Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιτέλους! Ανακλήθηκε και στην Ελλάδα το επικίνδυνο τρόφιμο του Σκλαβενίτη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιτέλους! Ανακλήθηκε και στην Ελλάδα το επικίνδυνο τρόφιμο του Σκλαβενίτη
spot_img

Το προϊόν που περιέχει απαγορευμένο πρόσθετο έχει ανακληθεί εδώ και δύο εβδομάδες από τα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη στην Κύπρο.

Με καθυστέρηση 15 ημερών ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την ανάκληση της επικίνδυνης κανέλας ιδιωτικής ετικέτας του Σκλαβενίτη. Είχε προηγηθεί ανάκληση του προϊόντος από καταστήματα της αλυσίδας στην Κύπρο καθώς και ενημέρωση στο Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα.

Δείτε επίσης: Ανακαλούνται 26 εκατομμύρια μπουκάλια Coca cola λόγω τεχνικού λάθους στην παραγωγή – Περιέχουν μεταλλικά κομμάτια

Σήμερα ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα
και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση στην ελληνική αγορά αποξηραμένου φλοιού κανέλας, προέλευσης Βιετνάμ, στην οποία διαπιστώθηκε η παρουσία του μη εγκεκριμένου για τη συγκεκριμένη κατηγορία προσθέτου Ε 220 – Διοξείδιο του Θείου.

Δείτε ακόμη: Δημοφιλές αντικαταθλιπτικό προκαλεί καρκίνο – Ανησυχία σε εκατομμύρια χρήστες

Επίσης το εν λόγω πρόσθετο προσδιορίστηκε σε συγκέντρωση άνω των 10mg/kg (28 mg/kg) χωρίς να αναγράφεται στην επισήμανση. Το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις σε συγκεντρώσεις άνω των 10mg/kg είναι αλλεργιογόνα συστατικά και μπορούν να επηρεάσουν άτομα με ευαισθησία σε αυτά.
Πρόκειται για το προϊόν με ονομασία πώλησης ‘Κανέλα-Αποξηραμένος φλοιός’ και εμπορική ονομασία “Σκλαβενίτης”, σε συσκευασία των 50,0g, με αριθμό παρτίδας Lot 2405300840 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 28/05/2026.

Δείτε επίσης: Θάνατος από γεύμα McDonald’s: Αιτία τα κρεμμύδια στο burger – Αυξάνονται οι δηλητηριάσεις και οι νοσηλείες

Η εταιρεία ‘Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε. έχει ήδη αποσύρει το προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν και είναι αλλεργικοί στα θειώδη να μην το χρησιμοποιήσουν.

Η πρόσληψη θειωδών μέσω των τροφίμων, θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια των καταναλωτών, συμπέραναν στην τελευταία αξιολόγηση των θειωδών οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Όμως τα κενά στα δεδομένα τοξικότητας είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί η έκταση ορισμένων δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία.  Επίσης σύμφωνα με την EFSA, οι εκτιμώμενες προσλήψεις για την ηλικιακή ομάδα των εφήβων δυνητικά υπερβαίνουν αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλές, όταν αυτά τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία τροφίμων. 

Δείτε επίσης: Λοιμώξεις από E. coli σε νηπιαγωγείο από μολυσμένα τρόφιμα – 10 παιδιά στο νοσοκομείο, 1 στην εντατική

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως, πολλοί είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία στα θειώδη. Το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις σε συγκεντρώσεις άνω των 10mg/kg περιλαμβάνονται στις αλλεργιογόνες ουσίες και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε άτομα που είναι αλλεργικοί σε αυτές. Τα συμπτώματα αλλεργίας στα θειώδη είναι είναι κοκκίνισμα, κνίδωση, και πρήξιμο του προσώπου, του λαιμού και της γλώσσας, δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση, άγχος, αγωνία, κράμπες, έμετος, ακόμη και απώλεια συνείδησης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο