cibum team
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ για την αλκοόλη και τα οινοπνευματώδη ποτά, καταγράφουν θετική μεταβολή 27,65 εκατ. ευρώ (+42,4%) το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2020, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ). Όσον αφορά γενικά στα οινοπνευματώδη ποτά (μπύρα, οίνος, αλκοολούχα) τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) καταγράφουν αύξηση κατά 23,6 εκατ. ευρώ (+17%) σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο 2020 (που είχαν τεθεί σε ισχύ μέτρα καθολικού lockdown). Ειδικότερα για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών τα έσοδα από τους ΕΦΚ εμφανίζουν αύξηση κατά 12,65 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020.
Σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ, αν και παρουσιάζεται αύξηση στα έσοδα ΕΦΚ, ΦΠΑ συγκριτικά με το 2020, χάρη στην ανάκαμψη της εσωτερικής αγοράς, εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή. Πιο αναλυτικά, τα έσοδα ΕΦΚ είναι σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019 & του 2018 (-23,1% και -28,3% αντίστοιχα), λόγω της πανδημίας του Covid-19 και των περιορισμών που επέβαλε (lockdown με ταυτόχρονο κλείσιμο της εστίασης).
Ο ΣΕΑΟΠ, επισημαίνει την ανάγκη θεσμοθέτησης μέτρων από την πλευρά της πολιτείας που θα οδηγήσουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην διασφάλιση της σταθερότητας των σχετικών δημοσίων εσόδων, ώστε αυτά να επανέλθουν στα επίπεδα με το 2019 & το 2018. Επίσης, προσθέτει ότι για την στήριξη και επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης, ήδη έχει θεσμοθετηθεί αντίστοιχο μέτρο για τα μη αλκοολούχα και τον καφέ.
Ο ΣΕΑΟΠ κρίνοντας θετικά τα μέτρα που λαμβάνονται για τον συγκεκριμένο κλάδο και με δεδομένη τη σταδιακή προσπάθεια επανεκκίνησης της εστίασης, υποστηρίζει την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, στο 13% εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά. Επιπλέον, υποστηρίζει τη μείωση του συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοολούχων ποτών στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (από 25,50 ευρώ /λίτρο αιθυλικής αλκοόλης σε 18,00 ευρώ) με σκοπό να επιταχύνει την ανάκαμψη της νόμιμης αγοράς με υγιή τρόπο, μειώνοντας σημαντικά το κόστος πρώτων υλών και τις ανάγκες κεφαλαίου για την επαναλειτουργία της επιτόπιας κατανάλωσης και διευκολύνοντας τη μόνιμη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο, ενώ η εξασφάλιση ανταγωνιστικών φορολογικών συντελεστών θα έδινε άμεσα αναπτυξιακή ώθηση στο εγχώριο τουριστικό προϊόν.
Τέλος, ο ΣΕΑΟΠ στηρίζει τη δυνατότητα ρύθμισης ΕΦΚ & ΦΠΑ που καταβάλλεται στα Τελωνεία, σε δόσεις, και έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ στα Τελωνεία.
Τα εργοστάσια τροφίμων του μέλλοντος.
Η παγκόσμια εξάπλωση της Salmonella enteritidis μέσω των πουλερικών
ΣΔΑΤ: Ο ρόλος της διοίκησης και τα σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης.
Σχέδιο εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλάζουν οι διαδικασίες ελέγχων και πληρωμών
e – supermarket: πρώτος στο μυαλό των καταναλωτών ο Σκλαβενίτης
«Μπλε επανάσταση» στη διατροφή: Στροφή της ανθρωπότητας στα “μπλε” τρόφιμα
Έρευνα: Η αντίληψη των καταναλωτών σχετικά με τα πρόσθετα τροφίμων
Αφαίρεση βιολογικού σήματος από παραγωγό πορτοκαλιών στη Λακωνία. Χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα!
Γιατί το κατσικίσιο κρέας δεν αποτελεί επιλογή για τους κρεατοφάγους;