χώρους όπου αποθηκεύονται τροφές για κατοικίδια και σπόροι πτηνών.

Το πλύσιμο των περιοχών με απορρυπαντικά, αμμωνία ή χλωρίνη δεν θα αποτρέψει τη μόλυνση από έντομα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τοποθέτηση φύλλων δάφνης ή ραβδιών τσίχλας δυόσμου σε ένα ντουλάπι θα αποτρέψει ή θα σας απαλλάξει από τα έντομα σε αποθηκευμένα τρόφιμα.

Διαβάστε ακόμη: Αγγούρι που άρχισε να πιάνει «γλίτσα» – Το ξεπλένω και το τρώω ή το πετάω;

Πώς καταλαβαίνεται ότι υπάρχουν παράσιτα στο ντουλάπι της κουζίνας

Αν βλέπετε τα παρακάτω σημάδια, μάλλον έχετε πρόβλημα:

  • Μικρά σκαθάρια σε αποξηραμένα προϊόντα διατροφής.
  • Σκαθάρια σε πάγκους και σε ντουλάπια.
  • Σκαθάρια που βρέθηκαν γύρω από τα παράθυρα.
  • Σκώροι ινδικού αλεύρου που πετούν γύρω από κουζίνες και άλλα δωμάτια.
  • Κάμπιες σε τοίχους και ταβάνια
  • Κάμπιες και μεταξωτοί ιστοί μέσα σε μολυσμένες συσκευασίες τροφίμων.

Εντομοκτόνα
  • Τα εντομοκτόνα δεν συνιστώνται για τον έλεγχο των εντόμων σε αποθηκευμένα ντουλάπια τροφίμων.
  • Τα οικιακά εντομοκτόνα δεν έχουν καμία επίδραση στα έντομα μέσα στις συσκευασίες τροφίμων. 
  • Οποιοσδήποτε έλεγχος εντόμων εκτός συσκευασίας είναι προσωρινός εκτός εάν βρείτε και απαλλαγείτε από την πηγή της προσβολής.
  • Οποιοδήποτε τρόφιμο έρχεται σε επαφή με εντομοκτόνο πρέπει να πετιέται και τα ντουλάπια, τα δοχεία και τα πιάτα πρέπει να πλένονται καλά και να στεγνώνουν πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο