Ειδικός αποκαλύπτει τον «καλύτερο τρόπο» αποθήκευσης του τυριού στο ψυγείο.
Οι Έλληνες είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές τυριών στον κόσμο με τον μέσο Έλληνα να καταναλώνει 23-25 κιλά τυρί τον χρόνο, πρώτος ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Αυτό από μόνο σημαίνει ότι τα ελληνικά ψυγεία που δεν έχουν μέσα κάποιο είδος τυριού, ίσως μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και ίσως συμβαίνει μόνο σε οικογένειες όπου κάποιο μέλος, πάσχει από αλλεργία, ή δυσανεξία, στο τυρί ή στη λακτόζη.
Αυτό από μόνο τους αυξάνει και τις πιθανότητες να κάνουμε λάθος στην αποθήκευσή του. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι καταναλωτές και το έχει επισημάνει το Cibum, είναι ότι το τυλίγουν σε μεμβράνη, μία πρακτική που δημιουργεί στο τυρί «ασφυξία» δηλαδή δεν αναπνέει με αποτέλεσμα και να ξεραίνεται και να αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα.
Αυτό γιατί το τυρί είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που όχι μόνο εξελίσσεται και «γερνάει» αλλά και αναπνέει και που ουσιαστικά θα «πνιγεί» όντας μέσα σε πλαστική μεμβράνη και επιπλέον, εάν έχει υγρασία θα την δεσμεύσει περισσότερο. Καλύτερα είναι λοιπόν να το τυλίξετε σε χαρτί ή να το αποθηκεύσετε σε πλαστικό μπολ με τρύπες για να αερίζεται. Ένα δεν έχετε χαρτί (οι ειδικοί προτείνουν χαρτί κεριού) και το μόνο που διαθέτετε είναι μεμβράνη μία λύση είναι να μην το σφίξετε πολύ και να το τυλίξετε χαλαρά. Θα πρέπει επίσης να το τοποθετείται στα κάτω συρτάρια του ψυγείου (που συνήθως βάζουμε τα λαχανικά) όπου το περιβάλλον είναι πιο υγρό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκολάτα Ντουμπάι: Απαγορεύτηκε η πώλησή της στην Κολωνία – Φυλάκιση έως έξι μήνες στους παραβάτες
Ο νέος τρόπος αποθήκευσης τυριών
Τώρα όμως είδε το φως της δημοσιότητας και άλλος ένας τρόπος αποθήκευσης που αποτρέπει την αλλοίωση του τυριού από μούχλα. Ειδικός στην μείωση των απορριμμάτων τροφίμων μέσω του λογαριασμού στο TikTok @imperfectfoods πρότεινε ένα καινούργιο Hack. Το βίντεο με τη λεζάντα: “Όχι άλλο μουχλιασμένο τυρί”, έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 24.600 προβολές.
Για αυτή τη μέθοδο χρειάζεται ένα αεροστεγές δοχείο, ένα φύλο ρολό κουζίνας και λίγο… λευκό ξύδι. «Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το να χαλάσει το τυρί είναι να χρησιμοποιήσετε ξύδι. Δεν θα το δοκιμάσετε και θα σας βοηθήσει να μην μουχλιάσει το τυρί σας. Απλώς τυλίξτε το τυρί που θέλετε να αποθηκεύσετε σε ρολό κουζίνας που είναι ελαφρώς βρεγμένο με ξύδι – η ειδικός χρησιμοποίησε λευκό ξύδι – και τοποθετήστε το σε ένα αεροστεγές δοχείο» είπε η δημιουργός του βίντεο υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο το τυρί δεν θα μουχλιάσει για εβδομάδες, ενώ εμφανίστηκε σίγουρη ότι η μυρωδιά του ξξυδιού δεν θα περάσει στο τυρί.
Αν τελικά κανένα από τα παραπάνω «κόλπα» δεν πετύχει και δείτε σημάδια μούχλας, θα πρέπει να το απορρίψετε ολόκληρο, εκτός εάν πρόκειται για σκληρό τυρί το οποίο μπορεί να κοπεί συν 1 cm από το ίδιο το τυρί γύρω από το σημείο της μούχλας. Δείτε εδώ ποια τυριά που έχουν μουχλιάσει πρέπει να πετάξετε και ποια σώζονται, εάν αφαιρέσετε το σημείο της μούχλας.