Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα 7 λάθη στο σουπερμάρκετ, που δεν κάνουν ποτέ οι ειδικοί ασφάλειας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΤα 7 λάθη στο σουπερμάρκετ, που δεν κάνουν ποτέ οι ειδικοί ασφάλειας τροφίμων
spot_img

Συμβουλές για έξυπνες αγορές ασφαλών προϊόντων

Για κάποιους τα ψώνια μπορεί να είναι μια από τις πιο ευχάριστες δουλειές του σπιτιού, αλλά δεν είναι χωρίς ευθύνη! Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να αποδειχτούν και… επικίνδυνα!

Ο FDA υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 48 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών ετησίως που ισοδυναμεί με έναν στους έξι Αμερικανούς που αρρωσταίνουν κάθε χρόνο. Ακόμη χειρότερα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 128.000 νοσηλείες και 3.000 θάνατοι λόγω τροφιμογενών ασθενειών.

Κι όμως, μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία του εαυτού σας και της οικογένειάς σας αποφεύγοντας κοινά λάθη αγορών σε είδη παντοπωλείου και τηρώντας τους βασικούς κανόνες ασφάλειας τροφίμων μόλις επιστρέψετε στο σπίτι και στην κουζίνα σας. Δείτε τα κορυφαία λάθη που πρέπει να αποφύγετε, σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλεια των τροφίμων.

1. Επιλέξτε το σωστό κατάστημα για τις αγορές σας

Οι καταναλωτές συχνά γοητεύονται από στυλάτα μαγαζιά της αγοράς θεωρώντας ότι η ασφάλεια των τροφίμων σε αυτά είναι δεδομένη, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα, λέει ο Gevork Kazanchyan, καθηγητής στο California State University, Northridge, και υπεύθυνος και θέματα δημόσιας υγείας. “Η αισθητική προβολής ενός καταστήματος ή η ταυτότητα της επωνυμίας που διατίθεται στο εμπόριο, δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη της ασφάλειας του αποθέματος ή της αλυσίδας εφοδιασμού του.” 

Οι έμποροι λιανικής φαίνεται να κάνουν καλύτερη δουλειά με την ασφάλεια των τροφίμων μετά τον COVID, λέει η Sheana Davis, τυροκόμος, σεφ και ιδιοκτήτρια του The Epicurean Connection. Αλλά η Davis, η οποία είναι πιστοποιημένη από το ServSafe, λέει ότι εξακολουθεί να μένει έκπληκτη από το πόσο λίγα μέλη του προσωπικού φορούν μάσκες και γάντια όταν χειρίζονται τρόφιμα. Κοιτάμε λοιπόν αν το προσωπικό φοράει μάσκα και γάντια, αν υπάρχουν προστατευτικά πάνω από τα χύμα προϊόντα όπως οι ελιές… Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι από τις συνθήκες υγιεινής, σκεφτείτε να ψωνίσετε αλλού.

2. Μην αγοράζετε τρόφιμα με κατεστραμμένη συσκευασία

Ελέγξτε τι αγοράζετε. “Αν υπάρχει βαθούλωμα, σκουριά, «πρήξιμο» ή άλλες ατέλειες στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή οποιαδήποτε παραβίαση στη συσκευασία, τότε απορρίψτε το προϊόν”, λέει ο Kazanchyan.

3. Μην αγνοείτε τη θερμοκρασία του έτοιμου φαγητού

Τα σούπερ μάρκετ συχνά έχουν έτοιμο φαγητό στο τμήμα ντελικατέσεν. Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε κάποιο, ο Kazanchyan λέει να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τη θερμοκρασία συντήρησης. «Αναζητήστε ένα θερμόμετρο στην όψη της θήκης που να δείχνει πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου για ζεστό φαγητό και το κρύο φαγητό πρέπει να είναι στους 5 βαθμούς ή λιγότερο».

4. Προσοχή στα θαλασσινά και τα οστρακοειδή

Εάν θέλετε να αγοράσετε ψάρια δείτε αν αυτά διατηρούνται σε πάγο και καταναλώστε τα το συντομότερο δυνατό», λέει ο Καζαντσιάν. Επιπλέον, “Εάν δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε λίγο μετά την αγορά, μαγειρέψτε τα ή καταψύξτε τα. Το ίδιο ισχύει και για το κρέας.” Η Davis λέει ότι εκτιμά τους ιχθυοπώλες ή τους υπαλλήλους που της προσφέρουν πάγο για να κρατήσει κρύα τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή. 

5. Αγοράζετε παστεριωμένα αυγά

Ο κίνδυνος σαλμονέλας από τα αυγά μπορεί να είναι μικρός, αλλά αξίζει να τον αποφύγετε. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αγοράσετε παστεριωμένα αυγά που αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, όπως ηλικιωμένους, παιδιά, εγκύους ή ανοσοκατεσταλμένους, λέει ο Kazanchyan.

Ελέγξτε τα για ρωγμές—μην αγοράζετε κανένα που έχει ραγίσει, καθώς οι ρωγμές μπορούν να επιτρέψουν στα βακτήρια να εισέλθουν στο αυγό. 

6. Μην αγοράζετε μεγάλα πακέτα έτοιμης σαλάτας

Το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα καλύτερο. «Μην σας ενθουσιάζει η μεγάλη τσάντα», λέει ο Ντέιβις. Αγοράστε συσκευασμένα μείγματα σαλάτας, αλλά σε μικρά πακέτα. “Προτιμώ να αγοράσω τρεις τσάντες παρά μια μεγάλη τσάντα. Μπορεί να εξοικονομείτε λίγα χρήματα, αλλά μια μεγαλύτερη τσάντα είναι πιο πιθανό να χαλάσει ή να μολυνθεί μόλις επιστρέψετε στο σπίτι”, λέει.

7. Μην αγοράζετε ψωμί που δεν είναι πλήρως συσκευασμένο από σούπερ μάρκετ

Οι μπαγκέτες φαίνονται νοστιμότατες στο ράφι αλλά είναι πλήρως καλυμμένες; “Πόσοι άνθρωποι τις έχουν αγγίξει; Ακόμη και οι υπάλληλοι φορούσαν γάντια όταν τις έβαλαν στο ράφι;

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου του σκουλήκι μήκους 1 μέτρου

Η μόλυνση προκαλείται με κατανάλωση μολυσμένων τροφών με αυγά του σκώληκα ή με ώριμο σκώληκα

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο