Πίσω από την ανακάλυψη του μπέικιν πάουντερ κρύβεται ένας μεγάλος έρωτας.
Κάθε κουζίνα που… σέβεται τον εαυτό της, έχει ένα βάζο ή μία χάρτινη συσκευασία με μπέικιν πάουντερ. Και πώς να μην έχει, αφού είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά σε γλυκά και όχι μόνο και χρησιμοποιείται για να αυξήσει τον όγκο και να ελαφρύνει την υφή των αρτοσκευασμάτων.
Το μπέικιν πάουντερ είναι μια ξηρή χημική διογκωτική ουσία, μείγμα διττανθρακικής σόδας με ένα ξηρό όξινο συστατικό και χρησιμοποιείται αντί της μαγιάς. Λειτουργεί απελευθερώνοντας αέριο διοξείδιο του άνθρακα σε ένα κουρκούτι ή ζύμη μέσω μιας αντίδρασης οξέος-βάσης, προκαλώντας διαστολή φυσαλίδων στο υγρό μείγμα και διογκώνοντας έτσι το μείγμα.
Η ανακάλυψη του μπέικιν πάουντερ έγινε το 1843 στην Αγγλία από τον χημικό τροφίμων Alfred Bird ως χειρονομία αγάπης προς την σύζυγό του που ήταν αλλεργική στη μαγιά και στα αυγά. Για τον ίδιο λόγο o Bird δημιούργησε και την κρέμα χωρίς αυγά με την προσθήκη κορν φλάουρ στη βασική συνταγή. Πρόκειται για την γνωστή Bird’s Custard.
Η χρήση του μπέικιν πάουντερ έφερε επανάσταση κυρίως στην αρτοποιία όσον αφορά την ελαχιστοποίηση του χρόνου και της εργασίας που απαιτείται για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων και οδήγησε στη δημιουργία νέων τύπων κέικ, μπισκότων και άλλων αρτοσκευασμάτων.
- Δείτε ακόμη: Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα
Με τι μπορείτε να αντικαταστήσετε το μπέικιν πάουντερ
Οι “μαγικές” του ιδιότητες το κάνουν απαραίτητο υλικό σε κάθε λειτουργική κουζίνα αλλά τώρα που το σπίτι πρέπει να μυρίσει Χριστούγεννα, είναι απαραίτητο και στους περιστασιακούς μάγειρες. Τι γίνεται λοιπόν όταν κάποιος αποφασίζει να φτιάξει κουλουράκια, βασιλόπιτα ή κέικ, δεν έχει μπέικιν πάουντερ στο ντουλάπι και δεν μπορεί να βρει άμεσα. Υπάρχει κάποιο άξιο υποκατάστατο;
Σύμφωνα με το realsimple υπάρχουν 8 άλλες επιλογές που μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά με το ίδιο αποτέλεσμα. Το πιο απλό είναι να χρησιμοποιήσετε αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του το οποίο περιέχει έτσι κι αλλιώς μπέικιν πάουντερ. Και το ανθρακούχο νερό (χωνευτική σόδα χωρίς ζάχαρη) είναι μία καλή εναλλακτική απλώς πρέπει αντί για οποιοδήποτε άλλο υγρό στη συνταγή όπως νερό ή γάλα να προσθέσετε τη σόδα. Μία άλλη επιλογή είναι η χρήση μαγειρικής σόδας μαζί άλλα συστατικά όπως κρέμα ταρτάρ, χυμός λεμονιού, βουτυρόγαλα, μελάσα, γιαούρτι και ξύδι.
Ο χυμός λεμονιού μαζί με μαγειρική σόδα ( ανάμιξη ½ κουταλάκι χυμού λεμονιού με ¼ κουταλάκι μαγειρικής σόδας) είναι μία κατάλληλη εναλλακτική αλλά προτιμάται σε αρτοσκευάσματα που θέλουμε να έχουν γεύσεις εσπεριδοειδών.
Το μπέικιν πάουντερ συνήθως περιέχει κρέμα ταρτάρ, οπότε αυτή είναι η καλύτερη ανταλλαγή. Για να το φτιάξετε, ανακατέψτε μαζί 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και 1/2 κουταλάκι του γλυκού κρέμα ταρτάρ. Δεδομένου ότι η κρέμα ταρτάρ είναι άοσμη, δεν θα επηρεάσει τη γεύση του τελικού προϊόντος.
Το βουτυρόγαλα γνωστό και ως όξινο γάλα, μαζί με σόδα είναι και αυτό μία καλή επιλογή. Προσθέστε ένα επιπλέον 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα στα ξηρά συστατικά σας. Στη συνέχεια, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι βουτυρόγαλα στα υγρά υλικά σας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και την ίδια αναλογία λειτουργεί και το μείγμα γιαουρτιού με μαγειρική σόδα.
Η Μελάσα που είναι ελαφρώς όξινη μαζί με μαγειρική σόδα σε αναλογία σε αναλογία 1/4 φλιτζάνι μελάσα με 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα θα φέρει μεν το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά το προϊόν θα είναι λίγο πιο γλυκό.
Το ξύδι σε συνδυασμό με μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης, για να αντικαταστήσετε το μπέικιν πάουντερ σε συνταγές ψησίματος. Το ξίδι έχει μια ξεχωριστή γεύση, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα σε συνταγές που απαιτούν άφθονη ζάχαρη, όπως μπισκότα και κέικ.