Κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και ο κίνδυνος ψωρίασης
Μόλις σήμερα δημοσιεύτηκε μελέτη που διαπίστωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF). Όπως υπάρχει και άλλος ένας κίνδυνος που κρύβουν τα UPF σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients: ο κίνδυνος ψωρίασης.
Οι πωλήσεις υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) αυξάνονται ραγδαία παγκοσμίως και έχουν υπάρξει αναφορές που συνδέουν την κατανάλωση UPF με αρκετές χρόνιες ασθένειες. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα προοπτικά στοιχεία που διερευνούν την επίδραση του UPF στις φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις.
Ο στόχος της παρούσα μελέτης ήταν να διερευνήσει τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης UPF και της επίπτωσης της ψωρίασης χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 121.019 άτομα ηλικίας 40–69 ετών. Σε μια περίοδο παρακολούθησης 12 ετών, 1.043 συμμετέχοντες ανέπτυξαν ψωρίαση. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι μια αύξηση 10% στην κατανάλωση UPF αύξησε τον κίνδυνο περιστατικής ψωρίασης κατά 6%. Η αντικατάσταση του 20% του βάρους UPF στη συνολική δίαιτα με ισοδύναμη αναλογία μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με 18% μείωση του κινδύνου ψωρίασης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές διάφοροι πιθανοί μηχανισμοί μπορεί να εξηγήσουν τη θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης UPF και της ψωρίασης. Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η παχυσαρκία είναι πιθανώς ένας από τους παράγοντες που προκαλούν την ψωρίαση και τα UPF σχετίζονται σημαντικά με το αυξημένο βάρος. Ένας άλλος πιθανός μηχανισμός που αυξάνει τον κίνδυνο ψωρίασης σχετίζεται πιθανώς με τη χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού που προκαλείται από τη λήψη UPF. Τα UPF, συνήθως με υψηλά επίπεδα ραφιναρισμένων σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών οξέων, χαμηλές ποσότητες διαιτητικών ινών ή μικροθρεπτικών συστατικών και πολυάριθμα πρόσθετα τροφίμων και επιβλαβείς ουσίες που παράγονται κατά τη βιομηχανική διαδικασία, πιθανώς προκαλούνχρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού στο σώμα. Δεδομένου ότι η ενεργειακή πυκνότητα του UPF είναι συνήθως υψηλότερη από εκείνη των μη επεξεργασμένων τροφίμων, η αύξηση της κατανάλωσης του UPF μπορεί αντίστοιχα να μειώσει την πρόσληψη ορισμένων αντιφλεγμονωδών τροφίμων, όπως φρέσκα λαχανικά και φρούτα, επιδεινώνοντας έτσι περαιτέρω το επίπεδο φλεγμονής.
Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι είτε μια δίαιτα που περιέχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είτε η προσθήκη προσθέτων τροφίμων όπως γαλακτωματοποιητές και πυκνωτικά μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη μικροβιακή ποικιλότητα του εντέρου. Ωστόσο, με την πρόοδο στην έρευνα του ανθρώπινου μικροβιώματος, ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών στοιχείων έχει τονίσει ότι η δυσβίωση του μικροβιώματος, που χαρακτηρίζεται από αλλοιωμένη ποικιλομορφία και σύνθεση, είναι πιθανό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ρύθμιση της φλεγμονής και των ανοσολογικών αποκρίσεων, προκαλώντας έτσι ψωρίαση.
Συνοπτικά, αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη που διερεύνησε και ανέδειξε έναν αυξημένο κίνδυνο ψωρίασης που σχετίζεται με τη λήψη UPF. Τα ευρήματα της έρευνα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση UPF σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο ψωρίασης και αυτή η σύνδεση μπορεί να διαμεσολαβείται από φλεγμονώδεις αποκρίσεις και παχυσαρκία. Αυτό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο του ελέγχου της πρόσληψης UPF στην πρωτογενή πρόληψη της ψωρίασης.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.mdpi.com/2072-6643/17/9/1473
Αναφορά: Peng, X., Li, X., He, J., He, M., Ning, N., Chen, L., Yao, P., Tang, Y., & Li, Y. (2025). Κατανάλωση Υπερεπεξεργασμένων Τροφίμων και Κίνδυνος Ψωρίασης: Μια Μεγάλη Προοπτική Μελέτη Κοόρτης. Nutrients , 17 (9), 1473. https://doi.org/10.3390/nu17091473