Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί είναι απαραίτητο να μουλιάζουμε τις πατάτες σε νερό πριν από το τηγάνισμα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί είναι απαραίτητο να μουλιάζουμε τις πατάτες σε νερό πριν από το τηγάνισμα
spot_img

Όσο πιο πολύ κολυμπούν οι πατάτες στο νερό πριν τις φάμε τόσο το καλύτερο για την υγεία μας

Το μούλιασμα της πατάτας σε νερό, πριν μπει στο τηγάνι, μπορεί να μειώσει και κατά 50% τα επίπεδα ενός επικίνδυνου χημικού, του ακρυλαμιδίου, το οποίο έχει «στοιχειώσει» τα τελευταία χρόνια τη ζωή μας.

- Advertisement -

Ολα ξεκίνησαν το 2002, οπότε και δημοσιεύθηκε μελέτη σουηδών ειδικών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Φορέα Ελέγχου Τροφίμων της Σουηδίας, η οποία έδειξε ότι το τηγάνισμα ή το ψήσιμο σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 120 βαθμών Κελσίου τροφών πλούσιων σε άμυλο προκαλεί τη μετατροπή ενός αμινοξέος- ασπαραγίνη – στο δυνητικά καρκινογόνο ακρυλαμίδιο. Έκτοτε οι περισσότεροι νιώθουν τύψεις κάθε φορά που τρώνε ένα μπισκότο, ένα πιάτο τηγανητές πατάτες ή ένα σακουλάκι τσιπς.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρείας έρευνα τροφίμων Leatherhead Food Ιnternational η λύση ώστε να απολαμβάνουμε με λιγότερο φόβο τις αγαπημένες μας αμυλούχες τροφές, είναι να βυθίσουμε τις πατάτες σε νερό για δύο ώρες ώστε να μειώσουμε στο ήμισυ τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the Science of Food and Αgriculture», εάν κάποιος απλώς πλύνει τις πατάτες πριν από το τηγάνισμα μειώνει τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου κατά 23%. Εάν τις βυθίσει σε νερό για 30 λεπτά επιτυγχάνει μείωση κατά 38%, ενώ αν τις μουλιάσει στο νερό για δύο ώρες η μείωση σχηματισμού του χημικού φθάνει στο 48%. Ολα αυτά όμως ισχύουν μόνο όταν δεν ξεροτηγανίσει τις πατάτες στη συνέχεια. Οπως ανέφερε η επικεφαλής των ερευνητών δρ Ρέιτσελ Μπαρτς «έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες από τη βιομηχανία τροφίμων με στόχο τη μείωση του ακρυλαμιδίου στα αμυλούχα προϊόντα. Ωστόσο δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα φαγητά που μαγειρεύονται στο σπίτι και έτσι θελήσαμε να αναζητήσουμε τρόπους μείωσης των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα σπιτικά φαγητά».

Τόσο στο ψήσιμο όσο και στο τηγάνισμα οι αμυλούχες τροφές πρέπει να μαγειρεύονται ως ότου λάβουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και όχι χρυσοκαφέ χρώμα, σημείωσαν πρόσφατα ευρωπαίοι ειδικοί μέσω μεγάλης τριετούς μελέτης που εκπονήθηκε με χρηματοδότηση της ΕΕ. Οι ειδικοί συνέστησαν κατανάλωση τροφών με άμυλο που μαγειρεύονται στο σπίτι, αντί για τις έτοιμες επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν περισσότερο ακρυλαμίδιο.


Με βάση έρευνες σε ζώα εκτιμάται ότι το πιθανό ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ακρυλαμιδίου το οποίο δύναται να προσλάβει ο άνθρωπος είναι της τάξεως των 15 ως 50 μικρογραμμαρίων ανά κιλό την ημέρα, ανάλογα με το σωματικό βάρος. Πάντως, το μόνο επίσημο όριο διεθνώς για το ακρυλαμίδιο αφορά το νερό (0,1 μικρογραμμάρια ανά λίτρο). Πειράματα που διεξήγαγαν μάλιστα οι ερευνητές σε ποντίκια έδειξαν ότι οι τροφές με ακρυλαμίδιο προκάλεσαν σε πολλά από αυτά μορφές καρκίνου όπως του γαστρεντερικού σωλήνα, του μαστού και των όρχεων.

Δείτε ακόμη: Απίστευτη παρενέργεια: Ποια δημοφιλής δίετα δεν αφήνει τα μαλλιά σου να μακρύνουν;

Δείτε ακόμη: Kraft Heinz, Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé και Mars στο σκαμνί για συνωμοσία στη δημιουργία εθιστικών προϊόντων για παιδιά

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άνοιξαν “ύπουλα” τα πρώτα σουπερμάρκετ ASDA και MORRISONS στην Ελλάδα – Δείτε φωτογραφίες

Οι πρώτες αντιδράσεις Σκλαβενίτη, ΑΒ και Lidl - Η σιωπή της ΜΑΣΟΥΤΗΣ - Τα άρθρα στα βρετανικά μέσα

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα