15 συστατικά που μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα βουτύρου για διαφορετικές συνταγές και πιάτα
Το βούτυρο είναι ένα βασικό προϊόν της κουζίνας που δίνει σε πολλά αρτοσκευάσματα και πιάτα μια αναμφισβήτητα νόστιμη, πλούσια γεύση. Βοηθά να γίνουν τα αρτοσκευάσματα τρυφερά και νόστιμα, ενισχύει τις σούπες και τις σάλτσες και είναι υπέροχο άλειμμα στο ψωμί.
- Δείτε επίσης: Τούρτες, κέικ και γλυκά με επικίνδυνο για την υγεία φυτοφάρμακο – Αποσύρονται 6 δημοφιλή προϊόντα
Ποιος είναι ο σκοπός του βουτύρου στις συνταγές;
Το βούτυρο είναι ένα στερεό λίπος – αποτελούμενο από περίπου 80% λιπαρά και 20% νερό και στερεά γάλακτος – που όχι μόνο προσθέτει νόστιμη γεύση στα ψημένα φαγητά, προσθέτει επίσης υγρασία, βοηθά τα συστατικά να κολλήσουν μεταξύ τους, βοηθά τα αρτοσκευάσματα να φουσκώσουν και δημιουργεί μια τρυφερή ψίχα εμποδίζοντας το σχηματισμό ισχυρής γλουτένης. Το βούτυρο έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι λιώνει ομοιόμορφα και απορροφά καλά τις γύρω γεύσεις.
- Δείτε επίσης: Καρκινογόνες ουσίες στο τσάι μας – Ένας ύπουλος κίνδυνος
Με τι όμως μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο όταν έχετε ξεμείνει, είστε vegan ή απλά θέλετε να μειώσετε την κατανάλωσή του;
Υπάρχει μια σειρά από λίπη και άλλα συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση του βουτύρου στο ψήσιμο και το μαγείρεμα. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον ρόλο του βουτύρου στο πιάτο που ετοιμάζετε για να βοηθήσετε στον προσδιορισμό του καλύτερου συστατικού που θα το αντικαταστήσει.
- Δείτε επίσης: Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής της μοντέρνας υπερτροφής
- Δείτε επίσης: Αυτό το συστατικό στην επώνυμη τροφή αρρωσταίνει το κατοικίδιό σας και το αποκάλυψε 14χρονη
Παρακάτω παραθέτουμε 15 συστατικά που μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα βουτύρου για διαφορετικές συνταγές και πιάτα.
1. ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ
Η μαργαρίνη είναι λίπος που παρασκευάζεται ως επί το πλείστον από φυτικό έλαιο που έχει γεύση βουτύρου. Μπορεί να δημιουργήσει μια κατάλληλη βάση για το βούτυρο —ιδιαίτερα για τα αρτοσκευάσματα— επειδή μπορεί να δημιουργήσει μια πιο απαλή υφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό. Το μειονέκτημα αυτού του συστατικού είναι ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο, επομένως πρέπει να το χρησιμοποιείτε με φειδώ.
- Δείτε επίσης: 3 νεκροί και δεκάδες ασθενείς από μολυσμένο στιφάδο – Το περίεργο συστατικό που προκάλεσε τις δηλητηριάσεις
2. ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΛΙΠΟΣ
Το μαγειρικό λίπος περιέχει 100% λιπαρά και είναι φτιαγμένο από υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Έχει ουδέτερη γεύση που επιτρέπει σε άλλα συστατικά να αναδειχθούν. Δεν αναμιγνύεται εντελώς με τα ξηρά συστατικά και αυτό δημιουργεί μαρμάρισμα στη ζύμη, με αποτέλεσμα ελαφριές, ξεφλουδισμένες κρούστες πίτας και μπισκότα. Είναι επίσης χρήσιμο για τη δημιουργία σταθερών γλασών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα κοτόπουλου και άλλων πρωτεϊνών.
3. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΦΥΤΙΚΟ ΛΑΔΙΟ
Το ελαιόλαδο και το φυτικό έλαιο μπορούν να αντικαταστήσουν το βούτυρο σε πολλές συνταγές και μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία υγρών, τρυφερών αρτοσκευασμάτων. Τα μπισκότα και τα κέικ που ψήνονται με ελαιόλαδο έχουν ελαφριά, φρουτώδη γεύση, ενώ το φυτικό λάδι είναι ουδέτερο λάδι, επομένως δεν δίνει καμία γεύση. Εάν η συνταγή σας απαιτεί βούτυρο, θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείται για να αντισταθμίσει το επιπλέον υγρό. Χρησιμοποιήστε ¾ λάδι για κάθε φλιτζάνι βούτυρο. Εάν η συνταγή σας απαιτεί λιωμένο βούτυρο , μπορείτε να κάνετε μια εναλλαγή 1:1 με λάδι. Το λάδι δεν είναι κατάλληλο υποκατάστατο του βουτύρου για τρόφιμα που βασίζονται στο λίπος για να παραμείνουν στερεά όπως το γλάσο. Αν και θα δώσει μια διαφορετική γεύση από το βούτυρο, το λάδι είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο βουτύρου για το μαγείρεμα σοταρισμένων πιάτων.
- Δείτε επίσης: Σταφύλια όλον τον χρόνο τίγκα στα φυτοφάρμακα – Έρευνα
4. ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λάδι καρύδας με το βούτυρο σε αναλογία 1:1. Το λάδι – το οποίο μπορεί να είναι και στερεό και υγρό – μπορεί να φέρει μια γεύση καρύδας στα τρόφιμα, επομένως λειτουργεί άψογα σε πιάτα σοκολάτας ή πιάτα με προφίλ τροπικής γεύσης. Χρησιμοποιήστε το για μια μεγάλη ποικιλία αρτοσκευασμάτων και για να δημιουργήσετε μια τραγανή υφή μπισκότων. Η χρήση εξευγενισμένων ελαίων καρύδας θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της γεύσης καρύδας.
5. ΠΟΥΡΕΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
Ο πουρές κολοκύθας αποτελεί μια νόστιμη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εναλλακτική λύση βουτύρου στο ψήσιμο. Η κολοκύθα όχι μόνο φέρνει μια γλυκύτητα στα αρτοσκευάσματα, μπορεί επίσης να φέρει κρεμώδη υφή. Χρησιμοποιήστε τον σε αναλογία 3:4 όταν βάζετε πουρέ κολοκύθας αντί για βούτυρο. Έτσι, όπως το λάδι, θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε ¾ πουρέ για κάθε φλιτζάνι βούτυρο που απαιτεί η συνταγή.
- Δείτε επίσης: Τι είναι η vegan σοκολάτα και πώς μπορείτε να τη φτιάξετε στο σπίτι
- Δείτε επίσης: Νέα σελίδα στη σοκολάτα – Επιστημονική ανακάλυψη λύνει το πρόβλημα της παγκόσμιας έλλειψης
6. ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ
Η άγλυκη σάλτσα μήλου είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο βουτύρου για να μαυρίσει τα μπράουνις, τα μπισκότα, τα κέικ και τα γρήγορα ψωμιά. Για κάθε φλιτζάνι βούτυρο που απαιτείται, χρησιμοποιήστε 1 φλιτζάνι σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη.
7. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Το ελληνικό γιαούρτι έχει σύσταση πιο κοντά στο στερεό, παρά στο λιωμένο βούτυρο. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, θα βοηθήσει να ελαφρύνετε τα ψημένα προϊόντα με μια κρεμώδη, πικάντικη γεύση που θυμίζει βουτυρόγαλα. Εάν χρησιμοποιείτε ένα φλιτζάνι βούτυρο ή λιγότερο, αντικαταστήστε το βούτυρο με 1 φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι πλήρες. Εάν η συνταγή σας απαιτεί περισσότερο από ένα φλιτζάνι βούτυρο, θα χρειαστεί να τροποποιήσετε το αλεύρι στη συνταγή σας προσθέτοντας περίπου ¼ φλιτζάνι ακόμα για να αντισταθμίσετε την επιπλέον υγρασία του γιαουρτιού.
8. ΜΠΑΝΑΝΕΣ
Οι μπανάνες φέρνουν μια κρεμώδη, φρουτώδη γεύση και υφή στα πυκνά αρτοσκευάσματα. Αντικαταστήστε ίση ποσότητα ώριμων μπανανών με το βούτυρο στη συνταγή σας για κέικ, μάφιν, ψωμιά και μπισκότα.
Δείτε επίσης: Βάλτε αυτό το φρούτο δίπλα στις πατάτες σας για να διατηρηθούν φρέσκιες περισσότερο
9. ΦΥΤΙΚΟ ΒΟΥΤΥΡΟ
Αν και ελαφρώς διαφορετικά σε γεύση από το κανονικό βούτυρο, τα vegan βούτυρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αναλογία 1:1 για την παραγωγή αρτοσκευασμάτων και παγωτού που έχουν παρόμοια υφή με αυτά που ψήνονται με βούτυρο γαλακτοκομικών. Τα βούτυρα φυτικής προέλευσης είναι επίσης νόστιμα στο ψωμί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σοτάρισμα.
- Δείτε επίσης: Σκάνδαλο με Ιταλικό πελτέ από κινέζικες ντομάτες: «Βάλτε ετικέτες προέλευσης αλλιώς χαθήκαμε», λένε οι Ιταλοί αγρότες
10. ΛΑΔΙ ΑΒΟΚΑΔΟ
Το λάδι αβοκάντο, το οποίο έχει διακριτικά φρουτώδη γεύση, έχει υψηλό σημείο καύσης , γεγονός που το καθιστά ένα καλό υποκατάστατο βουτύρου για το σοτάρισμα, ακόμη και το τηγάνισμα ντόνατς. Αντικαταστήστε το βούτυρο στη συνταγή σας με ίση ποσότητα λαδιού αβοκάντο.
11. ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
Τα αυγά και το λάδι στη μαγιονέζα μπορούν να προσθέσουν υγρασία και πλούτο τόσο στα γλυκά όσο και στα αλμυρά πιάτα. Χρησιμοποιήστε το για κέικ σοκολάτας ή για να φέρετε μια κρεμώδη υφή στις ζύμες. Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε τυρί στη σχάρα , αλείψτε το εξωτερικό του ψωμιού με μαγιονέζα αντί για βούτυρο για να πετύχετε ένα χρυσαφί, τραγανό έδεσμα.
12. GHEE
Το Ghee στα ελληνικά θα το συναντήσετε και ως “εξαγνισμένο” ή “καθαρισμένο” βούτυρο. Πρόκειται για μία ωφέλιμη, διατροφική επιλογή που είναι γνωστή και εφαρμόζεται από τα αρχαία χρόνια στην Ινδία.Το ghee είναι μία πολύ καλή επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, καθώς καθαρίζεται από την λακτόζη και από τις πρωτεΐνες του γάλακτος όπως για παράδειγμα την καζεϊνη.
Είναι ιδανικό για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί έχει υψηλότερο σημείο ανάφλεξης σε σύγκριση με άλλα έλαια. Αυτό σημαίνει ότι όταν μαγειρεύεται η θερμοκρασία δεν προκαλεί εύκολα αλλοιώσεις στην δομή του, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει τοξικά το φαγητό.
Διατηρείται περισσότερο, ακόμα και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και δεν αλλοιώνεται με την ευκολία που επηρεάζονται άλλα βούτυρα. Είναι ευκολόπεπτο και γι’ αυτό προτείνεται η χρήση του αν αντιμετωπίζετε το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή άλλες αντίστοιχες ενοχλήσεις.
Το Ghee είναι βούτυρο που έχει μαγειρευτεί και στραγγιστεί μέχρι να διαχωριστούν το νερό και τα στερεά του γάλακτος και στη συνέχεια να αφαιρεθούν, δημιουργώντας έναν τύπο συμπυκνωμένου ή διαυγασμένου βουτύρου με πλούσια, ξηρή γεύση. Το γκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το βούτυρο σε εναλλαγή 1:1. Χρησιμοποιήστε το για αρτοσκευάσματα και επειδή έχει αφαιρεθεί το νερό, έχει υψηλότερο σημείο καύσης από το βούτυρο, επομένως είναι εξαιρετικό και για τηγάνισμα και σοτάρισμα.
13. ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
Πλούσια σε υφή, νόστιμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βούτυρα ξηρών καρπών όπως αμύγδαλο, κάσιους, φιστίκι και ταχίνι αποτελούν εξαιρετικά υποκατάστατα βουτύρου για το ψήσιμο και το μαγείρεμα. Θα βοηθήσουν στη διατήρηση της υγρασίας στο κουρκούτι και τη ζύμη και θα δώσουν στα αρτοσκευάσματα και σε άλλα πιάτα σας μια γεύση ξηρού καρπού. Εκτός από νόστιμο συστατικό σε πιάτα, είναι νόστιμα αλειμμένα σε ψωμί.
14. ΤΥΡΙ
Το τυρί κρέμα, το μασκαρπόνε, η ρικότα ακόμα και το τυρί cottage μπορούν να αντικαταστήσουν το βούτυρο σε πολλές συνταγές. Χρησιμοποιήστε τυριά πλήρους γάλακτος υψηλής ποιότητας σε αναλογία 1:1 για το βούτυρο και σκεφτείτε να στραγγίσετε τη ρικότα ή τα τυριά κότατζ για να βεβαιωθείτε ότι δεν προσθέτουν πάρα πολλά υγρά στη συνταγή σας.
15. ΧΟΥΜΜΟΣ
Το χούμους είναι ένα μεσογειακό ντιπ που συνήθως παρασκευάζεται από ρεβίθια, ταχίνι, ελαιόλαδο, λεμόνι και μπαχαρικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για βούτυρο σε σούπες και σάλτσες και είναι νόστιμο αλειμμένο πάνω από πίτα ή ψωμί