Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Oatzempic: Μπορεί το viral ρόφημα βρώμης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςOatzempic: Μπορεί το viral ρόφημα βρώμης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;
spot_img

Όσα γνωρίζουμε για το “φθηνό Ozempic”.

Ένα ποτό που διαφημίζεται για τα ευεργετικά αποτελέσματα του στην απώλεια βάρους με το παρατσούκλι «oatzempic» έχει γίνει πολύ δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίους έξι μήνες περίπου, εμπνέοντας πολλούς χρήστες να το δοκιμάσουν στο σπίτι τους.

Το Oatzempic, ή η «πρόκληση oatzempic», παίρνει το όνομά του από το Ozempic, το οποίο είναι μια επώνυμη μορφή του ευρέως συνταγογραφούμενου αντιδιαβητικού φαρμάκου σεμαγλουτίδη.

Το φάρμακο δρα μιμούμενο την ορμόνη GLP-1, η οποία απελευθερώνεται από το έντερο μετά το φαγητό. Η λήψη σεμαγλουτίδης βοηθά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ρυθμίζουν την ινσουλίνη, αλλά έχει επίσης βρεθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης και έχει αποκτήσει φήμη ως πιθανό φάρμακο για την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με ορισμένους χρήστες ορισμένων μέσων ενημέρωσης, η κατανάλωση «oatzempic» μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια βάρους, με ορισμένους να αναφέρονται στο ποτό ως «φθηνό Ozempic». Τυπικά, οι συνταγές περιλαμβάνουν μισό φλιτζάνι βρώμης, ένα φλιτζάνι νερό και το χυμό από μισό λάιμ, αναμειγνύονται σε ένα smoothie.

Σε σύγκριση με ορισμένες τάσεις, τα συστατικά που περιλαμβάνονται στο «oatzempic» είναι ακίνδυνα, φυτικά τρόφιμα ολικής αλέσεως. Στην πραγματικότητα, τόσο η βρώμη όσο και ο χυμός λάιμ έχουν συνδεθεί με διάφορα πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και πολλά άλλα.

Αυτός ο συγκεκριμένος συνδυασμός βρώμης πλούσιας σε φυτικές ίνες, νερού και κιτρικού οξέος θεωρείται ότι βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης και προάγει τον κορεσμό. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν εξαιρετική προσοχή όταν πρόκειται για διατροφικές συμβουλές, ψηφιακές τάσεις υγείας και οποιεσδήποτε δίαιτες που σχετίζονται με την ταχεία απώλεια βάρους και εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των μη δοκιμασμένων υποκατάστατων γεύματος.

Επιπλέον, η κατανάλωση βρώμης μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα, η οποία θα ήταν ιδιαίτερα επιβλαβής για τα άτομα με διαβήτη – εκείνα για τα οποία χορηγήθηκε για πρώτη φορά άδεια χρήσης της σεμαγλουτίδης.

Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξυμνούνται ευρέως ως ελεύθερη πηγή πληροφοριών, είναι επίσης υπεύθυνα για την ευρεία παραπληροφόρηση. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι σχεδόν το 20% όλων των βίντεο που παρουσιάζονται ως αποτελέσματα αναζήτησης στο TikTok περιείχαν παραπληροφόρηση κάποιου είδους.

Εν τω μεταξύ, μια πρόσφατη μελέτη από την fitness coach Zing διαπίστωσε ότι το 56% της γενιάς Z (γεννημένοι μεταξύ 1997 και 2012) χρησιμοποιούν το TikTok για συμβουλές σχετικά με την ευεξία και τη διατροφή.

Ένας στους τρεις λαμβάνει περισσότερες συμβουλές ευεξίας από το TikTok από οπουδήποτε αλλού, και ένας στους τρεις δεν ελέγχει επίσης διπλά ή δεν επαληθεύει τις πληροφορίες που αντλεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περίπου ένας στους 11 ανέφερε προβλήματα υγείας αφού ακολούθησε τις συμβουλές ευεξίας του TikTok.

«Ενώ το ρόφημα oatzempic μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να αλλάζετε τη βρώμη σας από καιρό σε καιρό, δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους και κάθε άτομο είναι διαφορετικό όσον αφορά τις καθημερινές διατροφικές του ανάγκες», δήλωσε στο Glamour τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους η Dr Michelle Cardel, επικεφαλής της παγκόσμιας κλινικής έρευνας και διατροφής στο WeightWatchers.

«Ακόμη και τα εγκεκριμένα από τον FDA φάρμακα GLP-1 πρέπει να συνδυάζονται με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αυξημένη εστίαση στη διαιτητική πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες, καθώς και η προπόνηση δύναμης», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο