Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και άλλο πρόστιμο σε σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης

ΑρχικήΝέαΚαι άλλο πρόστιμο σε σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης
spot_img

Αγορανομική παράβαση αλλά και θέμα ασφάλειας τροφίμων, από σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης στην Αθήνα.

Ακόμα ένα πρόστιμο σε κατάστημα της μεγαλύτερης ελληνικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης ανακοίνωσε σήμερα η Περιφέρεια Αττικής.

Τον τελευταίο μήνα έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε καταστήματα Σκλαβενίτη στα Πετράλωνα για απαίτηση υψηλότερης τιμής σε μακαρόνια, στον Πειραιά για απουσία τιμών στο ράφι, στην Καλλιθέα για χρέωση υψηλότερης τιμής και για παραπλάνηση, στα Καμίνια επίσης για απαίτηση υψηλότερης τιμής από την ετικέτα στο ράφι.

Το νέο πρόστιμο επιβλήθηκε σε σουπερμάρκετ της αλυσίδας στην Αθήνα (Λαρίσης 20 & Λουίζης Ριανκούρ 64). Μετά από αγορανομικό έλεγχο στις 19 Δεκεμβρίου, διαπιστώθηκε υπόλειμμα κιμά στη μηχανή κοπής χοιρινού άνω των 100 γρ. και συγκεκριμένα 198 γρ., κατά παράβαση του άρθρου 20 § 6 της Υ.Α. 91354/2017. «Η εν λόγω εταιρεία  είναι υπότροπος αφού και στις 17-6-2024 υπέπεσε στην ίδια παράβαση (υπέρβαση ορίου υπολείμματος κιμά σε μηχανή κοπής κιμά)» αναφέρει η περίληψη επιβολής προστίμου της Περιφέρειας.

Οι κανόνες ΔΙΕΠΠΥ υποχρεώνουν τους κρεοπώλες και τα τμήματα κρεοπωλείων των σουπερμάρκετ, «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια.»

Η απαγόρευση της παρουσίας κιμά άνω των 100 γραμμαρίων από προηγούμενη κοπή στις μηχανές άλεσης κρέατος, δεν είναι τυχαία. Είναι και θέμα ασφάλειας τροφίμων, καθώς τα παθογόνα βακτήρια όπως σαλμονέλα, Escherichia coli (STECs), Campylobacter, Listeria monocytogenes και Staphylococcus aureus που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις και που ενδεχομένως υπάρχουν στο κιμά σε μικρή ποσότητα, πολλαπλασιάζονται ραγδαία σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξάνοντας τον κίνδυνο.

Επίσης ο κιμάς είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος. Το άλεσμα επιτρέπει σε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια να αναμειχθούν σε όλο το κρέας βρίσκοντας μεγαλύτερο υπόστρωμα. Για αυτό το λόγο η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου, σε θερμοκρασία δωματίου θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας. Και το περιθώριο των 100 γραμμαρίων η νομοθεσία το επιτρέπει, προφανώς κατανοώντας την  τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να χαμηλώσει η μηχανή του κιμά, για να βλέπει ο πελάτης το περιεχόμενο του δίσκου πριν την κοπή του νέου κιμά.
    Γι ποιο λόγο επιτρέπεται να βρίσκεται τόσο ψηλά; Και τόσο μακρυά από τον οπτικό έλεγχο του πελάτη;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου του σκουλήκι μήκους 1 μέτρου

Η μόλυνση προκαλείται με κατανάλωση μολυσμένων τροφών με αυγά του σκώληκα ή με ώριμο σκώληκα

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο