Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανθότυρο: Η διατροφική αξία – Πόσα λιπαρά έχει και πόσες θερμίδες

ΑρχικήΟικιακάΑνθότυρο: Η διατροφική αξία – Πόσα λιπαρά έχει και πόσες θερμίδες
spot_img

cibum team

Ο ανθότυρος ή το ανθότυρο όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε, είναι ένα από τα πολλά παραδοσιακά τυριά που παράγονται στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα λευκό τυρί, μαλακό σε υφή με ποσοστό υγρασίας 70%, δίχως εξωτερική μεμβράνη και ήπια γεύση που παράγεται από το λεγόμενο τυρόγαλα και έπειτα προστίθεται (περίπου 10-20%) πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα.

«Light» ανθότυρo»

Τα πιο «light» ανθότυρα, δηλαδή αυτά που περιέχουν λιγότερα λιπαρά, παράγονται από το τυρόγαλα μαλακών τυριών όπως είναι για παράδειγμα η φέτα, ενώ τα πιο πλούσια σε λιπαρά, παράγονται από τυρόγαλα ξηρών τυριών όπως το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα.

Ανθότυρο ή φέτα;

Σίγουρα και τα δύο τρόφιμα έχουν να προσφέρουν στον οργανισμό μας σημαντικά θρεπτικά συστατικά . Όσο αφορά την ενεργειακή πρόσληψη, το ανθότυρο αποτελεί μια πιο «ελαφριά» επιλογή τυριού με λιγότερες θερμίδες και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι).

Παρόλα αυτά η φέτα περιέχει διπλάσια ποσότητα ασβεστίου σε σχέση με το ανθότυρο.

Διατροφική αξία (100γρ.)

 

Φέτα

Φρέσκο Ανθότυρο

Θερμίδες (kcal)

275

180

Πρωτεΐνες (g)

17

11,5

Υδατάνθρακες (g)

0,3

2,0

Λιπαρά (g)

23

14

Χοληστερόλη (mg)

70

56

Νάτριο (mg)

550

35

Ασβέστιο (mg)

450

202

Ανθότυρο ή τυρί cottage;

To τυρί cottage, αποτελεί είναι μια θρεπτική επιλογή, πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, φτωχή σε λιπαρά και θερμίδες. Είναι καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, υποστηρίζοντας γερά κόκκαλα και υγιή δόντια

Το τυρί κότατζ έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 σε σχέση με το γάλα, την οποία προσλαμβάνουμε κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το αυγό και τα ψάρια.

Διατροφική αξία (100γρ.)

 

Τυρί cottage

Φρέσκο Ανθότυρο

Θερμίδες (kcal)

98

180

Πρωτεΐνες (g)

22,8

11,5

Υδατάνθρακες (g)

7,3

2,0

Λιπαρά (g)

4,3

14

Χοληστερόλη (mg)

16,9

56

Νάτριο (mg)

364

35

Ασβέστιο (mg)

83

202

Η διατροφική αξία του ανθότυρου

Όσο αφορά την θρεπτική αξία του ανθότυρου, αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, βιταμίνης D και Α.

Σε σχέση με άλλα τυριά περιέχει λιγότερα λιπαρά και αλάτι, γεγονός που το καθιστά ένα δημοφιλές τυρί για εκείνους που θέλουν να προσέξουν περισσότερο την διατροφή τους.

Καταναλώστε το ανθότυρο ως συνοδευτικό μαζί με το κυρίως γεύμα, προσθέτοντάς το στα ζυμαρικά, σε πίτες, σαλάτες, γλυκά ή απλά φτιάξτε ένα γρήγορο σάντουιτς.

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα