Κλαίμε όταν είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι και συγκινημένοι… αλλά γιατί;
Συγκινητικές ταινίες, αγχωτικά γεγονότα στο σπίτι ή τη δουλειά, ακόμη και καλά νέα, όπως ένας γάμος ή ένα μωρό, μπορεί να πλημμυρίσουν τα μάτια με δάκρυα. Αφήστε τα να κυλήσουν ελεύθερα, λένε οι ειδικοί γιατί αυτό το ξέσπασμα έχει μεγάλη θετική επίδραση στο σώμα και το μυαλό σας! Δείτε πώς:
Το κλάμα ανακουφίζει από το άγχος
Το κλάμα συνδέεται άμεσα με τα συναισθήματα, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα πώς ακριβώς συνδέεται η φυσική πράξη του κλάματος με τα συναισθήματά μας. Γιατί κλαίμε όταν είμαστε λυπημένοι (και μερικές φορές χαρούμενοι); «Φαίνεται ότι το κλάμα ξεκινά αμέσως μετά την κορύφωση της φυσιολογικής διέγερσης καθώς η συμπαθητική δραστηριότητα αρχίζει να μειώνεται και η παρασυμπαθητική δραστηριότητα αυξάνεται, βοηθώντας το σώμα να επανέλθει στην ομοιόσταση», λέει η Lauren Bylsma , PhD, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Με άλλα λόγια, το κλάμα εμφανίζεται καθώς το σώμα μας επιστρέφει από μια κατάσταση διέγερσης, «μάχης ή φυγής» σε μια ήρεμη κατάσταση «ξεκούρασης και πέψης».
- Δείτε ακόμη: Κίνδυνος αιμολυτικής αναιμίας από κουρκουμά που εισήχθη στην Ευρώπη – Ειδοποίηση RASFF
- Δείτε ακόμη: Πώς ένας παραγωγός που κατηγορήθηκε για πρόκληση επιδημίας E. coli χάρισε μια ολόκληρη Πολιτεία στον Τραμπ
Το κλάμα τονώνει τη διάθεση
«Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων γενικά αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα μετά το κλάμα», λέει ο Jonathan Rottenberg , PhD, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.
Και το πώς αντιδρούν οι άλλοι στο κλάμα μας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τον καθορισμό του πώς νιώθουμε μετά, σύμφωνα με τον Ad Vingerhoets , PhD, συγγραφέα του Why Only Humans Weep και καθηγητή κοινωνικών και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Tilburg την Ολλανδία. «Αν αντιδράσουν με κατανόηση και βοήθεια, είναι πολύ πιο πιθανό να νιώσετε καλύτερα από ό,τι αν σας γελοιοποιήσουν και νιώθετε αμηχανία», λέει ο Δρ. Vingerhoets. «Σε πολλές περιπτώσεις, η καλύτερη διάθεση μετά το κλάμα είναι συνέπεια της συναισθηματικής υποστήριξης και παρηγοριάς».
Το να κλάψετε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή ή γύρω από άτομα που αντιδρούν αρνητικά στο κλάμα σας μπορεί σίγουρα να σας κάνει να νιώσετε χειρότερα. «Το κλάμα στο σπίτι ή με φίλους που υποστηρίζουν είναι υγιές, αλλά το κλάμα στη δουλειά μπορεί να θεωρηθεί ακατάλληλο», λέει η ψυχίατρος Judith Orloff , MD, συγγραφέας του The Empath’s Survival Guide: Life Strategies for Sensitive People . Επιπλέον, αν και το κλάμα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα μακροπρόθεσμα, μελέτες δείχνουν ότι οι άμεσες συνέπειες του κλάματος μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν τη διάθεσή μας. «Σε μια εργαστηριακή μελέτη με άτομα που παρακολουθούν μια συγκινητική ταινία, χρειάζεται λίγος χρόνος για να νιώσουν καλύτερα οι άνθρωποι που έχουν κλάψει», λέει ο Δρ. Vingerhoets. «Αμέσως μετά από μια συγκινητική ταινία, οι συμμετέχοντες ανέφεραν χειρότερη διάθεση, αλλά 20 λεπτά και, κυρίως, 90 λεπτά αργότερα, ανέφεραν καλύτερη διάθεση από ότι πριν από την ταινία». Έτσι, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εμφανιστούν τα αποτελέσματα του κλάματος που τονώνουν τη διάθεση.
- Δείτε ακόμη: Γιατί τα μελομακάρονα δεν είναι Vegan (…και πώς θα τα κάνετε να είναι!)
- Δείτε ακόμη: Ανακαλούνται πατατάκια Lay’s
Το κλάμα βελτιώνει την επικοινωνία
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κλάμα στους ανθρώπους εξελίχθηκε αρχικά ως ένας τρόπος για το βρέφος να τραβήξει την προσοχή της μητέρας του. «Τα ανθρώπινα βρέφη είναι τα πιο αβοήθητα πλάσματα—δεν μπορούν να προσκολληθούν στη γούνα όπως άλλα πρωτεύοντα ή να ακολουθήσουν τη μητέρα τους σαν πάπιες», λέει ο Δρ. Vingerhoets. Τα δάκρυα μωρών και παιδιών προσθέτουν ένα οπτικό στοιχείο σε αυτή την κραυγή για βοήθεια και στοχεύουν σε έναν συγκεκριμένο φροντιστή που μπορεί να τα δει. Ως ενήλικες, οι άνθρωποι έχουν προσαρμόσει αυτή τη βιολογική λειτουργία σε συναισθηματική. «Τα δάκρυα των ενηλίκων, όπως το φωνητικό κλάμα, μεταφέρουν κυρίως το μήνυμα «Σε χρειάζομαι, βοήθησέ με!»» λέει ο Δρ. Vingerhoets. «Είναι, συγκεκριμένα, μια αντίδραση σε μια κατάσταση ανικανότητας, η οποία είναι το αντίθετο της μάχης ή φυγής».
Το κλάμα σφυρηλατεί δεσμούς
Όταν επικοινωνούμε με τους άλλους μέσα από δάκρυα, αποκαλύπτουμε τη δική μας ευπάθεια. «Με υποστηρικτικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα αυξημένο αίσθημα δεσμού και σύνδεσης», λέει ο Δρ Orloff. «Εμπιστεύεσαι αρκετά το άτομο για να κλάψεις ενώ αυτό είναι παρόν». Το κλάμα είναι, επομένως, ένα σημάδι ότι νιώθουμε κοντά σε κάποιον, και αυτό μπορεί να προωθήσει μια ενσυναίσθηση και μια συναισθηματική σύνδεση. Ο Δρ. Vingerhoets λέει ότι επειδή δεν μας αρέσει να δείχνουμε την αδυναμία μας σε αγνώστους, προσπαθούμε να μην κλαίμε μπροστά τους και αντ’ αυτού φυλάσσουμε τα δάκρυά μας για αυτούς που είμαστε πιο κοντά.
Το κλάμα είναι μια ιδιωτική απελευθέρωση
Αν το κλάμα είναι ένα τόσο σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας, γιατί κλαίμε όταν είμαστε μόνοι; Μια δημοσκόπηση της αεροπορικής εταιρείας Virgin Atlantic, πριν από συγκινητικές ταινίες, έδειξε ότι το 41 τοις εκατό των ανδρών έκρυβαν δάκρυα στις κουβέρτες τους ενώ βρίσκονταν σε πτήσεις (οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να προσποιηθούν ότι είχαν κάτι στα μάτια τους). Συχνά όταν οι άνθρωποι κλαίνε ιδιωτικά, στην πραγματικότητα εξακολουθούν να κάνουν έκκληση για βοήθεια, όπως να ζητούν βοήθεια από τον Θεό.
- Δείτε ακόμη: Μελομακάρονα… σοκολάτα Dubai πρόλαβε κι έφτιαξε ο Πετρετζίκης
- Δείτε ακόμη: Ποπ κορν: Κι όμως μπορεί να είναι πιο υγιεινό από τα φρούτα και τα λαχανικά!
Το κλάμα μπορεί να διώξει τις τοξίνες
Ο βιοχημικός William Frey πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή έρευνα με πάνω στο κλάμα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και παρατήρησε ότι τα δάκρυα βοηθούν να απελευθερωθεί το σώμα από τις ανεπιθύμητες τοξίνες. «Σύγκρινε τα ερεθιστικά δάκρυα [όπως από το κόψιμο του κρεμμυδιού] με τα συναισθηματικά δάκρυα και βρήκε κάποιες χημικές διαφορές, όπως υψηλότερη περιεκτικότητα σε ορισμένες πρωτεΐνες στα συναισθηματικά δάκρυα, που μπορεί να οφείλονται στην απελευθέρωση παραπροϊόντων του στρες», εξηγεί ο Δρ Bylsma.
Το κλάμα μπορεί να είναι ένα φυσικό απολυμαντικό
Ένα άλλο από τα οφέλη του κλάματος είναι ότι βοηθά στην εξόντωση των βακτηρίων. Είναι αλήθεια ότι τα δάκρυα περιέχουν λυσοζύμη, μια πρωτεΐνη που μπορεί να καταστρέψει επιβλαβή μόρια .
Τα δάκρυα βοηθούν τα μάτια σας
Τα δάκρυα υγραίνουν τα μάτια και τα κρατούν υγιή. «Η βιολογική λειτουργία των δακρύων είναι να διατηρεί το μάτι υγρό ή να το προστατεύει από αναθυμιάσεις ή υπολείμματα που εισέρχονται στο μάτι», λέει ο Δρ Bylsma. «Τα συναισθηματικά δάκρυα φαινόταν να έχουν εξελιχθεί από αυτή τη βασική βιολογική διαδικασία σε κάτι πιο περίπλοκο στους ανθρώπους που μπορεί να συμβεί για καθαρά συναισθηματικούς και όχι φυσικούς λόγους». Παρόλα αυτά, τα άτομα που δεν ενυδατώνονται από δάκρυα μπορεί να εμφανίσουν «ξηροφθαλμία», η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο και ακόμη και να οδηγήσει σε απώλεια όρασης. Αντίθετα, το πολύ κλάμα μπορεί πραγματικά να ερεθίσει τα μάτια, γι’ αυτό κοκκινίζουν και πρήζονται. Πώς συνδέεται αυτό με το συναισθηματικό κλάμα; Δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά μια μελέτη ασθενών με την πάθηση της ξηροφθαλμίας, το σύνδρομο Sjogren, διαπίστωσε ότι είχαν μειωμένη ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων τους.
Το κλάμα συνδέεται με τις ορμόνες του φύλου
Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να σημαίνει ότι οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να κλάψουν. «Υπάρχουν κυρίως ανέκδοτες ενδείξεις –σε τρανσέξουαλ [άτομα] και άνδρες με καρκίνο του προστάτη που λαμβάνουν αντιορμόνες, αλλά και κάποιες μελέτες σε ζώα – ότι η τεστοστερόνη έχει ανασταλτική επίδραση στο κλάμα», λέει ο Δρ. Vingerhoets. Για τις γυναίκες, μια αλλαγή στο επίπεδο των οιστρογόνων μπορεί να αυξήσει το κλάμα κατά τη διάρκεια του κύκλου και μετά τον τοκετό. Όμως, το πόσο συχνά κλαίνε άνδρες και γυναίκες έχει επίσης μια πολιτιστική συνιστώσα. «Η διαδικασία του κλάματος είναι σωματικά ίδια από όσο έχουμε μετρήσει, αλλά οι γυναίκες κλαίνε πολύ πιο συχνά από τους άνδρες», λέει η Δρ Bylsma. «Οι άντρες συχνά συγκρατούν τα δάκρυα φοβούμενοι ότι η κοινωνία δεν θα τους θεωρήσει τόσο δυνατούς ή ισχυρούς—είναι ρυθμισμένοι να ντρέπονται για τα δάκρυα τους», λέει ο Δρ Ορλοφ.
Το κλάμα έχει σημαντικές σωματικές επιπτώσεις
Το κλάμα δεν είναι απλώς μια συναισθηματική πράξη – είναι σωματική. Οι λυγμοί, οι πονοκέφαλοι, το κηλιδωμένο δέρμα, η καταρροή και τα κουνήματα σε όλο το σώμα είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το κλάμα στο σώμα σας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον Δρ Rottenberg, έχει να κάνει με την υψηλή κατάσταση διέγερσης. Το κλάμα μπορεί να είναι η γέφυρα που οδηγεί σε μια πιο ξεκούραστη κατάσταση. «Οι άνθρωποι που κλαίνε παρουσιάζουν αυξημένους καρδιακούς παλμούς και αυξημένη εφίδρωση.
Το κλάμα επηρεάζει και άλλες ορμόνες
«Αν και τα λίγα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι πραγματικά ισχυρά, έχει προταθεί ότι η προλακτίνη μπορεί να διευκολύνει το κλάμα», λέει ο Δρ. Vingerhoets. «Ίσως μπορεί να εξηγήσει τη ευσυγκινησία της μητρότητας, τις επιδράσεις του αλκοόλ στο κατώφλι του κλάματος και τα περιστασιακά δάκρυα κατά τη διάρκεια του οργασμού». Γνωρίζουμε ότι το κλάμα αυξάνει τις ενδορφίνες, τις φυσικές ορμόνες της καλής αίσθησης του σώματος, προσθέτει ο Δρ. Orloff, «έτσι το κλάμα απελευθερώνει ξεκάθαρα την ένταση και, ως εκ τούτου, αισθάνεστε καλύτερα».
Το χαρούμενο κλάμα βοηθά επίσης στη χαλάρωση του σώματος
Όπως και με τα αρνητικά συναισθήματα, ένα επίπεδο αυξημένης διέγερσης λόγω θετικών συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε κλάματα. «Το κλάμα από αρνητικά συναισθήματα όπως η λύπη, η απογοήτευση και ο θυμός είναι πιο συνηθισμένο, αλλά το κλάμα συμβαίνει και κατά τη διάρκεια ακραίων θετικών συναισθημάτων, όπως η ευτυχία, η κατάπληξη και το δέος», λέει ο Δρ Bylsma. «Φαίνεται ότι το κλάμα συνδέεται με έντονη φυσιολογική διέγερση που μπορεί να συνδεθεί τόσο με θετικά όσο και με αρνητικά συναισθήματα και εμφανίζεται αμέσως μετά την κορύφωση της συναισθηματικής εμπειρίας καθώς το άτομο αρχίζει να βιώνει την απελευθέρωση αυτού του συναισθήματος». Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να κλαίμε σε γάμους, όταν βλέπουμε ένα νεογέννητο μωρό ή ακόμα και σε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.