Η μυστική επιχείρηση με στόχο την αλληλογραφία της ναζιστικής Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα συμμαχικά στρατεύματα οργάνωσαν την επιχείρηση «Corn Flakes», η οποία περιελάμβανε την τοποθέτηση αντιναζιστικού προπαγανδιστικού υλικού στη γερμανική ταχυδρομική υπηρεσία.
Στις 5 Ιανουαρίου 1945, όταν τα γερμανικά στρατεύματα προσπαθούσαν να αντισταθούν στις επιθέσεις των συμμαχικών στρατευμάτων, ένα τρένο που μετέφερε εμπορεύματα για το ταχυδρομείο του Ράιχ δέχθηκε αεροπορική επίθεση.
Το τρένο εκτροχιάστηκε, με αποτέλεσμα να διασκορπιστούν επιστολές και άλλα έγγραφα. Το δεύτερο κύμα αεροπλάνων έριξε εκατοντάδες επιστολές στον τόπο του συμβάντος. Οι επιστολές αυτές έφεραν ένα γραμματόσημο αντιναζιστικής προπαγάνδας με τη μορφή του Χίτλερ που απεικονιζόταν ως θάνατος καθώς και, αντί για «Deutsches Reich» (Γερμανική Αυτοκρατορία). Στα γραμματόσημα μπορούσε κανείς να διαβάσει «Futsches Reich» (Ερειπωμένη Αυτοκρατορία).
Η ιδέα πίσω από αυτή την ασυνήθιστη συμμαχική επιχείρηση ήταν να συγκεντρώσει η γερμανική ταχυδρομική υπηρεσία την ψεύτικη αλληλογραφία, μαζί με την πραγματική αλληλογραφία από το κατεστραμμένο τρένο, και να παραδώσει τη συμμαχική προπαγάνδα στα γερμανικά σπίτια.
Ενώ οι Σύμμαχοι έριχναν εκατοντάδες χιλιάδες φυλλάδια πάνω από τη Γερμανία πριν από τον Ιανουάριο του 1945, οι αξιωματικοί που ήταν υπεύθυνοι για τις προσπάθειες ψυχολογικού πολέμου ήθελαν να βεβαιωθούν ότι ο γερμανικός λαός θα διάβαζε αυτά τα προπαγανδιστικά φυλλάδια και τις εφημερίδες προτού οι γερμανικές αρχές μπορέσουν να τα κατασχέσουν.
Οι αξιωματικοί των συμμαχικών μυστικών υπηρεσιών υπέθεσαν ότι οι Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι ήταν απίθανο να πάρουν και να διαβάσουν φυλλάδια σε δημόσιους χώρους, όπου θα μπορούσαν ενδεχομένως να τους παρατηρήσουν οι γείτονές τους και να τους καταγγείλουν στην Γκεστάπο, θα ήταν πιο πρόθυμοι να διαβάσουν φυλλάδια στην ιδιωτικότητα των σπιτιών τους.
Για να ξεγελάσουν τις γερμανικές αρχές ώστε να παραδώσουν την αλληλογραφία, οι άνδρες και οι γυναίκες των μυστικών υπηρεσιών έψαξαν σε προπολεμικούς γερμανικούς καταλόγους και εφημερίδες εν καιρώ πολέμου για διευθύνσεις. Δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση επέτρεπε την αποστολή επίσημης και επαγγελματικής αλληλογραφίας μόνο τους τελευταίους μήνες του πολέμου, οι Σύμμαχοι χρησιμοποίησαν τις διευθύνσεις επιστροφής των γερμανικών επιχειρήσεων.
Η αλληλογραφία των μυστικών υπηρεσιών περιείχε επίσης ένα εύλογο μείγμα από χειρόγραφους και δακτυλογραφημένους φακέλους, καθώς και εφημερίδες που απεικόνιζαν τη γερμανική ανώτατη διοίκηση διχασμένη και αποθαρρυμένη.
Οι Σύμμαχοι ονόμασαν την προσπάθεια «Επιχείρηση Cornflakes», από τα δημητριακά πρωινού, καθώς οι πολίτες του Ράιχ ήλπιζαν ότι θα διάβαζαν τις εφημερίδες κατά τη διάρκεια του πρωινού τους γεύματος. Μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του 1945, η 14η Μοίρα Μαχητικών της 15ης Πολεμικής Αεροπορίας έριξε 320 ταχυδρομικούς σάκους που περιείχαν 96.000 πλαστά γράμματα κατά τη διάρκεια δέκα αποστολών πάνω από τη νότια Γερμανία και την Αυστρία.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τουλάχιστον ένα μέρος αυτής της αλληλογραφίας έφτασε σε γερμανικά σπίτια. Ωστόσο, ήταν δύσκολο να μετρηθεί η άμεση συμβολή της επιχείρησης στην αποδυνάμωση του γερμανικού ηθικού, δεδομένου ότι οι Σύμμαχοι χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους για να μεταδώσουν τα μηνύματά τους στη Γερμανία.
Κατά ειρωνικό τρόπο, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην “Επιχείρηση Cornflakes” ήταν το γεγονός ότι οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί είχαν ισοπεδώσει τόσες πολλές γερμανικές πόλεις μέχρι τις αρχές του 1945, ώστε πολλοί Γερμανοί εγκατέλειψαν τα κατεστραμμένα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες. Χωρίς διεύθυνση για να παραδώσει την αλληλογραφία, η γερμανική κυβέρνηση κατέστρεψε μεγάλο μέρος της.