Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τυρόπιτες – Σπανακόπιτες – Μπουγάτσες: Τι είναι τα τρανς λιπαρά οξέα που περιέχουν και γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε

ΑρχικήΟικιακάΤυρόπιτες - Σπανακόπιτες - Μπουγάτσες: Τι είναι τα τρανς λιπαρά οξέα που περιέχουν και γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε
spot_img

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα τρανς λιπαρά οξέα είναι ένας τύπος σκληρού λίπους στα τρόφιμα, αλλά η υψηλή κατανάλωση αυτού του τύπου λίπους είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα τρανς λιπαρά οξέα είτε υπάρχουν φυσικά στα τρόφιμα είτε έχουν σχηματιστεί κατά την επεξεργασία/χειρισμό. Εμφανίζονται με τρεις τρόπους στα τρόφιμα και σχηματίζονται:

  • Όταν το λινέλαιο σκληρύνει μερικώς (το υγρό λίπος γίνεται σκληρό)
  • Στην κοιλιά των μηρυκαστικών μέσω βακτηρίων που βρέθηκαν εκεί
  • Σε υψηλή θερμοκρασία σε λίπος τηγανίσματος

Το μεγαλύτερο μέρος δημιουργείται όταν το λάδι σκληρύνει μερικώς. Ο σκοπός της σκλήρυνσης είναι να αλλάξει η υφή και το σημείο τήξης του λίπους, αλλά αυξάνει και τη διάρκεια ζωής.

Διαβάστε ακόμη: Ανάκληση βουτύρου ιδιωτικής ετικέτας λόγω μη αναγραφής αλλεργιογόνου

Τι προκαλούν τα τρανς λιπαρά οξέα

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων πολύ περισσότερο από την κατανάλωση άλλων σκληρών λιπαρών. Δεν αρκεί ότι η κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων αυξάνει το ποσοστό του ανεπιθύμητου λίπους στο αίμα (LDL χοληστερόλη), αλλά μειώνει και την ποσότητα του καλού λίπους στο αίμα (HDL-χοληστερόλη). Γίνεται λόγος για το αν η κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και του λεγόμενου διαβήτη ενηλίκων, αλλά η έρευνα είναι αντιφατική και χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να διαπιστωθεί εάν η κατανάλωση έχει αυτό το αποτέλεσμα. Δεν είναι γνωστό εάν τα τρανς λιπαρά οξέα που υπάρχουν φυσικά σε τρόφιμα (κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα) έχουν την ίδια επίδραση στην υγεία με αυτά που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία/χειρισμό, αλλά δεν υπάρχουν λόγοι να υποθέσουμε το αντίθετο.

Τα τρανς λιπαρά οξέα στα προϊόντα μηρυκαστικών μπορεί να είναι περίπου 3-6% της συνολικής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Εάν δεν γίνεται τίποτα κατά τη σκλήρυνση των λιπών, όπως όταν το λίπος ψησίματος ή τηγανίσματος γίνεται με λάδι μερικής ωρίμανσης, το ποσοστό των τρανς λιπαρών οξέων στο προϊόν μπορεί να φτάσει έως και 60%. Εάν το λίπος έχει σκληρυνθεί πλήρως (ένα σκληρό κομμάτι), δεν σχηματίζονται τρανς λιπαρά οξέα. Αυτό είναι κάτι που οι κατασκευαστές μαργαρίνης έχουν αρχίσει να το εκμεταλλεύονται πρόσφατα.

Διαβάστε ακόμη: Απώλεια Βάρους: Η πρόταση του αδικοχαμένου στη Σύμη διατροφολόγου Michael Mosley γίνεται κυβερνητική οδηγία

Πού βρίσκονται τα τρανς λιπαρά οξέα

Εκτός από τα φυσικώς ενεχόμενα trans λιπαρά τα οποία συναντάμε σε τρόφιμα όπως στα τυριά, στο βούτυρο, στο λίπος του κρέατος από μηρυκαστικά ζώα κ.τ.λ., trans λιπαρά μπορούν να σχηματιστούν και από τη μερική υδρογόνωση φυτικών ελαίων για τεχνολογικούς σκοπούς (βιομηχανικώς παραγόμενα trans λιπαρά) όπως για παράδειγμα σε κάποιες σκληρές μαργαρίνες για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας. Σε μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), τα προϊόντα αρτοποιίας και ιδιαίτερα οι πίτες φάνηκε να συνεισφέρουν στη συνολική πρόσληψη trans λιπαρών, ιδιαίτερα στους ενήλικες 18-50 ετών.  

Τα κύρια βιομηχανικά παραγόμενα προϊόντα διατροφής που αναμένεται να περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα είναι η μαργαρίνη, τόσο ψησίματος όσο και σαν επιτραπέζιο βούτυρο, τηγανητό λίπος, τηγανητά τρόφιμα, μπισκότα, κέικ, ψωμί κρασιού, ποπ κορν, πατατάκια και άλλα τηγανητά σνακ, καθώς και ορισμένα είδη γλυκών.

Διαβάστε ακόμη: Η εφαρμογή που δίνει πληροφορίες για το ποια καλλυντικά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο